Uleiul de nucă de cocos este comestibil și are numeroase beneficii pentru sănătate. El este obținut din miezul de nucă de cocos proaspăt, are acizi grași ce sunt o sursă de energie, vitamina E și K, fitosteroli, fier, proprietăți antiinflamatorii și de vindecare pentru multe boli și afecțiuni. Reecomandat este să se folosească întotdeauna un produs de calitate înaltă, un ulei de nucă de cocos, natural 100%, care este presat la rece sau extravirgin.
Oamenii – indiferent de vârstă – pot beneficia de proprietățile și nutrienții uleiului de cocos. Acest ulei este ușor de digerat și ajută la absorbția mineralelor în organism.
Beneficiile uleiului de cocos pentru sănătatea organismului
Uleiul de cocos crește imunitatea
Oamenii de știință spun că uleiul de cocos poate să ajute organismul să lupte împotriva infecțiilor. Acțiunea sa este benefică, în principal susține imunitatea organismului. Uleiul de cocos ajută organismul să construiască noi compuși antibacterieni. Studiile științifice arată faptul că acest ulei are acid lauric – un ingredient activ care este important și benefic pentru organism.
Uleiul de cocos are acid lauric, care se găsește și în laptele matern, se transformă în organism în monolaurin ce contribuie la creșterea imunității. bebelușii depind de această substanță din laptele matern pentru că sistemul lor imunitar este insuficient dezvoltat.
Monolaurinul ajută în lupta împotriva bacteriilor, virusurilor (ex. HIV, herpes, cytomegalovirus) și altor boli. În combinație cu ulei de oregano, uleiul de cocos ajută în combaterea infecțiilor cu bacterii și stafilococi. De asemenea, uleiul de cocos se poate folosi împotriva candidozei; se ia o linguriță de ulei pe zi, sau 2-3 lingurițe de ulei dacă infecția este acută.
Dacă este utilizat pentru uz extern, uleiul de cocos poate trata diferite infecții, ajută în tratamentul zgârieturilor, tăieturilor, vânătăilor. Acest ulei are proprietăți hidratante și vindecătoare pentru piele. Ajută în prevenirea vergeturilor, cicatricilor, în tratamentul unor afecțiuni dermatologice, precum acnee, eczeme, psoriazis.
Uleiul de cocos previne bolile de inimă
În ziua de azi, foarte mulți oameni suferă de boli de inimă, din cauza aterosclerozei, hipercolesterolemiei, obezității, diabetului, fumatului și a hipertensiunii arteriale. Cercetătorii au spus despre uleiul de cocos faptul că poate reduce colesterolul rău (LDL) și preveni riscul de ateroscleroză. În acest fel, uleiul protejează arterele împotriva acumulării de grăsime și luptă împotriva bolilor de inimă.
Uleiul de cocos are efect anticancer
Acest produs natural ajută și în prevenirea unor forme de cancer. Studiile cercetătorilor arată că uleiul de cocos natural scade riscul de cancer de colon, cancer de sân, cancer de piele. Se folosește pentru uz intern sau extern. În cancer de piele se folosește acest ulei natural precum un unguent aplicat direct pe zonele afectate.
Conform unui studiu din 2019 realizat de cercetători, acizii grași din uleiul de cocos au efect anticancerigen, declanșează moartea unor celule tumorale. Componenta acidă grasă din acest ulei natural are efect asupra ficatului și limfei, ajută în combaterea celulelor canceroase hepatice și celulelor canceroase bucale.
Uleiul de cocos reduce problemele digestive
Uleiul de cocos ajută în tratamentul multor probleme digestive, astfel:
- Combate indigestia, normalizează acidul în sucurile digestive naturale din stomac
- Protejează pereții stomacului, ameliorează iritațiile intestinale
- Scade riscul de colită ulcerativă și boală Crohn (care este o afecțiune intestinală inflamatorie ce provoacă anemie, dureri de stomac, diaree, scădere în greutate).
Uleiul de cocos are acizi grași ce sunt ușor de digerat și de absorbit în intestin. Prin aportul de ulei de cocos se reduc simptomele provocate de diferite boli și afecțiuni digestive și se poate preveni stresul digestiv.
Uleiul de cocos ajută la scăderea în greutate
Acest ulei are grăsimi saturate care se comportă diferit față de grăsimile saturate din carne (care sunt greu de descompus în sistemul digestiv). Uleiul de cocos are acid lauric – un acid gras care stimulează metabolismul. Acesta ajută la creșterea ratei metabolice și la prevenirea obezității. Prin adăugarea uleiului de cocos în dietă se obțin mari beneficii, el poate înlocui alte uleiuri vegetale ce sunt folosite la gătit.
Uleiul de cocos face minuni pentru piele și păr. El acționează ca un balsam pentru păr, este un produs natural care oferă beneficii scalpului și părului. Uleiul de cocos menține pielea hidratată, ajută la creșterea părului, crește rezistența podoabei capilare și ajută în combaterea mătreții și a infecției cu păduchi. Are vitamina E și alți nutrienți care îmbunătățesc sănătatea pielii. Se aplică în strat subțire pe piele, sau se poate folosi în rutina de frumusețe ca demachiant.
Prețul său nu este foarte mare, achiziția lui merită având în vedere proprietățile sale benefice.