6 ceaiuri renumite în întreaga lume, care au proprietăți benefice pentru sănătate

0
246

Ceaiul a fost apreciat de mii de ani pentru proprietățile sale benefice pentru sănătatea oamenilor. În India se spune că o zi fără o cană de ceai este o zi irosită. De asemenea, ceaiurile sunt apreciate și în alte regiuni de pe glob, ele însoțesc orice activitate în China și Japonia, se beau aproape oricând, în orice moment al zilei. Faceți cunoștință în acest articol cu 6 tipuri de ceaiuri, care sunt renumite în întreaga lume.

Navigare rapidă în articol:

  1. Masala Chai, un ceai negru relaxant, cu lapte și condimente
  2. Ceai verde Huiming
  3. Ceai verde Bancha Shizuoka din Japonia
  4. Ceai negru Ruhuna din Ceylon, Sri Lanka
  5. Ceai alb Darjeeling din Avongrove, India
  6. Ceai negru Nilgiri din Coonoor, India

1. Masala Chai, un ceai negru relaxant, cu lapte și condimente

Această băutură se realizează din ceai negru din sortimentul Assam sau Ceylon, din condimente și puțin lapte. Se poate îndulci cu zahăr brun din trestie de zahăr.

Pentru ca ceaiul să fie foarte bun, trebuie folosite condimente de cea mai bună calitate. Ar fi grozav să folosiți puțin lapte cumpărat de la țărani, nu din acela pasteurizat din supermarketuri. Ceaiul negru care provine din Assam și cel din Ceylon sunt considerate cele mai puternice ceaiuri negre de pe piață. Ceaiurile negre Earl Gray sau Darjeeling sunt mai puțin intense, gustul lor este ușor.

Masala Chai – Mod de realizare

Pentru 2 căni de ceai se folosesc 2 căni de apă și una de lapte. Se folosesc diferite condimente ca de exemplu: scorțișoară, cardamom, piper negru, cuișoare, zahăr brun. Se poate folosi și jaggery – zahăr nerafinat indian, care are o aromă diferită, comparativ cu zahărul brun. Se adaugă și puțin ghimbir.

Condimentele se pisează în mojar, se amestecă și se folosesc la ceai doar atât cât este nevoie. Ghimbirul se rade pe răzătoare.

La 2 căni de apă fierbinte se adaugă 2 lingurițe de condimente, 1-2 lingurițe de ghimbir (sau mai puțin, depinde de gust) și zahăr. Batonul de scorțișoară se pune întreg la fiert în apa pentru ceai. Se aduce apa (în care s-au pus condimentele) la temperatura de fierbere, apoi se adaugă 2 lingurițe de ceai negru și laptele și se mai fierbe timp de 10 minute, la foc mic, apoi ceaiul este gata, poate fi servit.

Laptele diminuează gustul amar al taninului din ceai și oferă băuturii un gust mai plăcut. Condimentele oferă ceaiului un amalgam de arome deosebite și pun sângele în mișcare. Acest ceai stimulează imunitatea organismului, ajută în tratamentul răcelii și luptă împotriva bacteriilor și virusurilor.

Vezi aici un video despre modul de preparare al ceaiului Masala Chai:

2. Ceai verde Huiming

Denumirea acestui ceai vine de la templul Huiming, din provincia Zhejiang – China. Când se pregătește un ceai (indiferent din ce plante este realizat) se spune că este nevoie de patru elemente esențiale: o stare de calm interior, de armonie, respect și puritate.

Ceaiul verde este benefic în special pentru sistemul cardiovascular, pentru curățarea vaselor de sânge, scăderea tensiunii arteriale, a riscului de accident vascular cerebral și atac de cord. Ceaiul verde ajută la distrugerea celulelor canceroase și la curățarea plămânilor fumătorilor. De asemenea, ceaiul verde ajută la scăderea în greutate, la distrugerea microbilor streptococici.

Citește și:  Matraguna neagra - intre magie si planta medicinala

Vezi aici un video cu ceaiul Huiming:

3. Ceai verde Bancha Shizuoka din Japonia

Acest ceai verde cu aromă deosebită provine din districtul Shizuoka, din Japonia. Bancha Shizuoka are un gust ușor amar, o aromă proaspătă de ceai verde, antioxidanți puternici și puțină cofeină.

Mod de preparare:

Se folosește o cantitate de 250 ml apă, care se aduce la temperatura de fierbere. Se adaugă o linguriță de ceai verde Bancha Shizuoka și se lasă la infuzat 2-3 minute. Înainte de a bea se poate adăuga și puțin lapte sau zahăr pentru a avea un gust mai dulce, mai bogat. Ceaiul poate fi infuzat de mai multe ori.

Vezi aici un video despre ceaiul japonez Bancha:

4. Ceai negru Ruhuna din Ceylon, Sri Lanka

Ceaiurile din Sri Lanka sunt foarte renumite în lume. Există mai multe soiuri rare de ceai din Sri Lanka, din regiunea Ceylon. De pildă, ceaiul verde din această regiune este denumit „Aurul Verde al Insulei Ceylon„.

Ceaiul negru Ruhuna este cultivat în partea de sud a Ceylonului, la aproximativ 2.000 m deasupra nivelului mării, în plin soare.

Acest ceai negru se infuzează în apă, la temperatura de 90-95 °C. Se folosește 10 g ceai negru la 1 litru de apă. Se infuzează timp de 3 minute, apoi se strecoară și se bea cald. Se poate adăuga la ceai și puțin lapte.

5. Ceai alb Darjeeling din Avongrove, India

Acest ceai Darjeeling, din frumoasa regiune Avongrove, din India, are o aromă deosebită și este un ceai organic de foarte bună calitate. Frunzele de ceai alb se culeg în mod tradițional, cu mâna de către localnici calificați să facă acest lucru. În acest mod, frunzele de ceai nu sunt zdrobite sau rupte, iar aroma ceaiului este bogată și de durată. Ceaiul are o aromă deosebită, naturală și oferă o stare de calm și relaxare.

Vezi aici un video despre culegerea frunzelor pentru ceaiul Darjeeling:

6. Ceai negru Nilgiri din Coonoor, India

Regiunea Coonoor este renumită pentru plantațiile de ceai, din India. Acest ceai negru este obținut din infuzarea frunzelor de Camellia sinensis și are o culoare de chihlimbar închis.

Nilgiri se află lângă Coonoor și este o regiune mică din India, mai puțin cunoscută, unde condițiile meteorologice sunt complet diferite. Oamenii din zonă spun că acesta este motivul pentru care ceaiul Nilgiri are o aromă deosebită comparativ cu alte tipuri de ceai. Cultivarea este realizată pe dealurile Nilgiri, pe zone mici, iar recoltarea frunzelor se face manual, în mod tradițional.

Prepararea ceaiului este simplă. La 200 ml de apă fierbinte se adaugă o linguriță de ceai Nilgiri, apoi se lasă 3 minute la infuzat pentru a obține aroma și esența din frunzele acestuia.

Având în vedere faptul că nu găsești întotdeauna astfel de produse în magazinele ce vând produse naturiste, poți cumpăra aceste ceaiuri pe Internet, ca de exemplu pe Amazon, unde găsești aproape orice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.