Despre sfecla roșie se știe că este o legumă bogată în nutrienți, are polifenoli, carotenoizi, vitamine A, B, C, E, acid folic, magneziu, cupru, fier, fosfor, fibre, antioxidanți. Sfecla roșie a atras atenția oamenilor de știință și a medicilor, prin beneficiile ei. Numeroase studii au arătat faptul că sfecla roșie este un aliment foarte bun pentru sănătatea organismului:
- Menține sănătatea creierului, scade tensiunea arterială
- Previne formarea chegurilor de sânge, crește longevitatea
- Menține tinerețea și flexibilitatea vaselor de sânge și altele.
Totuși, puțini oameni știu că sfecla roșie este bine să se consume crudă, pentru că astfel ea ajută la îmbunătățirea sănătății din foarte multe puncte de vedere.
Sfecla roșie previne îmbătrânirea prematură a organismului
Această legumă favorizează producerea de oxid nitric, ce are efect bun asupra inimii, mușchilor, crește performanța fizică, ajută la pierderea în greutate și oferă și alte avantaje.
Sfecla roșie are carotenoizi care purifică sângele, combat infecțiile pentru că stimulează activitatea celulelor sistemului imunitar al organismului. De asemenea, sfecla are acid feluric cu efect în protejarea membranelor celulare împotriva deteriorării oxidative, dar și magneziu care menține sistemul nervos echilibrat, combate oboseala și stresul, ajută la reglarea ritmului cardiac și la combaterea stărilor de anxietate.
Acidul folic din sfecla roșie este foarte important pentru organism, el se recomandă zilnic. S-a constatat că 100 g de sfeclă roșie are 27% din necesarul zilnic de acid folic pentru om. De asemenea, sfecla roșie are un conținut semnificativ de potasiu – care previne oboseala, hipertensiunea arterială, amorțeala mâinilor și a picioarelor, amețelile, convulsiile. Femeile au nevoie de 2.600 mg de potasiu zilnic, iar bărbații de 3.400 mg de potasiu pe zi. În 100 g de sfeclă roșie se găsește 325 mg de potasiu, deci această legumă ar trebui să fie consumată în mod frecvent, chiar zilnic.
Despre sfecla roșie s-a arătat că are polifenoli, care îmbunătățesc microflora intestinală benefică și ajută astfel la refacerea structurii peretelui intestinal, astfel sunt prevenite bolile intestinale. Pestina și alți compuși din sfecla roșie îmbunătățesc funcția tractului gastrointestinal, captează toxinele și le elimină din organism.
Această legumă are betaină – cu acțiune antiinflamatoare, care poate reduce riscul de cancer. Studiile cercetătorilror au arătat că sfecla roșie combate tumorile esofagiene, are betacianine, betalaine ce inhibă proliferarea celulelor cancerigine.
Despre oxidul nitric din sfecla roșie
Organismul are nevoie de oxid nitric natural din sfeclă roșie deoarece are multe efecte asupra sănătății:
- Crește fluxul de sânge către alte organe
- Este un bun vasodilatator, deci ajută la dilatarea vaselor de sânge, la îmbunătățirea fluxului sanguin și astfel ajunge mai mult oxigen la țesuturi.
Sucul de sfeclă roșie îmbunătățește sănătatea inimii, scade tensiunea arterială, reduce riscul de accident vascular cerebral și de atac de cord. Există dovezi ce arată că sucul de sfeclă roșie menține sănătatea creierului, stimulează cogniția și capacitatea de a lua decizii rapide. Oamenii de știință au spus că sfecla roșie crește fluxul de sânge către cortexul prefrontal și astfel este îmbunătățiță performanța creierului.
Un studiu de pe NCBI sugerează că sfecla roșie are nitrați și substanțe fitochimice cu numeroase beneficii pentru sănătate:
- Ajută în terapia bolilor cardiovasculare deoarece conține și betanină, polifenoli, saponine și acizii organici
- Sucul proaspăt de sfeclă roșie fără adaos de apă este bogat în oxid nitric natural – care menține tinerețea și flexibilitatea vaselor de sânge.
Alte beneficii ale consumului de sfeclă roșie
Despre această legumă se spune că este apreciată de sportivi, deoarece:
- Îi ajută să alerge mai repede; s-a dovedit că sportivii care consumă sfeclă roșie aleargă cu 5% mai repede și au o rezistență mai bună la efort intens
- Reduce tensiunea arterială, prin aportul de nitrații se dilată vasele de sânge, crește oxigenarea și fluxul de sânge
- Îmbunătățește capacitatea de efort
- Reduce oboseala musculară asociată cu efortul fizic intens cu 2%
- Menține sănătatea creierului pe măsură ce se înaintează în vârstă
- Îmbunătățește fluxul de sânge și performanța sportivă
- Menține sănătatea vasculară și cognitivă
- Crește eficiența mușchilor și a sistemului cardiovascular
- Reduce nivelul de bacterii asociate cu inflamații și boli
- Oferă organismului oxid nitric natural, ceea ce reduce consumul de oxigen în timpul exercițiilor fizice.
De asemenea, studiile cercetătorilor arată că sfecla roșie reduce durerile musculare în timpul recuperării și îmbunătățește funcția cardiorespiratorie. Prin aportul de vitamine, minerale și alți compuși importanți din sfecla roșie se crește imunitatea organismului și capacitatea acestuia de a lupta împotriva agenților patogeni. Ea are fibre și acizi grași care reglează metabolismul, vindecă intestinele, normalizează peristaltismul intestinal. Are magneziu ce ajută în tratamentul hipertensiunii arteriale, al aterosclerozei și acid folic necesar și femeilor însărcinate.
Sucul de sfeclă roșie se poate combina cu suc de morcovi, astfel gustul său este mult mai plăcut. Prin consumul de suc de sfeclă roșie se îmbunătățește sângele cu substanțe nutritive, se reglează circulația oxigenului spre țesuturi și organe, se stimulează activitatea cerebrală. Cercetătorii au spus că acest suc de sfeclă roșie băut zilnic previne demența. El este recomandat persoanelor de toate vârstele, este foarte bun în prevenirea multor probleme de sănătate, ce includ și declinul funcției fizice și cognitive.