
Foarte mulți oameni dorm prost, fără a suferi neapărat de insomnie. Există diferiți factori care pot produce tulburări ale somnului, ca de exemplu: anumite evenimente supărătoare, suprasolicitările fizice, afecțiunile sinusurilor, stresul, influențele mediului, situațiile neplăcute din viață, medicamentele, alcoolul, etc.
De regulă insomnia este ceva temporar, prin urmare, nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Când insomnia apare în mod frecvent, timp de câteva săptămâni, este posibil să fie provocată de anumite probleme de sănătate.
Navigare rapidă în articol:
- Care sunt simptomele insomniei?
- Cauzele principale ale insomniei
- Insomnia este cauzată de gânduri negative
- Ce să faci când ai insomnie?
- De ce nu este bine să luăm frecvent somnifere când suferim de insomnie?
- De ce este bine să mergem la culcare la ore fixe?
Care sunt simptomele insomniei?
Despre oamenii care adorm foarte greu, sau se trezesc frecvent din somn în timpul nopții, se spune că suferă de insomnie. Unii dintre ei se află în imposibilitatea de a elimina gândurile negative și grijile, de aceea se trezesc de multe ori pe noapte și uneori nu mai reușesc să adoarmă prea repede la loc. A doua zi se simt foarte obosiți, somnoroși, fără vlagă, de parcă nu ar fi dormit deloc.
Somnul este foarte important pentru recuperarea organismului și dacă este insuficient poate afecta sănătatea acestuia. Principala cauză a insomniei în ziua de azi este stresul, care pe termen lung este dăunător pentru organism.
Oamenii care suferă de stres ajung să aibă insomnie și în plus, au și alte stări rele, care sunt cauzate de eliberarea hormonilor de stres (adrenalină, cortizol). De obicei ei se plâng de:
- Creșterea tensiunii arteriale
- Creșterea pulsului
- Dureri musculare
- Senzație de moleșeală
- Scăderea energiei în organism.
Principalele simptome ale insomniei sunt:
- Oamenii au stări de somnolență în timpul zilei
- Deși sunt foarte obosiți, nu reușesc să adoarmă atunci când s-au întins în pat
- Nu se simt odihniți a doua zi dimineața
- Au senzația că nu au dormit deloc
- Se trezesc des în timpul nopții
- Au mereu senzația că organismul le este slăbit, lipsit de energie
- Se trezesc foarte greu dimineața
- Simt nevoia să doarmă mai mult în weekend pentru a-și reface organismul.
Cauzele principale ale insomniei
Cercetătorii au ajuns la concluzia că insomnia este cauzată în ziua de azi de manipularea frecventă a telefoanelor mobile și de dependența de Internet. Ei consideră că aceasta este o formă de insomnie care are consecințe asupra organismului:
- Slăbește sistemul imunitar
- Poate crește riscul de boli cardiace
- Produce hipertensiune arterială
- Poate declanșa depresia și anxietatea.
Oamenii care au această formă de insomnie se trezesc în timpul nopții, iar gândurile lor se îndreaptă spre telefon sau tabletă. Somnul lor nu este odihnitor și acest lucru le afectează sănătatea. Din păcate, dimineața se trezesc obosiți, simt nevoia de a bea multă cafea, au dureri de cap și nu au suficientă energie.
Oamenii care stau prea mult pe Facebook, sunt pasionați de Internet, se uită prea multe ore la televizor, se vor simți mereu obosiți, pentru că toate acestea îi stresează și nicidecum nu-i relaxează.
Insomnia este cauzată de gânduri negative, de stări de anxietate, depresie și stres
Oamenii pot dormi rău și dacă:
- Temperatura în cameră nu este adecvată (dacă este prea cald sau prea frig)
- Salteaua patului este prea tare sau prea moale
- Îi deranjează zgomotul sau condițiile de iluminare
- Au mâncat prea mult seara
- Muncesc în ture și astfel își schimbă frecvent ora de culcare
- Se gândesc prea mult la problemele din ziua respectivă
- Nu reușesc să scape de stresul acumulat pe parcursul zilei
- Au o stare de nervi sau de proastă dispoziție
- Sunt interiorizați și irascibili
- Suferă de depresie sau de anxietate
- Sunt copleșiți de gânduri negative și de griji.
Alte cauze ale insomniei sunt:
- Anumite tulburări neurologice – migrene, epilepsie, boala Parkinson, scleroză multiplă, tumori cerebrale, accident vascular cerebral, oboseală cronică, sindromul picioarelor neliniștite
- Dureri în anumite zone ale organismului – dureri articulare, dureri de oase, dureri reumatismale, dureri neuromusculare, dureri traumatice
- Infecții cronice, tulburări gastro-intestinale
- Boli pulmonare, boli cardiace, diabet, astm, menopauză
- Boli ale glandei tiroide, artrită reumatoidă, cancer
- Tulburări respiratorii – sforăit, apnee de somn
- Administrarea unor medicamente – cortizol, betablocante și altele.
Ce să faci când ai insomnii?
