Trei-frati-patati sau panseluta (Viola tricolor)

0
876
Trei-frati-patati sau panseluta (Viola tricolor)

Trei-frati-patati este numele unei plante perene anuala sau bianuala cunoscuta in popor si cu numele de panseluta. Creste in Europa si Asia, pe pajistile uscate, pe dealuri, culmile nu foarte inalte ale muntilor si terenurile necultivate, face parte din familia Violaceae si are denumirea stiintifica de Viola tricolor. Pana in prezent au fost clasificate aproximativ 400 de specii de plante ale genului Viola. Toate au florile deosebit de frumoase, ceea ce face sa fie utilizate in scop ornamental.

Panseluta are radacina maronie, subtire dar adanc infipta in pamant, tulpina lunga de cel mult 20 cm, ramificata, goala in interior, frunzele bazale sunt scurt petiolate, foarte putin acoperite de perisori fini, iar cele superioare sunt oval-lanceolate, sesile, cu petiol lung. Florile sunt in nuante de culori foarte frumoase, violet cu pete albe si galbui. Perioada de inflorire este in lunile mai-iunie. Ea prefera locurile insorite, daca este tinuta la umbra isi dezvolta foarte mult frunzele si mai putin florile.

Cel mai bine este sa fie cultivate in gradina si udate regulat, lasate astfel pe tot parcursul anului. Ea rezista la temperaturi ridicate din lunile calduroase de vara dar si la temperaturi scazute de toamna. Cel mai mare dusman al ei este vantul care ii poate deteriora petalele. De aceea este indicat sa fie cultivata in locuri astfel alese incat sa fie la adapost de vant. Pentru a se dezvolta frumos solul trebuie sa fie fertil si bine drenat, un amestec de turba si nisip.

Plantarea se face la sfarsitul toamnei sau inceputul primaverii. Nu trebuie udata in exces, doar foarte putin si intotdeauna cu apa la temperatura camerei. Inmultirea panselutei se face prin seminte, acestea se plaseaza in sol in ultima luna de vara si astfel ele vor germina timp, iar cand rasadurile sunt destul de dezvoltate trebuie mutate in ghivece separate. Planta poate fi atacata de boli fungice si afide, de aceea este bine sa fie tratata cu insecticide speciale. Nu trebuie sa aiba solul imbibat cu apa deoarece umiditatea in exces contribuie la dezvoltarea ciupercilor si aparitia daunatorilor.

Citește și:  Fructe de pădure sănătoase - Ceaiul de măceșe, leac pentru bolile de rinichi

De la trei-frati-patati se foloseste in scop medicinal partea aeriana. Aceasta se recolteaza in lunile mai-iunie sau iulie, cand planta este inflorita. Planta trebuie taiata cu atentie, intotdeauna aproape de sol, nu se foloseste radacina si tulpina groasa. Dupa ce se indeparteaza partile ei nefolositoare (frunzele galbene si partile deteriorate), se pune la uscat in locuri curate si bine aerisite, intotdeauna la umbra.

panseluta

Aceasta planta este apreciata pentru proprietatile sale antiinflamatorii, antiseptice, spasmolitice, expectorante, bronhodilatatoare si diuretice, ea avand in compozitie multe substante active: saponine, mucilagii, flavonoizi, carotenoizi, taninuri, uleiuri esentiale, rutina, acid ascorbic, acid malic si altele. Astfel este folosita in cazuri de bronsita, tuse spasmodica, tuse uscata, mancarimi, eczeme, cistita, afectiuni urinare, afectiuni ale tractului digestiv.

Planta se foloseste in diferite preparate traditionale, in infuzii si decocoturi, poate fi asociata si cu alte plante medicinale, astfel efectul fiind amplificat. Acestea sunt excelente remedii pentru tratamentul bolilor respiratorii, pneumoniei, bronsitei, tusei convulsive, deoarece au efect expectorant, emolient, analgezice ajuta la eliminarea secretiilor glandelor bronsice.

De asemenea infuzia din panseluta este recomandata in diferite afectiuni ale tractului urinar si boli ale rinichilor, ca agent diaforetic si purificator al sangelui. Proprietatile sale antiinflamatorii sunt mult apreciate si astfel planta este recomandata in bolile urologice. Datorita efectelor sale antiseptice si antialergice ajuta la vindecarea eczemelor, iritatiilor, acneei si dermatitei de la nivelul pielii.

Decoctul din panseluta este un bun remediu pentru bolile de piele, psoriazis, are efect purificator si cicatrizant, este laxativ si diuretic. Planta isi are aplicatii si in industria de parfumuri. In Franta florile proaspete se utilizeaza la obtinerea unor produse de cofetarie, bomboane in zahar caramelizat numite ,,les violettes de Toulouse”. Aceste bomboane au culoare violet, forma de violeta cu 5 petale si aroma de esenta de flori, iar gustul dulce foarte placut.

Planta in tratamente nu trebuie folosita in exces ci doar la recomandarea unui medic specialist si in dozele stabilite de acesta. In cazuri de supradoza ea poate da efecte secundare de greata si varsaturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.