Oamenii aleg o alimentație nesănătoasă și de aceea plătesc un preț prea ridicat pentru aceasta – sub forma unor afecțiuni și boli. De ce suferim de hipertensiune arterială, obezitate, diabet, accident vascular cerebral, diferite forme de cancer? Simplu, pentru că aveam un stil de viață neechilibrat, iar în plus nu ne hrănim corespunzător pentru a ne menține starea bună de sănătate.
Cele mai mari greșeli în alimentație ce produc îmbolnăvirea organismului?
În primul rând suntem foarte lacomi, mâncăm prea mult, prea repede și din păcate în majoritate alimente nesănătoase. Alegem produse care au prea multă sare, grăsime și zahăr. Suntem dependenți de produsele de tip fast-food, de alimente bogate în calorii, de produsele de patiserie, de dulciuri și băuturi carbogazoase. Toate acestea sunt factori de risc ai bolilor de inimă, ai hipertensiunii arteriale, diabetului, artritei, accidentelor vasculare cerebrale, ai obezității și bolilor asociate acesteia.
Sarea apare în majoritatea produselor alimentare și astfel se ajunge la o doză prea mare de sare pe zi pentru o persoană. Drept urmare, dacă se consumă mai multă sare decât este necesar crește riscul de boli de rinichi, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială. Zaharurile rafinate sunt de asemenea periculoase pentru organism, sunt calorii ,,goale”, nu au fibre, nu au substanțe nutritive, dar produc obezitatea.
Grăsimea apare în multe alimente și astfel fără să ne dăm seama consumăm o cantitate în exces, peste posibilitățile metabolice ale organismului. Treptat, datorită grăsimii se acumulează kg în plus, se ajunge la supraponderabilitate, sunt afectate vasele de sânge și arterele, apar boli ale arterelor coronare, infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Cu toții cumpăram produse de la supermarket care sunt bogate în conservanți și aditivi alimentari. Mai mult decât atât, suntem nevoiți să luam alimente care au pesticide, pentru că acestea sunt în mare parte comercializate și care sunt toxice pentru organism.
Alimentația nu trebuie să fie bogată în carne deoarece, în general produsele de origine animală au multe grăsimi, proteine și cresc colesterolul de sânge. Prin reducerea consumului de carne, de produse de origine animală se reduce nivelul de colesterol din sânge, riscul de obezitate și boli cardiovasculare și astfel se crește longevitatea și se îmbunătățște starea de sănătate. Trebuie evitate alimentele tip fast-food care nu sunt sănătoase, aceastea îngreunează stomacul, produc frecvent balonare, simptome gastro-intestinale, gaze și indigestie.
Oamenii trebuie să se hidrateze dar nu cu bere, băuturi alcoolice și băuturi răcoritoare carbogazoase care au multe calorii, substanțe chimice, fosfați și duc la obezitate. Trebuie să se bea apă plată, apă de izvor, ceaiuri din plante, în general băuturi care nu reprezintă un risc pentru sănătatea organismului.
Alimentația trebuie să fie avantajoasă din punct de vedere ecologic, alcătuită din legume, zarzavaturi, cereale, pește, produse bogate în fibre, minerale, vitamine și substanțe nutritive esențiale pentru sănătate. Printr-o dietă variată și alcătuită în mare parte din alimente de origine vegetală se previne obezitatea și îmbolnăvirea organismului, se crește longevitatea și se promovează o sănătate optimă de-a lungul vieții.