Există plante tonice și hrănitoare, dar care au și efect afrodisiac. Dintre acestea fac parte ginsengul, țelina, lemnul-dulce, morcovul sălbatic, busuiocul sălbatic dar și schinduful. Această plantă – schinduf – crește în medii sălbatice, submontane, dar și în regiunile de coastă. Are denumirea științifică Trigonella foenumgraecum.
Uleiul de schinduf este bogat în substanțe chimice și nutrienți și are miros plăcut, caracteristic, ca de arțar. Se prepară din semințele plantei care au un conținut semnificativ de magneziu, potasiu, fosfor, mangan, seleniu, fier, vitamine (B1, B2, B3, C), calciu, aminoacizi, quercitină, acizi grași esențiali, cumarină, beta-caroten, luteolină, cumarină, rutină, beta-sitosterol, trigonelină, diosgenină, acid p-cumaric.
Extractul din semințele plantei este tonic, afrodisiac și are efect benefic în cazuri de anemie și malnutriție. Ajută la reducerea colesterolului rău din sânge și la creșterea colesterolului bun. Astfel poate preveni bolile sistemului cardiovascular și ateroscleroza. Deoarece previne absorbția zahărului în sânge, semințele de schinduf sunt bune pentru cei care suferă de diabet.
În plus, această plantă poate stimula producerea de insulină naturală deoarece are un conținut important de aminoacizi. Pentru sistemul digestiv schinduful are rol de protecție deoarece conține o substanță ce are efect benefic asura tractului gastrointestinal.
Fiind bogată în fier, vitamine și alte minerale, schinduful ajută în prevenirea și tratamentul anemiei. Cei care au kg în plus pot alege această plantă deoarece reduce apetitul alimentar, ajută la un consum mai mic de alimente și la scăderea în greutate. Semințele de schinduf ameliorează simptomele de sindrom premenstrual și în tratamentul altor probleme ginecologice.
În cosmetică, schinduful este folosit sub formă de pulbere din semințe în diferite preparate pentru îmbunătățirea aspectului pielii și a părului. Semințele de schinduf au proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antifungice, deci pot fi utilizate în cazuri de eczeme, arsuri, răni inflamate, leziuni cutanate.
De asemenea, semințele sunt un bun remediu împotriva ridurilor, a petelor de culoare închisă care apar cu vârsta, ajută la regenerarea și formarea celulelor pielii. Planta este utilizată și în tratamente pentru păr. Pudra din semințe de schinduf te scapă de mătreață, de iritațiile sau petele roșii de pe suprafața scalpului. În plus semințele stimulează creșterea părului, combat căderea acestuia.
Video – Semințe de schinduf (Trigonella foenumgraecum):