Cu siguranță ți s-a întâmplat să observi că încălțămintea a devenit prea strâmtă, că ai picioarele umflate la sfârșitul zilei sau că nu-ți poți scoate inelele de pe degete. Umflarea gleznelor se poate datora multor cauze, dar cel mai adesea se produce din cauza acumulării unui surplus de apă în organism. Acest lucru poate da naștere la un edem local – la degete, la glezne, la articulații – care predomină mai mult la femei decât la bărbați.
Cauzele gleznelor umflate:
Medicii consideră că există o serie de factori – afecțiuni și boli – care pot produce umflarea gleznelor. Dintre acestea fac parte:
- bolile renale – insuficiența renală
- bolile hepatice – insuficiența hepatică
- bolile de inimă
- leziunile la picioare
- tulburările metabolice
- diabetul zaharat
- infecțiile
- obezitatea
- guta
- insuficiența venoasă
- blocarea ganglionilor limfatici
- intervențiile chirurgicale.
Consumul de medicamente antidepresive și de contraceptive orale poate cauza umflarea picioarelor.
Retenția de lichide în organism poate crea o stare neplăcută, balonare, umflarea mâinilor, a picioarelor și creșterea în greutate. Această problemă de sănătate este favorizată de consumul de medicamente contraceptive și de alimente prea sărate, de viața sedentară și de modificările hormonale din organism. Pentru a diminua disconfortul creat trebuie să se mănânce alimente bogate în firbe, fructe și legume proaspete, produse ce nu conțin multă sare, să se evite statul prea mult timp în picioare, sedentarismul, să se facă frecvent sport.
Alte cauze ale acestui simptom de glezne umflate sunt:
- călătoriile prea lungi cu mașina
- zborul cu avionul
- malnutriția
- statul prea mult în picioare
- sarcina
- mușcăturile de insecte
- creșterea în greutate.
Sfaturi și remedii pentru a nu avea gleznele umflate
Este necesară schimbarea stilului de viață dacă acesta este sedentar și nesănătos. Lipsa de activitate fizică și obezitatea sunt factorii principali ai umflării picioarelor. Dacă observi că ai gleznele prea groase și atunci când apeși cu degetul pe piele rămâne o pată albă și chiar o adâncitură, înseamnă că ai edem la glezne ceea ce nu este normal.
Deși multe femei pot suferi încă din copilărie de această problemă deoarece probabil moștenesc conformația picioarelor de la părinți și anumite afecțiuni de sănătate, acest lucru nu înseamnă că problema ereditară nu are rezolvare. Mersul pe jos și pe bicicletă sunt soluții pentru a avea gleznele subțiri. Mișcarea circulară a membrelor inferioare ajută la subțierea picioarelor.
Reducerea consumului de medicamente antidepresive poate ajuta în tratamentul umflării picioarelor. În loc de pilule antidepresive se pot folosi vitaminele (A, B, C și D), magneziul și plantele medicinale – ceaiurile cu efect calmant și sedativ din conuri de Hamei, sovârf, flori de tei, flori și frunze de păducel, rădăcină de valeriană, coajă de salcie, coada-calului și talpa-gâștei – care ajută în cazuri de tulburări psihice și stări de nervi, pentru ameliorarea simptomelor.
Dieta hipocalorică și extractele din plante – crețușcă, guarana, anghinare, frasin, flori de salcâm galben, frunze de mesteacăn, fructe de anason și de măceș – sunt remedii eficiente pentru combaterea umflării picioarelor și eliminarea apei în exces din organism. Aceste ceauri se recomandă să fie utilizate doar la recomandarea unui medic.