Arborele-zeilor este considerat un arbore sfant la budisti si hindusi. Avand in vedere legenda conform careia Budda a atins iluminarea stand la umbra unui astfel de copac, el a fost numit si arborele-lui-Budda. Este originar din Asia, ca specie face parte din familia Moraceae si are denumirea stiintifica Ficus religiosa.
In natura arborele-zeilor creste inalt de 10 m si are o parte din radacini aeriene. Frunzele sunt in forma de inima, au lungimea de 10-20 cm, varful ascutit, lung si elegant, iar coloritul verde-albastrui cu nervuri rozii.
In India si Sri Lanka arborele-lui-Budda este prezent mereu in apropierea templelor. Este un copac care creste mai ales in regiunile montane, la altitudini de pana la 1500 m. Ca planta de interior se adapteaza mai greu pentru ca nu tolereaza aerul uscat din camere, prefera aerul umed si cald tropical.
Daca este tinut in apartament trebuie pozitionat langa peretele cu fereastra unde sa aiba caldura si suficienta umiditate. Pentru a se dezvolta frumos are nevoie de ingrasamant lichid, pe baza de apa, azotat de amoniu, fosfat si sare de potasiu. Poate fi plantat in sol cu turba, nisip, frunze si gazon.
Unele specii de astfel de arbori au coronamentul impresionant, trunchiul puternic si radacinile aeriene mari, rasucite, ce alcatuiesc arcade spectaculoase.
In medicina traditionala naturista se folosesc frunzele de la arborele-zeilor pentru proprietatile lor benefice impotriva constipatiei. Secretia laptoasa din frunze este un bun remediu impotriva negilor, iar fructele arborelui au proprietati antibacteriene si sunt utilizate in tratamentul astmului.
Vreau sa cumpar si eu un ficus din asta.Cine are de vindut sa-mi scrie. otto_tavi@yahoo.com