Pâinea din făină cu grâu sau secară și grâu este contraindicată persoanelor care au intoleranță la aceste cereale. Se spune că secara se cultivă cu ajutorul semințelor de grâu, de aceea spicele din grâu vor contamina secara. În concluzie și pâinea din secară are urme de grâu.
Care sunt înlocuitorii pâinii? Nutriționiștii recomandă pâinea fără grâu pentru cei care au boala celiacă sau intoleranță la grâu. O soluție ar fi pâinea din orez, din tapioca, sau din sagotier – toate foarte scumpe și greu de achiziționat.
Cea mai bună soluție este să se consume pâine din secară dacă aceasta este tolerată de organism, dar în cantitate mică, deoarece ar putea avea urme de grâu.
Un înlocuitor al pâinii de grâu este turta de orez. Aceasta ajută și la pierderea în greutate, este recomandată persoanelor care sunt obeze sau au câteva kg în plus.
Turtele din orez sunt sărace în grăsimi și au puține calorii. Avantajul este că au minerale și vitamine, iar substanțele nutritive din compoziția lor sunt necesare organismului, astfel ele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată. Turtele din orez pot conține și alte amestecuri de semințe la alegere, de exemplu susan.
În plus conținutul de fibre face ca aceste produse să fie un bun remediu contra constipației, afecțiunilor digestive și de colon, bolilor cardiovasculare și diabetului zaharat. Un alt avantaj este aportul de fier care ajută la producerea eritrocitelor, a globulelor roșii în sânge. Fierul, magneziul și zincul apar în acest produs și mențin sănătatea organismului.
Turtele de orez se pot servi cu unt, dulceață, salată de vinete, șuncă, brânză de vaci, etc.
Orezul are numeroase beneficii pentru sănătate și poate fi un ingredient principal al dietei. În plus orezul este delicios și hrănitor, din el se pot face diferite preparate culinare: terci de orez, pilaf, budincă, etc.
Prăjitura din orez este foarte gustoasă și poate fi servită ca aperitiv. Se folosesc următoarele ingrediente:
- 1 ceapă
- puțin usturoi
- 2 ouă
- 1 lingură de frunze de pătrunjel
- 120 g orez
- apă sau zeamă de supă de carne
- 1 lingură de făină
- 5-6 linguri de ulei
- sare
- piper.
Mod de preparare: se fierbe orezul în apă sau zeamă de la supă de carne, timp de 20 de minute; se amestecă cu cele două ouă bătute și cu ceapa tocată; cei care doresc pot pune și un cățel de usturoi tocat; se adaugă sare și piper după gust și o lingură de făină; se amestecă bine si apoi se fac mici prăjiturele rotunde și se prăjesc în ulei în tigaie la foc mic. Sunt foarte gustoase. Poftă bună!