Ceaiul de tei este considerat un adevarat medicament. In timpul iernii cand temperaturile sunt scazute organismul poate raspunde la tuse, stranut, secretii nazale si alte manifestatri de raceala. Nutritionistii sustin ca un remediu bun contra racelii, care incalzeste corpul este ceaiul de tei. De asemenea, in dieta se pot include supe, usturoi, ceapa, condimente care ajuta pentru mentinerea temperaturii corpului si combaterea racelii.
Ceaiul de tei are impact pozitiv asupra orgasnimului datorita substantelor pe care le contine, uleiului esential, vitaminelor C si E, etc. Aceasta bautura se prepara si se foloseste in principal pentru proprietatile sale – antimicrobiene, sedative, expectorante, antiinflamatorii, antipiretice – care ajuta la imbunatatirea sanatatii organismului.
Este un diaforetic foarte bun de aceea vindeca raceala si gripa. Medicii recomanda ceaiul de tei pentru ca ajuta in stimularea sistemului imunitar. Este cel mai bun lichid cald recomandat pentru copiii care sufera de raceala.
Ceaiul de tei are bune efecte de prevenire a bolilor in timpul iernii.
Inca de la primele semne de raceala sau stare generala de rau persoana care bea o cana de ceai de tei poate in 2-3 ore sa se simta mult mai bine. De asemenea ceaiul elimina simptomele cronice de tuse. Se pune o lingurita de floare de tei la o cana de apa fierbinte, se lasa la infuzat timp de 10 minute, se filtreaza si se bea indulcita cu miere de albine.
Infuzia de tei ajuta in calmarea durerilor de cap, in tratamentul bronsitelor si a tuberculozei. Datorita proprietatilor sale ajuta in distrugerea bacteriilor ce apar in corpul uman si care sunt eliminate prin urina si transpiratie. Durerea de gat poate fi ameliorata prin gargara cu infuzie de tei. Planta ajuta si in cazuri de angina pectorala, ulcer, arsuri, dureri de articulatii, intoxicatii alimentare sau colici intestinali.
Teiul este considerat un copac sfant, de aceea nu intamplator el este plantat pe langa case de cult si biserici. Se spune ca fulgerul nu loveste niciodata un tei, de aceea oamenii nu ezita sa se adaposteasca sub acest copac pe timp de furtuna. De asemenea, in popor exista credinta ca cel care doarme sub un tei va avea parte de fericire.
Magii considerau teiul ca fiind ,,copacul inimii”, deoarece mentinea armonia in casa, consolida familia. Ei credeau acest ceai o bautura magica, care ar trebui sa fie consumata de sot si sotie si astfel intre ei va fi armonie si intelegere.