Una din plantele aromatice folosite in gastronomie care aminteste de mirosul de ceapa si de usturoi este arpagicul chinezesc. Aceasta planta bienala este originara din China, India si Japonia, face parte din familia Alliaceae si are denumirea stiintifica de Allium tuberosum. De asemenea este cunoscuta si sub numele de iarba de usturoi chinezeasca.
Planta creste in regiunile de munte cu pasuni, are tulpina inalta de pana la 40 cm, frunzele netede, lungi si verzi, iar inflorescentele umbelate formate din floricele mici de culoare alba.
In bucatarie aceasta planta se foloseste atat in preparate crude cum sunt salatele sau in realizarea unor sosuri pentru mancarurile pe baza de carne si mai ales peste. Aroma de ceapa si usturoi nu este atat de puternica, este oarecum estompata la aceasta planta astfel ca ea devine mai usor digerabila.
In medicina populara arpagicul chinezesc este folosit in stimularea digestiei si cresterea poftei de mancare.
In Europa, America de Nord si Asia, mai ales in regiunile temperate pe pajistile umede creste arpagicul – o planta perena ce poate sa fie gasita la altitudini de pana la 2500 m. Aceasta planta este cunoscuta si cu numele de hajme, cepusoara sau arpagica, are denumirea stiintifica de Allium schoenoprasum si face parte din familia Alliaceae. Planta poate sa fie cultivata in gradini, in ghivece si jardiniere cu pamant bogat. In gradina are nevoie de un loc insorit si pamant bine udat.
Arpagicul are radacina de culoare gri-maronie, tulpinile lungi, tubulare si goale inauntru, frunzele verzi, lungi de 40 cm, florile sferice de culoare roz-violet. Partea comestibila a plantei este formata din frunzele acesteia care se taie de la baza si se consuma in stare proaspata. De asemenea, frunzele pot fi puse in pungi mici si tinute o perioada de timp la frigider.
In bucatarie frunzele de arpagic sunt foarte apreciate pentru gustul si aroma delicata ce se aseamana cu ceapa. Ele sunt folosite in salate, in amestec cu branzeturi, omlete, peste sau alte tipuri de carne. Din punct de vedere terapeutic frunzele plantei au rol in cresterea poftei de mancare si stimularea digestiei datorita proprietatilor digestive, antiseptice, stimulente si depurative.