Pandemia a afectat starea de sănătate a oamenilor, atât fizică cât și psihică. Mulți se simt mereu obosiți, stresați, anxioși, depresivi. Ei suferă de epuizare mentală, au o capacitate de concentrare scăzută, au stări depresive și chiar atacuri de panică. Care sunt principalele sfaturi de wellness prin care se poate depăși stresul și depresia în ziua de astăzi?
Navigare rapidă în articol:
- Principalele cauze ale stresului și depresiei
- Sfaturi de wellness pentru a elimina stresul și depresia
1. Principalele cauze ale stresului și depresiei
În prezent, viața oamenilor este afectată în principal de pandemia de coronavirus, de știrile negative, de dificultățile și problemele din familie și societate. Mulți oameni sunt expuși stresului, anxietății cu privire la viitor.
Un număr tot mai mare de oameni se plâng de suferințe fizice și psihice, de tulburări datorate efectelor legate de pandemia de coronavirus. Ei spun că asta le-a modificat stilul de viață și le-a afectat somnul.
2. Sfaturi de wellness pentru a elimina stresul și depresia
Minimizarea stresului este importantă în ziua de astăzi pentru a duce un stil de viață mai sănătos. Iată câteva sfaturi pentru a reduce stresul și stările depresive în mod eficient:
Practică mindfulness!
Această metodă de wellness ajută în cazuri de stres, anxietate, depresie. Meditația mindfulness are efect relaxant, îmbunătățește capacitatea de concentrare, elimină stările de depresie și de stres.
Ideea este de a te concentra pe momentul prezent, de a renunța la gânduri negative, de regret pentru trecut sau care declanșează anxietate cu privire la viitor. Astfel de gânduri produc o stare de oboseală creierului și scad capacitatea de decizie și de concentrare.
Meditația mindfulness are efect benefic asupra creierului, îl relaxează și îmbunătățește calitatea somnului.
Fiecare om poate fi mai captivat de gândurile din mintea lui, decât de ceea ce se întâmplă în fața sa, în momentul prezent. Asta poate duce la o stare de anxietate, tristețe, regret, furie și alte sentimente negative. Prin meditația mindfulness oamenii își pot concentra atenția pe aici și acum, fără să se lase copleșiți de stresul pe care nu trebuie să-l simtă de pe acum.
Prin meditația mindfulness se obțin multe beneficii:
- Se reduce frica, tulburarea de anxietate, stresul
- Se ameliorează durerile cronice
- Se îmbunătățește capacitatea de memorie, învățare, concentrare
- Se previn bolile psihice, se obține un control mai bun al stărilor emoționale
- Se crește imunitatea organismului.
Odihna
Prin somn sau odihnă se relaxează corpul și mintea, se îmbunătățește starea de sănătate. În ziua de astăzi, medicii recomandă mai multă odihnă oamenilor, pentru a face față stresului creat de pandemia de coronavirus. Ei spun că somnul este important pentru odihna creierului și a corpului, pentru a avea mai multă putere de muncă și energie după aceea.
Dacă organismul și creierul nu se odihnesc suficient, atunci se pierde din capacitatea de concentrare și scade productivitatea. Treptat se acumulează oboseală, iar asta duce la epuizare și depresie.
Mișcarea sau activitatea fizică
Numeroase studii ale cercetătorilor au arătat că stresul poate afecta starea de sănătate a organismului. Prin activitate fizică se poate scăpa de stres și se poate îmbunătăți starea mentală, spun cercetătorii.
Mulți oameni sunt stresați din cauza lipsei de mișcare, pentru că duc o viață sedentară. Exercițiile fizice pot afecta mentalitatea oamenilor, îi pot face să se simtă mai bine, să fie mai pozitivi.
Cercetătorii au descoperit că exercițiul fizic slăbește răspunsul la stres al creierului și scade riscul de anxietate. Persoanele care fac sport, sau care au o activitate fizică regulată, au un risc de depresie cu 20-30% mai mic, decât cei care duc o viață sedentară. Prin terapia de exerciții fizice, oamenii își pot crește rezistența organismului, pot scăpa de stres și pot preveni depresia. Prin exerciții fizice, în organism se secretă hormoni, care ameliorează stresul.
Este vorba de serotonină ce are efect benefic in stabilizarea minții. Serotonina este o substanță care îmbunătățește funcționarea creierului, crește intuiția, elimină stresul și induce o stare de bine. De asemenea, prin exerciții fizice se secretă endorfine, care ameliorează durerea în corp, cresc imunitatea, au efect relaxant și îmbunătățesc starea de spirit.
Alimentația sănătoasă
Obiceiurile alimentare sănătoase și substanțele nutritive pot scădea riscul de depresie la oameni. Cea mai renumită pentru combaterea depresiei este dieta mediteraneană. În plus, vitaminele B, D, acidul folic, fierul și zincul sunt nutrienți care ajută în tratamentul depresiei.
Persoanele care consumă o dietă bogată în cereale, fructe, legume au un risc mai scăzut de boli neurologice, mentale, boli de inimă, boli precum depresie, Parkinson și Alzheimer. În concluzie, oamenii ar trebui să-și revizuiască obiceiurile alimentare și să consume produse bio – legume și fructe – care sunt bogate în minerale, aminoacizi esențiali, vitamine.
Pentru tratamentul depresiei sunt recomandați trei nutrienți și anume:
- Fier – dacă există un deficit de fier atunci pot să apară simptome de irascibilitate, oboseală, concentare slabă și depresie
- Triptofan care are rol asupra serotoninei, ce ameliorează starea de depresie și anxietate; dacă acest aminoacid este deficitar, atunci și serotonina și melatonina scad și pot duce la insomnie și depresie
- Acid folic care se găsește în legume galbene și verzi și are efect benefic asupra sistemului nervos.
Hidratarea organismului
Cea mai bună metodă de wellness pentru îngrijire în caz de depresie este hidratarea. Desigur ajută și schimbarea stilului de viață, realizarea de exerciții fizice sau alte metode, însă organismul are nevoie și de multă apă, pentru a funcționa bine. Dacă în corp există un deficit de apă, atunci cantitatea de oxigen din sânge care ajunge la creier va fi mai scăzută, iar asta poate agrava depresia.
Desigur, dacă cantitatea de oxigen din sânge scade, atunci scade și activitatea mușchilor, a vaselor de sânge și altele. În cazul unei persoane care are corpul deshidratat, simptomele depresiei se înrăutățesc. Prin urmare, hidratarea este deosebit de importantă, mai ales dacă se face cu apă și cu un aport de minerale și vitamine.
Deshidratarea este o cauză a durerilor de cap, a migrenelor, a constipației, rigidității articulațiilor. Studiile cercetătorilor arată că oamenii care beau 1-2 litri de apă zilnic au funcția cognitivă îmbunătățită cu 30%.
Râsul te scapă de stres
Deși este dificil să te amuzi în situații stresante, experții recomandă oamenilor să râdă atunci când le este greu, sau când munca devine plictisitoare. Ei spun că este bine ca oamenii să privească obiectiv lucrurile în situație de criză și să se amuze un pic, pentru că astfel se vor simți mai bine, vor elimina o parte din stres și vor putea avea mai multă energie să decidă și să aplice ce au de făcut.