Situatiile stresante ne afecteaza zi de zi starea interioara si sunt considerate factori declansatori ai depresiei, insa stresul nu este singura cauza. Trecerea la sezonul rece ne poate afecta negativ, ne agraveaza starile de tristete si anxietate. Cercetatorii deja au scris despre melancolia morbita pe care o simtim toti cei care suntem afectati de stres si care ne face sa incercam tot felul de antidepresive ce ar trebui sa fie abrogate, pentru ca in primul rand dau dependenta, nemailuand in calcul si efectele secundare pe care le simt multi din cauza lor.
Deseori se intampla atunci cand ne cuprinde o stare de anxietate chinuitoare sau anumite ganduri negative sa incepem un tratament cu sedative pentru a scapa de aceste simptome, insa in realitate se intampla ca efectul depresiv sa fie sporit. Asa se intampla in multe cazuri deoarece nu se stie cum actioneaza anumite substante chimice asupra creierului, de aceea cel mai bine este ca ele sa fie evitate, sa se renunte la medicamente.
In articol va prezentam efectele vindecatore ale plantelor medicinale pentru dezechilibre psiho-emotionale. Multi oameni cunosc proprietatile curative ale unor plante si stiu ca le pot procura sub diferite forme din plafare si farmacii, desigur ne referim la decocturi, infuzii, tincturi care au efecte de vindecare.
Valeriana
Este o planta medicinala care creste pe pajisti umede si in zone joase, mlastinoase. Aceasta planta a fost venerata din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile ei sedative, de calmare a nervilor, antispasmodice, de combatere a anxietatii, a insomniei, a starilor de neliniste si iritabilitate.
De la ea se foloseste in special radacina in diferite preparate traditionale. Cel mai bun este sucul de radacina de valeriana in tratamentul acestor afectiuni. Frunzele proaspete de valeriana sunt comestibile si se folosesc in salate din legume si alte verdeturi, gustul lor fiind foarte placut.
In Antichitate valeriana era folosita la imbalsamare, in cele doua razboaie mondiale era prescrisa de medici soldatilor pentru a le calma socurile nervoase si trata de epuizare nervoasa, iar de-a lungul anilor a fost considerata un foarte bun sedativ sau tranchilizant natural.
Limba-mielului
Este o planta medicinala, aromatica si folosita in gastronomie. Are proprietati deosebite datorita continutului de vitamina C, caroten, acizi grasi, saruri minerale, ulei esential, rasini, tanin, etc. Aceasta planta este folosita la prepararea bauturilor racoritoare deoarece are un gust placut, asemanator cu cel al castravetelui.
Este asociata mereu cu sentimentele de bucurie si curaj mai ales datorita aspectului florilor, ea fiind folosita in tratamente terapeutice sub forma de infuzie pentru efectele sale antireumatice, diuretice, antiinflamatorii, diaforetice, expectorante, analgezice, antibacteriene si calmante.
Este foarte buna pentru tratamentul bolilor de stomac si rinichi, reprezinta un sedativ excelent pentru cei care sufera de tulburari nervoase, un bun remediu pentru afectiunile cardiace si dereglarile metabolismului. Aceasta planta a fost folosita de foarte mult timp pentru combaterea starilor melancolice, depresive si nervoase.
Hameiul
Este o planta medicinala care te scapa de depresie, tensiune si stres. Daca aveti probleme cu somnul si nu mai doriti sa luati somnifere, trebuie doar sa beti un ceai caldut preparat din aceasta planta si somnul va deveni linistitor si sanatos. De asemenea o pernuta din flori uscate de hamei pusa langa cap, pe timp de noapte, va poate scapa de insomnie.
Roinita
Este o planta care calmeaza starile de nervi si invioreaza psihicul. Are efect aromatic, antispastic, calmant, antipiretic, si antioxidant. De asemenea imbunatateste activitatea sistemului nervos, creste puterea de concentrare si memoria. Ceaiul din frunze de roinita este recomandat pentru combaterea stresului, calmarea durerilor gastro-intestinale, normalizarea digestiei, ameliorarea spasmelor si balonarilor.
Schinduful
Ajuta la revitalizarea mintii si organismului. De asemenea infuzia de schinduf ajuta la calmarea durerilor abdominale, reducerea proceselor inflamatorii de la nivelul intestinului, a spasmelor, poate fi utilizata in tratamentul colitei, simptomelor de colon iritabil, de menopauza si alte boli sau afectiuni grave (cum este de exemplu diabetul).
Sunatoarea
Reprezinta o planta medicinala ideala pentru combaterea starilor de anxietate, isterie, insomnie, depresie nervoasa si stres. Folosita sub forma de infuzie iti creeaza o stare de liniste, relaxare si calm. Infuzia se realizeaza usor: se pune o lingura de planta la o cana de apa clocotita si se lasa timp de 5 minute, apoi se strecoara si se bea indulcita cu o lingurita de miere de albine.
Floarea-pasiunii
Poate fi utilizata cu succes in combaterea starilor de neliniste, este un calmant natural pentru nervi, iti alunga gandurile pesimiste si creeza o stare de bine.
Pentru cei care doresc sa cumpere un produs natural care cuprinde mai multe plante ce ajuta in mentinerea echilibrului psiho-emotional recomandam Depres Forte care este foarte eficient si 100% natural. Este recomandat pentru cei care sufera de stari de nervi, anxietate, stres si neliniste, deoarece prin folosirea lui se obtine o stare generala de bine si de relaxare, iar somnul devine placut si sanatos.