10 motive pentru care nu ar trebui să bei mult alcool

0
79

În ziua de azi este destul de dificil să convingi pe cineva să renunțe la alcool. Oamenii au obiceiul să consume alcool mai mult pentru că suferă de depresie și tulburări de anxietate. Pandemia e COVID-19 și alte știri negative sunt asociate cu multe schimbări stresante, inclusiv teama pentru sănătatea și viața celor dragi.

Merită totuși să cunoaștem efectele negative ale consumului exagerat de alcool asupra sănătății, despre care spun cercetătorii. Cantitatea de alcool băută are un impact enorm asupra ficatului, pancreascului, poate crește riscul de boli grave. Află în acest articol de ce experții în domeniul sănătății recomandă reducera consumului de alcool.

Navigare rapidă în articol:

  1. De ce alcoolul este nesănătos
  2. Complicațiile abuzului de alcool

1. De ce alcoolul este nesănătos

Chiar și o cantitate mică de alcool băut poate afecta comportamentul uman. Alcoolul reduce eficiența sistemului nervos și provoacă tulburări ale reacțiilor vizuale și auditive, înrăutățește precizia mișcărilor și are numeroase consecințe asupra sănătății.

Iată care sunt principalele 10 motive pentru care nu ar trebui să bei prea mult alcool:

Alcoolul are efect negativ asupra sistemului circulator

Un factor de risc al tulburărilor cardiace este alcoolul, spun cercetătorii. Excesul de alcool poate produce dilatarea rapidă și îngustarea vaselor de sânge, dar și anomalii cardiace. Oamenii care beau prea mult alcool, în mod frecvent, au probleme cu inima și vasele sanguine.

Ei au un risc crescut de contracții suplimentare ale inimii, de intensitate diferită, de hipertensiune arterială, de simptome de insuficiență respiratorie, de tulburări ale ritmului cardiac, modificări degenerative ale mușchiului inimii.

Medicii spun despre persoanele care au boli de inimă că tolerează mai greu băuturile alcoolice.

Alcoolul are calorii goale

Alcoolul are o cantitate neglijabilă de carbohidrați, 0 grăsimi și 0 proteine, deci nu are nicio valoare nutritivă. Caloriile din alcool sunt complet goale.

Alcoolul înrăutățește calitatea somnului

Alcoolul nu are un efect pozitiv asupra bioritmurilor organismului. Experții sugerează oamenilor să renunțe la obiceiul de a bea alcool înainte de a merge la culcare. Ei spun că alcoolul are inițial un efect calmant, care poate reduce timpul de a adormi și de aceea unii oameni au tendința să creadă că este mai ușor să adoarmă după ce au băut alcool.

Totuși, s-a dovedit și faptul că alcoolul afectează negativ a doua jumătate a perioadei de somn, deci perioada de somn profund este mai scurtă decât în mod normal. Asta înseamnă că alcoolul are și un efect negativ, face o persoană să se trezească des din somn și chiar poate da insomnie. Acest lucru afectează calitatea vieții și sănătatea, pentru că somnul este mai puțin odihnitor.

Studiile cercetătorilor sugerează că prin consumul de acool se prelungește starea de veche în a doua jumătate a perioadei somnului.

Consumul cronic de alcool poate crește riscul de tulburări respiratorii, de apnee distructivă în somn.

Alcoolul crește excesiv pofta de mâncare

Consumul de alcool crește apetitul alimentar și poate duce și la obezitate – dacă oamenii au tendința de a mânca mai ales produse precum: pizza sau de tip fast-food. Cercetătorii au dovedit că alcoolul în exces crește pofta de mâncare prin activarea neuronilor AgRP, care au funcții precum: creșterea senzației de foame și încetinirea proceselor metabolice.

Pentru a preveni obezitatea, oamenii trebuie să elimine obiceiurile alimentare nesănătoase și să-și schimbe stilul de viață.

