Consumul de ceai pe parcursul zilei ajută la hidratarea organismului. În plus, ceaiul din plante medicinale oferă și alte beneficii pentru organism în funcție de proprietățile acestor plante. Mulți oameni au o hidratare slabă sau obișnuiesc să bea anumite băuturi care nu sunt tocmai bune pentru sănătate. De exemplu, unii preferă băuturile care au cofeină și zahăr, iar asta îi face să devină mai predispuși la stres și mai anxioși. Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru hidratarea organismului?
Navigare rapidă în articol:
1. Beneficiile ceaiurilor din plante medicinale
De ce este bine să bei zilnic ceai din plante medicinale? În primul rând ceaiul te ajută să rămâi bine hidratat și de asemenea are și alte beneficii:
- Te ajută să te simți mai plin de energie
- Oferă corpului o multitudine de nutrienți
- Îți oferă o concentrare mentală mai bună
- Îți îmbunătățește sănătatea organismului.
2. Ceaiuri pentru hidratarea organismului
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru a-ți optimiza stilul de viață? Potrivit cercetătorilor, cele mai bune pentru sănătate sunt ceaiurile alcaline, pentru că:
- Scad riscul de îmbolnăvire și de dureri de cap
- Oferă un plus de energie, stimulează digestia
- Hidratează organismul și îmbunătățesc sănătatea
- Au proprietăți antinflamatoare pentru organism
- Nu conțin cofeină și zahăr.
Iată câteva exemple:
Ceai de urzică
Acest ceai de urzică este simplu de realizat și are numeroase beneficii:
- Are efect diuretic, antibacterian, antiinflamator, antiviral, antiparazitar, antifungic
- Ajută la hidratarea și detoxifierea organismului, la stimularea secreției sucului pancreatic, stimulează digestia, previne formarea pietrelor la rinichi
- Ajută la regenerarea ficatului, purificarea sângelui, prevenirea anemiei, menținerea sănătății oaselor, calmarea sistemului nervos.
Ceaiul se prepară astfel:
- Se adaugă 2 lingurițe de urzică la 250 ml apă clocotită
- Se poate folosi de asemenea și puțin ghimbir
- Se lasă la infuzat 10 minute
- Se strecoară, se adaugă puțin îndulcitor natural din stevie și se bea.
Ceai de anghinare
Acest ceai de anghinare este excelent pentru sănătatea ficatului și se realizează astfel:
- Se adaugă 2 lingurițe de anghinare la 250 ml apă clocotită
- Se lasă la infuzat 10 minute
- Se strecoară și se adaugă 2 felii de lămâie.
Ceaiul de anghinare ajută la detoxifierea organismului, reduce nivelul de colesterol din sânge, combate balonarea, greața, indigestia, ajută la susținerea funcției hepatice. De asemenea, ceaiul calmează durerile de cap, combate oboseala, somnolența și stresul.
Ceai din mentă și mirodenii
Pentru acest ceai se folosesc următoarele ingrediente: 500 ml apă clocotită, 2 lingurițe frunze de mentă, 4 lingurițe ghimbir, 2 linguri cardamom, o lingură cuișoare, 2 căței de usturoi, zeama de la o lămâie, puțină miere.
Ceaiul se realizează astfel:
- Se adaugă în apa clocotită din ceainic menta, ghimbirul, cardamomul, cuișoarele și usturoiul
- Se lasă la infuzat timp de 10 minute
- Apoi, când ceaiul se răcește, se adaugă și zeama de lămâie
- Ceaiul de îndulcește cu miere.
Ceai de cimbru, mentă și oregano
Acest ceai se realizează astfel:
- Se adaugă la 250 ml apă clocotită o linguriță de cimbru, o linguriță frunze de oregano, o linguriță de mentă și un cățel de usturoi
- Se lasă la infuzat 15 minute
- Se strecoară și se bea cald.
Ceai de păpădie, mentă și coriandru
Acest ceai se realizează astfel:
- Se adaugă la 500 ml apă clocotită o lingură de păpădie, o lingură de mentă și o lingură de coriandru
- Se lasă la infuzat 10 minute
- Se strecoară și se îndulcește cu miere sau stevie.
Ceai de ghimbir, chimen și piper
Acest ceai este revitalizant pentru organism și se prepară astfel:
- Se adaugă la 500 ml apă clocotită puțin ghimbir, 2 linguri semințe de chimen și o linguriță semințe de piper
- Se lasă la infuzat timp de 15 minute
- Se strecoară, se adaugă lapte de migdale sau lapte de cocos și se bea.
Ceai de mentă și fenicul
Acest ceai alcalin ajută la scăderea în greutate și se prepară astfel:
- Se adaugă la 500 ml apă clocotită o lingură de frunze de mentă și o lingură semințe de fenicul
- Se lasă la infuzat 10 minute
- Se strecoară și se lasă la răcit
- Ceaiul poate fi băut și rece cu 2 cuburi de gheață.
Acest ceai aromat este relaxant pentru minte, elimină senzația de greutate, reduce stările de anxietate.
Ceai Rooibos și mentă
Acest ceai alcalin se prepară astfel:
- La 500 ml apă clocotită se adaugă 2 linguri de ceai Rooibos și 2 lingurițe de mentă
- Dacă se bea iarna se poate adăuga și puțin chili pentru că ajută împotriva gripei și răcelii
- Ceaiul se lasă la infuzat 15 minute
- Apoi se strecoară și se adaugă zeamă de lămâie.
Ceai de lavandă și mentă
Acest ceai este relaxant, combate stresul și se prepară astfel:
- Se adaugă la 250 ml apă clocotită o linguriță de flori de lavandă și o linguriță frunze de mentă
- Se lasă la infuzat 10 minute
- Se strecoară și se poate îndulci cu miere; de asemenea se poate folosi un îndulcitor natural din stevie (care este un extract din frunze de stevie).
Ceai de turmeric, tei, schinduf și lemongrass
Acest ceai se prepară astfel:
- La 500 ml apă clocotită se adaugă o lingură frunze și flori de tei, o lingură semințe schinduf
- Se lasă la infuzat 15 minute
- Se adaugă puțin turmeric, lemongrass, 2 felii de lime.
Ceai de mentă, pătrunjel și coada-calului
Acest ceai se prepară astfel:
- La 500 ml apă clocotită se adaugă 2 linguri frunze de mentă, 2 linguri coada-calului, 2 linguri frunze de pătrunjel
- Se poate adauga și puțin ghimbir
- Se lasă la infuzat 10 minute
- Se îndulcește cu stevie.
Acest ceai ajută la detoxifierea organismului, la combaterea celulitei și a retenției de apă. Prin consumul de ceai te simți mai plin de energie.
Ceai de măceșe și ghimbir
Acest ceai se prepară astfel:
- La 250 ml apă clocotită se adaugă o linguriță de măceșe și un vârf de cuțit de ghimbir pudră
- Se lasă la infuzat 10 minute
- Se adaugă puțină scorțișoară pentru aromă și 2 felii de lămâie
- Se îndulcește cu miere, sirop de arțar, stevie sau curmale.
Ceai de mentă, mușețel și pătrunjel
Acest ceai se prepară astfel:
- Se adaugă la o cană de apă clocotită o linguriță de mentă, o linguriță de mușețel și o linguriță de frunze de pătrunjel
- Se lasă la infuzat timp de 10 minute
- Se strecoară și se poate îndulci cu miere sau cu 2-3 curmale
- Pentru un plus de aromă și poate adăuga și puțină scorțișoară.
Ceaiurile pot fi băute calde sau reci.