Plante medicinale – Rostogolul (Eryngium campestre) sau scaiul-dracului

0
1573
Plante medicinale - Rostogolul (Eryngium campestre) sau scaiul-dracului

Rostogolul este numele unei plante erbacee care creste in Europa si care in popor este cunoscuta si ca scaiul-dracului. Face parte din familia Apiaceae si are denumirea stiintifica de Eryngium campestre.

Poate fi recunoscuta usor dupa inflorecentele sale sferice foarte mari, in nuante de culori albicioase-verzui si aspect spinos. Radacina este lunga si robusta, poate masura si cativa metri, tulpina de pana la 70 cm, ramificata, frunzele bazale sunt rigide, trifoliate, spinoase, petiolate, iar cele din partea superioara a tulpinei sunt sesile, alungite cu margini ascutite.

Fructele sunt in forma de achene, ovale si turtite pe partile laterale, au suprafata aspra, solzoasa, acoperita cu spini. Perioada de inflorire este in lunile iulie-septembrie.

Aceasta planta creste mai ales in regiunile aride cu clima temperata din Europa dar si America de Nord, pe coasta Marii Mediterane dar si la marginea drumurilor, pe pajisti intinse, in locuri stancoase montane. De asemenea rostogolul apare si in zonele uscate din Australia si Africa.

Din punct de vedere medicinal se foloseste radacina de rostogol.

Aceasta se recolteaza primavara devreme sau cand semintele sunt coapte – toamna tarziu. Trebuie scoasa din pamant intr-o zi ploioasa cand solul este umed, apoi spalata sub jet de apa, lasata la zvantat, curatata de primul strat, taiata bucatele de cca. 10-15 cm si pusa la uscat in strat subtire pe coli de hartie alba, in locuri curate, bine aerisite, la umbra.

Rostogolul

Ea este bogata in elemente active de genul: vitamina C, glucoza, fructoza, zaharoza, cumarina, acizi organici (de tipul acidului malic, acidului oxalic, acidului malonic, acidului citric), substante saponine triterpene, acid clorgenic, acid rozmarinic, ceea ce explica proprietatile sale antiseptice, expectorante, aromatice, antispastice, diuretice, diaforetice si stimulente intestinale.

Citește și:  Chimionul are proprietati unice, suprima procesele de degradare si fermentare din organism

Este folosita atat in medicina conventionala pentru obtinerea unor medicamente cat si sub forma de preparate in medicina traditionala. Functia sa digestiva, tonica si de stimulare, cat si diuretica si antiseptica o face sa fie un remediu excelent in tratamentul colicilor, secretiei urinare slabe, litiazei urinare, hipertrofiei prostatice, edemelor.

De asemenea ajuta la cresterea libidoului si vindecarea impotentei, la ameliorarea tulburarilor menstruale si a afectiunilor gastro-intestinale. Radacina este un bun analgezic, expectorant, antiinflamator si astfel este folosita in medicina traditionala in tratamentul durerilor de gat, a tusei convulsive, afectiunilor tractului respirator si tuberculozei. Infuzia de radacina poate fi utilizata la spalarea ochilor, ajuta in tratamentul afectiunilor acestora. De asemenea este indicata in reglarea menstruatiei.

Decoctul din radacina este indicat persoanelor care sufera de boli de plamani, boli de rinichi, boli de piele, edeme la picioare, ulcere gastrice, prostatita. Semintele de rostogol contin ulei esential si emana un usor parfum de mosc si ambra.

Siropul de tuse Eryngium campestre ajuta in tratamentul afectiunilor cailor respiratorii si inflamatiilor acestora, tusei uscate, convulsive, spasmodice, bronsitei. Acesta are proprietati expectorante, sedative, antiseptice, mucolitice, antitusive, antispastice, antibacteriene, datorita extractelor de plante medicinale pe care il contine si din care face parte si rostogolul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.