Proprietatile nutritive si terapeutice ale steviei

0
1374
Proprietatile nutritive si terapeutice ale steviei

Stevia este o planta comestibila cunoscuta si cu numele popular de ,,iarba de orbalt”, care se consuma in stare cruda, dar si fiarta in diferite preparate culinare (ciorbe si alte mancaruri). Proprietatile steviei sunt apreciate de cercetatorii in domeniul sanatatii, multi dintre ei au realizat studii serioase cu privire la elementele active din compozitia ei in dorinta de a descoperi efectele vindecatoare ale acestei plante.

Astfel s-a ajuns la concluzia ca stevia este bogata in vitamine (C si K), fibre, fitonutrienti, uleiuri volatile si minerale (calciu, potasiu, zinc, fier, magneziu si fosfor). Dintre toate statele, cel mai mare consumator de stevie din lume este Japonia.

Aceasta planta creste primavara in zonele de deal si munte. Este recunoscuta usor dupa frunzele foarte mari si drepte care au gust dulce-acrisor, iar radacina este de forma unui rizom gros, ramificat si bine infipt in pamant. De la stevie se pot folosi frunzele si radacina, dar in general se recolteaza frunzele de catre oameni, acestia le folosesc primavara pentru detoxifierea organismului. De asemenea frunzele de stevie sunt folosite foarte mult la ciorbe pentru ca dau acestora un gust dulce-acrisor foarte placut.

Proprietatile terapeutice ale steviei

Aceasta planta se foloseste foarte mult in gastronomie, insa ea are si importante efecte terapeutice benefice pentru organism.

Proprietatile ei sunt de apreciat din punct de vedere medicinal, pentru ca mentin sanatatea organismului. In primul rand este o planta depurativa, astringenta, antibacteriana, antimicrobiana si antiscorbutica. Aceste proprietati o fac sa fie eficienta in tratamentul bolilor de piele, intoxicatiilor, racelii, gripei, infectiilor, dermatitei, candidei si reumatismului.

Consumul de stevie nu afecteaza deloc smaltul dintilor, din contra il protejeaza deoarece ea previne dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucala si din organism, combate gingivita, infectiile bucale, abcesele si cariile dentare.

Cei care au probleme cu retentia de lichide in organism trebuie sa consume frunze de stevie deoarece acestea au efect diuretic si ajuta la eliminarea excesului de apa din corp. De asemenea stevia poate fi un remediu excelent pentru constipatie, pentru ca are efect purgativ.

Stevia poate fi utilizata si in diete pentru scaderea in greutate deoarece are proprietati diuretice, inhiba apetitul de alimente (cum sunt dulciurile si cele bogate in grasimi).

Citește și:  Trei ceaiuri care scad nivelul de colesterol din sânge, în 5-6 săptămâni

stevie

Datorita vitaminelor si sarurilor minerale din compozitia ei, stevia ajuta in remineralizarea si revitaminizarea organismului, in tratamentul anemiei, bolilor de sange si afectiunilor hepatice.

Cei care sufera de diabet trebuie sa introduca aceasta planta in dieta pentru ca are efect antiglicemiant, deci ajuta la scaderea glicemiei din sange. Ea poate inlocui cu succes zaharul natural (in ceaiuri si infuzii) si ajuta la normalizarea metabolismului. De asemenea are proprietati antihipertensive si antioxidante. Poate fi utilizata in cazuri de oboseala cronica si hipertensiune arteriala.

Un alt avantaj al consumului de stevie este acela ca ajuta in reducerea nivelului de colesterol din sange si are efect antiinflamator.

Frunzele de stevie ajuta in consolidarea sistemului imunitar al organismului (deoarece sunt o sursa importanta de minerale si vitamine), au efect benefic asupra mintii si corpului, stimuleaza activitatea acestora, cresc nivelul de energie din organism.

Stevia este importanta si pentru sanatatea parului, combate matreata si ajuta la regenerarea firelor de par. Cei care au matreata, parul uscat, sau cu firele subtiri, pot folosi extractul din frunze de stevie (se amesteca cateva picaturi de extract in samponul pentru par).

Pentru tratamentul problemelor de la nivelul pielii, frunze de stevie se aplica sub forma de cataplasma. Acestea se pot folosi crude sau fierte. Pe anumite eczeme, cum sunt bubele-dulci, se aplica frunze de stevie crude strivite in prealabil. Pentru alte boli de piele frunzele se oparesc in apa fierbinte, se lasa sa se raceasca, se strivesc si se aplica local.

Infuzia de stevie este foarte placuta la gust. Se realizeaza astfel: se adauga o lingurita de stevie maruntita la o cana de apa clooctita, se lasa sa infuzeze 10 minute, se strecoara si se bea. In cursul unei zile se pot servi pana la 3 cani pe zi.

Supa de stevie este sanatoasa pentru organism si se prepara din 2 morcovi, 4 cartofi, o ceapa, o jumatate de telina, 4 lingurite de orez, o ceasca de samantana, o mana de frunze de stevie, bors acru si un varf de cutit de sare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.