Plante medicinale – Rachitanul (Lythrum salicaria) sau floarea-zanelor

0
1003
Plante medicinale – Rachitanul (Lythrum salicaria) sau floarea-zanelor

Rachitanul este o planta medicinala cunoscuta si cu numele popular de lemnusca, calbasoara, zburatoare-barbateasca, braileanca, lemnaie sau floarea-zanelor. Face parte din familia Lythraceae sau Lythracee si are denumirea stiintifica de Lythrum salicaria.

Aceasta planta perena rezistenta creste in regiunile umede, mlastinoase dar insorite, pe malurile lacurilor, iazurilor, a raurilor de la campie, deal si munte din Europa, Africa, Australia si Asia. Are radacina groasa si carnoasa, bine ancorata si cu rizomi lungi de 20-25 cm, rezistenta si capabila sa se dezvolte si sa creasca in orice sol mai mult sau mai putin fertil, dar intotdeauna umed. Tulpina este inalta de pana la 1-1,5 m, ramificata sau simpla, dreapta, cu baza de obicei in patru muchii si acoperita de numerosi perisori fini si desi.

Numele de rachitan vine probabil de la forma frunzelor ca la rachita, lanceolate, cu lungimea de 3-12 cm si latimea de 1-2 cm, cu partea de la baza rotunjita si doar varful ascutit. Frunzele din partea superioara a tulpinei sunt mai mici si dispuse alternativ. Florile alcatuiesc frumoase inflorescente in forma de spic, au fiecare cate 6 petale rosii sau roz iar in interior cate 12 stamine, din ele mai tarziu rezulta numeroase seminte mici. Perioada de inflorire este in lunile iunie-septembrie. Inmultirea plantei se face prin rozomi, dar si prin seminte.

Citește și:  Rocoina (Stellaria media), planta medicinala

Rachitanul

Daca este cultivata in gradina trebuie mare atentie pentru ca aceasta planta se dezvolta foarte mult si are tendinta sa sufoce plantele din jur si astfel acestea nu vor mai creste normal. Aceasta planta este foarte frumoasa insa deseori este atacata de boli, ciuperci si paraziti.

De la rachitan se folosesc in scop terapeutic ramurele tinere si varfurile inflorite, acestea se recolteaza in cosuri si se pun la uscat in strat subtire in locuri uscate, curate si bine aerisite. Produsul uscat isi va pastra culoarea plantei proaspete, doar florile devin de un violet mai inchis.

Astazi rachitanul este apreciat ca planta ornamentala dar si pentru proprietatile sale astringente si tonice, de aceea este utilizat pentru decorarea parcurilor si gradinilor si in preparate homeopatice pentru combaterea diareei, oprirea sangerarii, vindecarea ranilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.