Care sunt beneficiile uleiului de camelina si cat de sanatos este acesta?

0
1019

Camelina face parte din familia plantelor oleaginoase si are denumirea stiintifica de Camelina sativa. Este originara din estul Europei si sud-estul Asiei, creste salbatic sau este cultivata in multe tari asiatice si europene pentru proprietatile ei utile sanatatii.

Camelina sativa, Foto: homburg.de

Inca din cele mai vechi timpuri uleiul de camelina este folosit in medicina traditionala populara in tratamentul afectiunilor pielii, ulcerului gastric si a bolilor infamatorii oculare. Uleiul este obtinut din semintele plantei prin presare la rece.

Care sunt elementele componente ale uleiului de camelina?

  • Camelina este o planta ce are o importanta valoare nutritionala si compozitie biochimica. Uleiul din camelina contine provitamina A, vitamina E, K, D si magneziu.
  • Contine substante biologic active ca de exemplu: fitosteroli, steroli, clorofila, fosfolipide. Astfel de substante apar si in uleiul de mustar.
  • De asemenea uleiul de camelina se remarca prin concentratia ridicata de acizi grasi polinesaturati Omega-3 si Omega-6 respectiv linoleic si linolenic.
Ulei de camelina, Foto: bienmanger.com

Proprietatile terapeutice ale uleiului de camelina:

Prin cantitatea semnificativa de magneziu pe care o contine uleiul de camelina are efect benefic asupra procesului digestiv, metabolismului, bunei functionari a sistemului cardiovascular, nervos si muscular. Are proprietati antialergice si antiinflamatorii.

Poate fi utilizat in prevenirea diabetului, aterosclerozei, afectiunilor prostatei si formarii pietrelor la rinichi.

Magneziu in combinatie cu vitamina D si K combate osteoporoza.

Sterolii din camelina sunt importanti in prevenirea unor boli hormonale. Astfel se explica si proprietatile anticancerigene, antisclerotice si antibacteriene ale acestui ulei.

Prin continutul de clorofila, proprietatile antibacteriene si cicatrizante, uleiul de camelina imbunatateste functia sistemului cardiovascular, digestiv, endocrin, respirator. Impiedica formarea pietrelor la sistemului urinar, creste numarul de celule albe din sange si nivelul de hemoglobina.

Fosfolipidele se gasesc in cantitate mare in acest ulei si sunt apreciate pentru proprietatile lor de a sustine metabolismul glucidelor si grasimilor. De asemenea aceste substante ajuta la detoxifierea ficatului, restabilirea structurii hepatocitelor, regenerarea membranei celulare, prevenirea cirozei hepatice.

Uleiul de camelina are efect vindecator, bactericid de aceea este recomandat in tratamentul bolilor tractului gastro-intestinal. Ajuta la vindecarea colitei, gastritei, ulcerului si enterocolitei. Are proprietati antihelmintice de aceea este eficient in eliminarea viermilor intestinali. Prin elementele componente (vitamine, acid linolenic, linoleic si fosfolipide) este un adevarat medicament pentru afectiunile cailor biliare si ale ficatului. Poate fi folosit in tratamentul hepatitei, cirozei hepatice, colecistitei, litiazei biliare si altor boli de acest gen.

Citește și:  Angelica - vindecatorul stomacului

Uleiul de camelina este recomandat in tratamentul unor boli cum sunt cele de ochi, osteoporoza, diabet si obezitate.

Are efect bun in tratamentul tulburarilor de reproducere, bolilor ginecologice, ale prostatei, al bolilor de san, de ovare, simptomelor care apar la menopauza. Normalizeaza nivelul hormonal deoarece contine fitosteroli, acizi grasi polinesaturati si vitamina E.

Poate fi utilizat in prevenirea si tratamentul bolilor sistemului cardiovascular. Protejeaza vasele de sange de colesterol, combate radicalii liberi, reduce inflamatiile, creste flexibilitatea vaselor sanguine, reduce coagularea sangelui si normalizeaza tensiunea arteriala. Aceste beneficii ale uleiului de camelina se datoreaza componentelor sale importante: provitamina A, vitamina E, fitosteroli, magneziu, vitamina K, vitamina D, acizi grasi polinesaturati Omega-3 si Omega-6. Avand in vedere aceste efecte benefice ale acestui produs se intelege de ce este utilizat in tratamentul anginei pectorale, anemiei, tromboflebitei, aterosclerozei, hipertensiunii arteriale si altor boli cardiovasculare.

Uleiul de camelina este eficient in cresterea imunitatii si prevenirea cancerului.

Datorita proprietatilor antiinflamatorii, antibacteriene, antialergice si vindecatoare uleiul de camelina este folosit in tratamentul bolilor dermatologice dar si in cosmetica.

Contribuie la cresterea elesticitatii pielii, la hidratarea si hranirea tesuturilor ei. Daca se aplica in strat subtire pe piele se absoarbe rapid, patrunde adanc in tesuturi si contribuie la imbunatatirea starii capilarelor, la protejarea pielii de actiunea factorilor externi.
Previne aparitia petelor si ridurilor, protejeaza pielea de atacul radiatiilor ultraviolete, de imbatranirea prematura, ajuta in tratamentul dermatitei, eczemelor, urticariei, psoriazisului, etc.

Are efect benefic asupra firelor de par si scalpului. Vindeca iritatiile pielii capului, protejeaza firele de par de efectul nociv al vopselelor de par, hraneste parul si are efect de balsam natural, ofera stralucire podoabei capilare.

Uleiul de camelina este utilizat in industria cosmetica, a medicamentelor si a parfumurilor. De asemenea este folosit la fabricarea sapunurilor, a vopselelor, lacurilor dar si ca hrana pentru animale.

Uleiul de camelina se cumpara de la farmaciile cu produse naturiste. Acest produs este indicat in dieta oamenilor care duc un stil de viata sanatos. Tratamentul este foarte simplu: se ia o cantitate de 10 ml ulei de camelina dimineata pe stomacul gol, timp de 2 luni.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.