Boabe de muștar – De ce ar trebui să folosești acest condiment?

0
120

Muștarul este un condiment cunoscut de milenii și folosit în mod frecvent în gastronomie. Consumul de boabe de muștar este recomandat în medicina populară, pentru că acest condiment are multe beneficii pentru sănătate. Muștarul are antioxidanți naturali care previn îmbătrânirea celulelor și alți nutrienți importanți pentru organism.

Navigare rapidă în articol:

  1. Boabe de muștar – proprietăți
  2. Băile cu muștar
  3. Ce efect au frunzele de muștar

1. Boabe de muștar – proprietăți

Din semințe de muștar se poate face ulei de muștar, care are mai multe proprietăți decât uleiul de floarea-soarelui. El conține vitamine, betacaroten, antioxidanți, oligoelemente, săruri minerale, acizi grași saturați, polinesaturați și mononesaturați.

Uleiul de muștar are proprietăți calmante, antibacteriene, anticancer, de reducere a tusei, a tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol din sânge și a durerilor musculare.

Uleiul de muștar are miros înțepător și este destul de intens. El se folosește și în terapii de masaj pe piele, se poate amesteca cu un alt ulei vegetal.

Acest ulei se folosește în gastronomie, la prepararea cărnii, mai ales la pește. De exemplu poți prăji bucățile de pește în ulei de muștar, pentru ca acestea să aibă o aromă deosebită de la acest condiment.

De ce ar trebui să folosești acest condiment?

Boabele de muștar îmbunătățesc sănătatea, stimulează activitatea unor enzime care reduc inflamațiile și ajută în vindecarea rănilor.

Acest condiment ajută în cazuri de anxietate și în bolile sistemului cardiovascular. Muștarul reduce colesterolul și previne ateroscleroza, are efect laxativ ușor și ajută digestia.

Prin conținutul de magneziu și vitamine, muștarul reduce durerile de cap, migrenele, oboseala, combate insomnia.

Despre boabele de muștar se spune că au minerale care întăresc oasele, cum sunt: seleniu, calciu, fosfor, magneziu. Muștarul reduce spasmele musculare, simptomele de reumatism, întărește părul, unghiile și dinții.

Alte beneficii ale muștarului

Studiile cercetătorilor arată că acest condiment este foarte bun pentru sănătate, ajută în prevenirea multor boli grave și este recomandat în diferite preparate culinare. S-a spus că muștarul scade nivelul de zahăr din sânge și reduce riscul de infecții și îmbolnăvire. El este bogat în nutrienți și are puține calorii.

Dieta bogată în semințe de muștar este eficientă în reducerea inflamației și ajută și în ameliorarea psioriazisului. Semințele de muștar reduc simtomele produse de dermatita de contact, cum ar fi mâncărimile pielii. În acest caz se recomandă aplicarea unui plasture ce are semințe de muștar, direct pe piele, pe zona efectată de această boală.

Gustul înțepător al muștarului este dat de un compus numit sinigrin, care derivă din glucozinolat și care are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, anticancerigene, antifungice.

Muștarul are izotocianați care ajută în prevenirea dezvoltării celulelor canceroase. De asemenea, muștarul are kaempferol și izorhamnetică care sunt antioxidanți flavonoizi și care scad riscul de boli de inimă, diabet zaharat de tip 2 și anumite tipuri de cancer.

Citește și:  Care sunt proprietățile benefice pentru piele ale uleiului de fistic?

Antioxidanții din muștar oferă protecție împotriva unor bacterii și ciuperci, spun cercetătorii. Acești antioxidanți sunt puternici și pot preveni infecțiile cu E.coli, S. aureus, B.subtilis.

2. Băile cu muștar

Oricine poate pregăti o baie caldă la picioare cu apă, pudră din boabe de muștar și alte ingrediente (cum ar fi: bicarbonat de sodiu, ulei esențial de cimbru, eucalipt și rozmarin).

Conform studiilor cercetătorilor, baia cu muștar are numeroase beneficii pentru sănătate și anume:

  • Ajută la calmarea și detoxifierea organismului
  • Elimină stresul, reduce congestia
  • Calmează durerile musculare
  • Oferă o stare de bine.

Baia cu muștar are efecte pozitive asupra sănătății

Cercetătorii spun că băile cu muștar, apă caldă și ghimbir oferă beneficii pentru sănătate (află mai multe în acest studiu). Ghimbirul îmbunătățește simptomele insomniei, deci este util în baia de picioare. Se spune că muștarul și ghimbirul cresc percepția căldurii în picioare.

Alte ingrediente care se pot folosi în astfel de terapii sunt: sarea de mare, pliculețe cu ceai de mușețel, lavandă, pudră de scorțișoară.

Conform unui studiu realizat de cercetători, baia de picioare cu muștar este un tratament bun pentru infecțiile tractului respirator. Acest studiu arată că baia caldă cu semințe de muștar are următoarele efecte:

  • Are compuși cu acțiune antioxidantă, antibacteriană, antiinflamatorie
  • Îmbunătățește imunitatea
  • Elimină senzația de frig
  • Induce un sentiment de bine
  • Îmbunătățește starea pacienților cu infecții ale tractului respirator (RTI).

Baia cu apă și semințe de muștar se face o dată pe zi la picioare și se repetă 6 zile la rând, spune acest studiu.

3. Ce efect au frunzele de muștar

Frunzele de muștar conțin nutrienți esențiali pentru sănătate: vitamine (B, C, E și K), săruri minerale, oligoelemente, aminoacizi (lizină, histidină, arginină, valină), caroten, uleiuri esențiale, diverși acizi grași. Frunzele de muștar se pot folosi proaspete în salate.

Compoziția lor include fier, calciu, cupru, mangan, zinc, fosfor, sodiu, magneziu, potasiu, luteină, zeaxantină, acizi grași Omega-3 și Omega-6.

Aceste frunze ar trebui introduse în dietă pentru că au proprietăți deosebite și anume:

  • Au acțiune antispastică, antiinflamatorie, laxativă, detoxifiantă
  • Întăresc sistemul imunitar al organismului
  • Normalizează tensiunea arterială
  • Reduc riscul de boli cardiovasculare
  • Scad nivelul de colesterol
  • Cresc secreția de suc gastric
  • Îmbunătățesc pofta de mâncare
  • Vindecă constipația
  • Ajută în boli precum diabet, artrită, osteoporoză, reumatism, gută, boli de ficat, boli ale vezicii biliare.

Despre cultivarea muștarului

Dacă ai o grădină, poți cultiva muștar pentru familia ta. Poți face un strat în care să cultivi semințe de muștar, cam 10 plante pentru fiecare membru al familiei. Planta iubește soarele sau umbra parțială, și are nevoie de umiditate, deci trebuie udată zilnic pentru a crește mai rapid. Frunzele de muștar se pot culege la 25-30 de zile după semănat.

Frunzele de muștar se depozitează la frigider, ca orice salată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.