Pregătirea înainte de culcare este importantă. Aceasta nu se referă doar la nevoile fiziologice, ci și la alți factori care îmbunătățesc calitatea somnului:
- Trebuie închise toate dispozitivele electronice pentru că acestea pot afecta somnul. Nu este sănătos să ne expunem la lumina artificială emisă de acestea. Ne referim la calculator, telefon, tabletă, televizor, etc. Toate aceste dispozitive cresc nivelul de stres și pot provoca tulburări de somn. Nu este recomandat să dormim cu astfel de dispozitive în cameră. Cu o oră înainte de culcare toate aceste dispozitive electronice trebuie oprite, astfel creierul se va relaxa și se va calma.
- Eliminarea gândurilor negative, a grijilor legate de muncă sau de diferite activități este importantă înainte de somn.
- Dacă se mănâncă mult seara, sau se ia cina prea târziu, va fi afectată calitatea somnului. Seara sunt recomandate doar alimente ușoare.
- Înainte de culcare trebuie aerisită camera.
- Patul trebuie să aibă o saltea confortabilă, iar plapuma nu trebuie să fie nici prea subțire, nici prea groasă.
- În perioada premergătoare somnului trebuie redusă lumina din cameră, se poate folosi o lumină mai odihnitoare, ambientală, care să inducă o stare de somnolență. În acest fel devenim mai somnoroși pentru că se secretă melatonină.
- O scurtă plimbare seara sau câteva exerciții moderate înainte de somn ajută la relaxare și promovează oboseala. De exemplu sunt recomandate exercițiile yoga sau câteva exerciții ușoare de stretching.
- Respirația este foarte importantă pentru organism, îmbunătățește starea de sănătate și calitatea somnului.
- Pentru a avea un somn odihnitor trebuie redus stresul, trebuie evitate certurile în familie.
- Băile calde pe bază de plante sau cu sare de mare ajută la relaxare și îmbunătățesc calitatea somnului.
De ce nu este bine să luăm frecvent somnifere când suferim de insomnie?
Oamenii care au obiceiul de a lua somnifere pentru a scăpa de simptomul insomniei pot ajunge la dependență de aceste medicamente. Această stare de dependență este semnalată atunci când se renunță la ele și apar stări ale sevrajului: tremurături, durere de burtă, stări de greață, anxietate, schimbări ale tensiunii arteriale, crampe musculare și altele. Atunci când se face tratament cu somnifere nu se consumă deloc alcool.
Oamenii vor să doarmă mai mult, consideră că somniferele îi ajută. Acest lucru este recomandat doar în anumite cazuri mai dificile din viață, când se dorește combaterea insomniei. Într-adevăr somniferele pot prelungi durata de somn, dar au și un efect negativ și anume acela că distrug calitatea somnului.
Somnul care este indus de somnifere nu va fi un somn sănătos, natural, nu va mai avea faza REM când oamenii visează. Somnul va fi profund iar somniferele vor avea efecte asupra organismului și la deșteptare. Datorită lor apar stări neplăcute și în timpul zilei și anume:
- Stare de somnolență
- Scăderea memoriei
- Probleme de concentrare
- Senzație de sete și uscăciune în gură.
Gata cu insomniile! Uleiul de cânepă medicinal poate ajuta persoanele care suferă de tulburări de somn sau de insomnie. Somniferele se pot înlocui cu ulei CBD (ulei de cânepă medicinal) pentru că acesta este un produs natural care:
- Are efecte benefice asupra somnului
- Influențează ciclul somnului
- Mărește faza de somn profund
- Scade faza de somn REM (faza în care omul visează)
- Îmbunătățește memoria
- Combate stările depresive
- Crește nivelul de dopamină din sânge
- Promovează un somn odihnitor și sănătos.
De ce este bine să mergem la culcare la ore fixe?
Cercetători consideră că oamenii ar trebui să aibă o oră fixă de somn pentru că așa își mențin sănătatea inimii și a metabolismului. Ei au ajuns la concluzia că somnul neregulat poate afecta starea de sănătate, poate produce anumite probleme în organism: modificări ale tensiunii arteriale, creșterea nivelului de zahăr din sânge, creșterea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral.
Oamenii care au un ritm regulat de somn, care se culcă înainte de ora 22-23 noaptea, pot face față mai ușor stresului și pot avea un risc mai mic de a suferi de depresie.
În prezent aproape 50% dintre oamenii adulți au probleme cu somnul. Studiile cercetătorilor arată că există o mare discrepanță între orele de somn din timpul săptămânii și orele de somn din weekend, când toată lumea încearcă să doarmă mai mult, ca să recupereze perioada de odihnă ratată. Din păcate, acest stil de viață are anumite riscuri pentru sănătate și ar trebui schimbat. Oamenii trebuie să aibă un program de somn pe care să-l respecte zilnic și să reducă factorii care duc la insomnie: fumat, consum excesiv de cafea și alcool. De asemenea, munca în schimburi este foarte nesănătoasă, la fel și alimentația rea care duce la obezitate și diabet.