Citește și:  Top 10 sfaturi de a fi mai vesel

Alcoolul afectează capacitatea corpului de a arde grăsimile

Despre alcool s-a spus că reduce capacitatea ficatului de a arde grăsimile cu 30%. Cât timp alcoolul circulă în sânge, ficatul se ocupă de el și deci este afectat procesul de ardere al grăsimilor și crește riscul de obezitate.

Acoolul duce la depresie majoră

Abuzul de alcool produce depresie majoră – boală ce se întinde pe mulți ani. Nu este ușor să tratezi depresia dacă se bea în continuu prea mult alcool.

Alcoolicii au în mod permanent un comportament deranjant, o personalitate antisocială, ceea ce afectează și viața celor din jur. Cei care ajung în stare de ebrietate în mod frecvent sunt un dezastru pentru cei din familie, de fiecare dată. Băutura consumată în exces duce la probleme cu copiii, la conflicte cu cei dragi, cu prietenii, colegii de serviciu și chiar cu străinii întâlniți în viața de zi cu zi.

Alcoolul crește riscul de dureri de cap

Durerea de cap este o reacție a organismului persoanei care este dependentă de cantitatea excesivă de alcool consumată. Despre alcool se spune că inhibă secreția de vasopresină, care are rol în menținerea echilibrului de apă în organism. Prin urmare, consumul excesiv de alcool duce la deshidratare și la o stare de rău. Cel mai comun simptom este durerea de cap, sau mahmureala.

Alcoolul crește riscul de cancer

Experții spun că alcoolul are etanol care este metabolizat de corp în acetaldehidă – care este considerată o substanță toxică ce poate deteriora ADN-ul celulelor și crește riscul de cancer.

Într-un studiu de pe CDC cercetătorii spun următoarele:

  • Toate băuturile sunt legate de cancer, inclusiv berea, lichiorul și vinul roșu. Cu cât se bea mai mult, cu atât riscul de cancer este mai mare.
  • Consumul de alcool crește riscul de cancer de gură și gât, esofag, laringe, ficat, sân, colon și rect.

Alcoolul generează boli ale ficatului

Consumul excesiv de alcool poate afecta ficatul, generând boli grave precum sunt: hepatita alcoolică, hepatită grasă, inflamații hepatice, ciroză.

Alcoolul acționează asupra sistemului nervos

Excesul de alcool poate afecta negativ sistemul nervos, poate deteriora creierul (prin deficiența de vitamine, apare hipovitaminoza) și crește riscul de boli grave, precum este demența alcoolică. Cercetătorii spun despre consumul mare de alcool pe perioade îndelungate că poate provoca probleme precum:

  • Pierderi de substanță albă în cortexul prefrontral și cerebel
  • Pierderi neuronale în cerebel, hipotalamus, cortexul frontal superior.

2. Complicațiile abuzului de alcool

Majoritatea oamenilor care beau prea mult alcool ajung în stare de ebrietate și asta este de fapt o intoxicație care, dacă se repetă iar și iar, poate duce la deteriorarea sănătății și ruinarea vieții. Alcoolismul duce la distrugerea căsătoriei, la dezvoltarea unor probleme de sănătate, pierderea locului de muncă, etc.

Majoritatea alcoolicilor se confruntă și cu alte probleme cum ar fi:

  • Tulburări de panică, fobie socială, tulburare bipolară
  • Tuburări de personalitate
  • Pancreatită, ciroză, hepatita alcoolică
  • Demența alcoolică, paranoia, halucinoză alcoolică
  • Tendința de sinucidere.

Alcoolicii sunt mai predispuși la infecții, cum ar fi: meningita bacteriană (cauzată de diferite tipuri de bacterii), pneumonia de aspirație (sau inflamarea parenchimului pulmonar și a arborelui bronșic).

O altă complicație a consumul de alcool în cantități mari, timp de mai mulți ani, este cardiomiopatia alcoolică – o afecțiune destul de rară a inimii și care poate fi fatală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.