Postura podul de tensiune este recomandată celor care doresc să-și tonifice musculatura membrelor inferioare, bazinului și trunchiului. Acest exercițiu este foarte bun pentru persoanele sedentare deoarece favorizează detensionarea anumitor grupe musculare. Ajung doar câteva minute pe zi pentru realizarea acestei posturi și corpul tău va fi mai energic și mai activ, iar mintea mai alertă. Dacă ești începător nu trebuie să îți faci probleme deoarece exercițiul este foarte ușor de realizat și nu implică niciun risc, el se face întotdeauna în condiții de siguranță. Dacă ești o persoană care cunoaște astfel de exerciții de yoga cu siguranță vei ști să profiți de toate beneficiile acestei posturi.
Exercițiul nu trebuie efectuat de cei care au dureri de spate sau suferă de lordoză lombară exagerată.
Podul de tensiune – Mod de realizare:
Acest execițiu se realizează foarte ușor dacă se pornește de la poziția culcat pe spate. Stai întins pe spate pe o saltea de gimnastică și ridici genunchii pentru a te sprijini cu tălpile pe sol. Tălpile le ții puțin depărtate pe sol și paralele. Aduci brațele pe lângă corp și prinzi gleznele cu mâinile. Ții umerii perfect lipiți de sol și capul de asemenea. Ridici bazinul ușor curbând spatele și ții bărbia în partea superioară a sternului.
În timpul realizării exercițiului trebuie să respiri normal iar mișcările să le realizezi lent. Odată ce ai ridicat bazinul sau coccisul de la sol te spijini pe tălpi, ții picioarele depărtate și paralele ca la început și menții poziția câteva secunde sau minute (3-5 minute dacă poți) fără a ajunge la o senzație de durere sau o stare de disconfort muscular. Foarte important este să încerci să distribui greutatea la fel pe ambele membre inferioare. Când realizezi acest exercițiu nu trebuie să ai pantofi sau orice alt tip de încălțăminte pentru a nu aluneca, cel mai bine este să ai tălpile goale.
Prin acest exercițiu este fortificată musculatura spatelui în zona lombară și se subțiază zona taliei, prin contracția și relaxarea mușchilor se contribuie la tonifierea acestora. Mișcările se fac lent fără a exagera deoarece contracțiile musculare stresante pot face mai mult rău decât bine corpului. Prin acționarea mușchilor de la nivelul coloanei vertebrale se combat durerile de spate și se corectează și postura corporală.
Podul de tensiune este un exercițiu care te scapă de lumbago sau de durerile din zona bazinului, deoarece are efect benefic asupra articulației sacro-iliacă, tonifică mușchii iliopsoas care se întind de la regiunea lombară a coloanei din interiorul bazinului și se prind de capul femurului. De asemenea prin exercițiu se acționează și asupra articulației coxo-femurale. Mulți oameni suferă de coxartroză – afecțiune destul de dureroasă și care se poate trata prin acest exercițiu realizat în mod regulat. Lipsa de exercițiu și viața sedentară pot duce la coxartroză.
Podul de tensiune este un exercițiu care ajută și în tonifierea regiunii lombare dar și la stimularea benefică a sistemului nervos parasimpatic (a parasimpaticului pelvian). Prin realizarea posturii se acționează asupra zonei bazinului, a organelor genitale. Având în vedere aceste efecte se înțelege de ce postura podul de tensiune contribuie la buna funcționare a organelor și la redobândirea sănătății.
Alte avanteje ale exercițiului sunt cele de stimulare a circulației sângelui, de energizare a corpului, de îmbunătățire a respirației de tip diafragmatic, de stimulare a bune funcționări a sistemului urinar, a glandei tiroide și a glandelor suprarenale, de întărire a musculaturii feselor și spatelui, de calmare a sistemului nervos, de îmbunătățire a digestiei, de eliminare a senzației de oboseală din membrele inferioare, a simptomelor de hipertensiune arterială, astm, sinuzită, osteoporoză, anxietate, insomnie, menopauză, dureri de cap și de spate.