Sfaturi pentru igiena ochilor

0
5247
Sfaturi pentru igiena ochilor

Ochii sunt cei care ne furnizeaza aproximativ 90% din informatia de care avem nevoie zi de zi, asa ca igiena ochilor nu trebuie amanata sau „uitata”. Sunt foarte multe persoane care spun ca nu exista niciun pericol pentru sanatatea lor daca isi neglijeaza ochii. Cei mai multi trec foarte usor cu vederea unele aspecte ale globilor oculari, dar aceste mici detalii pot face diferenta.

Corpul iti trimite unele semnale si ele trebuie intelese. Este obligatoriu sa se ia masuri imediate pentru ca se pot face complicatii, iar tratamentul va fi mai anevoios si, de ce nu, mai costisitor. Cei mai multi cred ca igiena ochilor trebuie respectata doar atunci cand avem probleme cu ei. FALS. Ei trebuie sa fie mereu curatati si ingrijiti, pentru ca numai asa ramanem sanatosi.

Sfaturi

1. Unul dintre cele mai importante „ritualuri” este demachierea. Femeile folosesc produse cosmetice cum ar fi: rimelul, creionul sau tusul, fard, etc, iar daca machiajul nu este indepartat inainte de culcare, poate face rau. Demachierea ochilor trebuie sa se faca numai cu produse speciale pentru ei (in acest fel puteti fi siguri ca indepartati cosmeticele). Nu imprumutati nimanui produsele de machiat, pentru ca bolile se pot transmite foarte usor pe aceasta cale.

2. Igiena ochilor trebuie sa cuprinda si spalarea acestora de cateva ori pe zi. Nu este obligatoriu sa faceti acest lucru de mai multe ori pe zi, ci doar daca simtiti nevoia. Sunt persoane care lucreaza in praf si sunt nevoite sa faca acest lucru pentru ca vederea le poate fi afectata. De retinut este faptul ca spalarea ochilor se va face doar cu apa curata, nici prea rece, dar nici prea calda.

Ideal ar fi ca aceasta sa fie folosita la temperatura camerei (inainte se va fierbe dupa care se va lasa la racit). Pentru a avea ochi frumosi si sanatosi, incercati sa evitati sa va spalati cu ceaiuri sau alte compozitii preparate la dvs in casa. Apa este cea mai indicata pentru igiena ochilor. Pentru uscarea lor folositi un prosop curat. Curatarea ochilor se mai poate face si cu ser fiziologic sau cu unele servetele ce se gasesc in comert, speciale pentru ochi.

igiena ochilor

3. Aveti mare grija cu lentilele de contact. Chiar daca le folositi pentru vedere sau doar pentru schimbarea culorii ochilor, ele va pot face rau. In cazul in care purtati des lentile de contact trebuie sa fiti foarte atenti la igiena, pentru ca lipsa ei duce la conjunctivita, ulcior sau chiar infectie cu E-coli.

Citește și:  Oftalmologia - inceputuri, evolutie, tendinte actuale

Pentru a evita eventualele probleme cauzate de ingrijirea necorespunzatoare a ochilor, trebuie sa aveti in vedere unele sfaturi ce va vor ajuta sa fiti sanatosi. In primul rand, apa si lentilele de contact „nu fac casa buna”. Pentru igiena ochilor dvs evitati pe cat posibil sa intrati cu ele in apa (nu faceti dus sau baie). De asemenea, nu le purtati mult timp si nu adormiti cu ele (puteti sa faceti acest lucru doar daca sunt special facute pentru purtari pe perioade destul de lungi-14 zile).

Nu uitati de igiena mainilor dumneavoastra. Inainte sa va puneti lentilele de contact, spalati-va foarte bine cu apa si sapun si asigurati-va ca prosopul pe care va veti sterge nu va va lasa scame pe maini. Aveti grija in fiecare zi de igiena ochilor, mai ales daca nu puteti iesi din casa fara lentile. Pentru a le lipi pe ochi, nu folositi niciodata saliva, ci numai solutia speciala a lor.

4. Nu imprumutati niciodata prosopul altor persoane indiferent de relatia pe care o aveti cu acestea. Aceasta este cea mai buna modalitate in care bolile pot fi transmise de la o persoana la alta.

5. Daca va place sa cititi, incercati sa faceti acest lucru pe lumina naturala, dar nu in bataia directa a soarelui. De asemenea, si lumina insuficienta poate da la un moment dat tulburari de vedere. In igiena ochilor regasim si felul in care trebuie sa scriem si sa citim. Distanta optima pentru citit este de maximum 30 de cm, iar lumina trebuie sa „cada” pe carte sau pe caiet din partea stanga. Incercati pe cat posibil sa „nu amestecati” lumina naturala cu cea artificiala pentru ca in acest fel daunati ochilor.

6. Privitul direct in soare este strict interzis. Privitul direct in astrul ceresc poate sa duca la orbire, intrucat apar arsuri sau rani pe corneea transparenta.

In cazul in care nu ati respectat unele din aceste sfaturi, este posibil sa fi dezvoltat o afectiune a globilor oculari (conjunctivita, ulcior, etc). Cel mai des intalnim in jurul nostru oameni cu conjunctivita. Ea poate sa apara oricand si la orice varsta. Cauza este infectia cu microbi sau unele alergii.

Igiena ochilor are o foarte mare importanta in viata noastra pentru ca ne fereste de neplacerile cauzate de unele afectiuni. Nu va tratati singuri acasa, ci apelati cu incredere si fara frica la medicul oftalmolog, pentru ca numai in acest fel va puteti recupera sanatatea ochilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.