Care sunt principalele motive să mănânci salată de rucola?

0
38

În general, verdețurile au numeroși nutrienți pentru organism. Rucola este o sursă excelentă de vitamine și menerale și în plus are un conținut ridicat de apă, de aceea previne excesul de deshidratare a corpului. Despre această plantă se spune că acționează ca un buster de energie, normalizează echilibrul de apă și sare din organism, previne dezvoltarea bolilor oncologice, dar are și alte beneficii pentru sănătate.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ce nutrienți conțin frunzele de rucola
  2. Principalele motive să mănânci salată de rucola

1. Ce nutrienți conțin frunzele de rucola

Rucola este ușor de cultivat și de consumat în salate. Ea se folosește în special în gastronomia mediteraneană și face parte din categoria legumelor cu gust amar. Planta este perfectă pentru salate, în amestec cu alte verdețuri și legume.

Fruzele de rucola sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale. Ele conțin foarte multă apă, dar și o cantitate semnificativă de micro și macroelemente active, importante pentru sănătatea organismului:

  • Vitamina A, C, E și K
  • Acid folic, tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6
  • Acizi grași polinesaturați, luteină și zeaxantină
  • Fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, sodiu, zinc.

Rucola are un conținut scăzut de calorii, are doar 26 kcal la 100 g. Este recomandată în diete, pentru menținerea siluetei.

2. Principalele motive să mănânci salată de rucola

Frunzele suculente de rucola sunt amare, dar au totuși gustul apetisant în diferite salate și alte preparate culinare. Prin consumul unei porții de rucola se oferă beneficii asupra digestiei, dar și asupra tensiunii arteriale.

Rucola este apreciată pentru conținutul ei bogat în minerale și vitamine necesare pentru consolidarea sistemului imunitar, dar și pentru valoarea ei nutrițională și proprietăți excelente pentru sănătate.

Rucola este bogată în acid folic

Acidul folic este denumit hrana creierului, este important pentru sănătatea organismului, pentru:

  • Producerea de energie
  • Stimularea sistemului imunitar al organismului
  • Reglarea formării celulelor nervoase
  • Funcționarea fierului în corp, tratarea anemiei, a depresiei și anxietății
  • Creșterea numărului de eritrocite, producției de sânge, buna funcționare a globulelor albe din sânge
  • Controlul metabolismului aminoacizilor și proteinelor
  • Consolidarea sistemului imunitar.

Prin consumul de salată de rucola se oferă organismului foarte mult acid folic. O cantitate de aproximativ 100 g de frunze proaspete de rucola are 24% acid folic.

Alte alimente bogate în acid folic sunt: fasole, sparanghel, varză, drojdie de bere, arahide, alune, porumb dulce, varză kale, avocado, curmale, linte, germeni de grâu, ciuperci, cereale integrale, rădăcinoase, somon, carne de miel și ficat.

Rucola are proprietăți antioxidante și ajută la curățarea sângelui

Rucola are vitamina E, cu proprietăți antioxidante puternice, care ajută la creșterea imunității și formarea vaselor de sânge. Prin consumul de rucola se oferă antioxidanți, minerale și vitamine organismului și se îmbunătățește sănătatea.

Salata de rucola scade tensiunea arterială, protejează sistemului cardiovascular, reduce hiperglicemia, favorizează digestia și menține controlul lipidelor din sânge. Prin introducerea în dietă, rucola reduce riscul de ateroscleroză la persoanele în vârstă (despre această afecțiune se știe că poate crește riscul de afecțiuni și boli cardiovasculare).

Citește și:  Stiati ca activitatile fizice incetinesc procesul de imbatranire?

Prin proprietățile ei antioxidante, rucola combate efectele nocive ale radicalilor liberi, intervine în procesele de detoxifiere și activează sistemele de regenerare celulară. Rucola are vitamina A, C și E, care au proprietăți antioxidante excelente pentru organism.

Alături de o dietă bogată în antioxidanți, specialiștii în domeniul sănătății recomandă și sportul. Ei spun că activitatea fizică îmbunătățește activitatea antioxidanților și îi face pe oameni să pară mai sănătoși, mai tineri, plini de energie și mai frumoși.

Rucola are magneziu și potasiu

Rucola este bogată în magneziu și potasiu și de aceea oferă o serie de beneficii organismului:

  • Ajută la eliminarea excesului de lichide din organism
  • Previne celulita prin combaterea retenției de lichide din corp
  • Reglează ritmul cardiac și previne hipertensiunea arterială
  • Combate insomnia, stările de nervozitate și crampele musculare.

Prin consumul de rucola se îmbunătățesc procesele metabolice, digestia, se elimină excesul de colesterol din sânge. Această plantă este recomandată în caz de stres, anxietate, depresie și anemie.

Consumul de rucola este recomandat în diete, pentru combaterea obezității, pentru un plus de energie în organism. Frunzele de rucola au puține calorii și pot ajuta la eliminarea kg în plus.

Datorită conținutului bogat de fibre, rucola promovează tranzitul intestinal, favorizează digestia, provoacă o senzație de sațietate. Ca și alte legume cu frunze verzi, rucola are antioxidanți benefici, scade nivelul de glucoză din sânge și riscul de neuropatie periferică. Legumele cu frunze verzi sunt deosebit de benefice pentru prevenirea diabetului și reducerea rezistenței la insulină.

Menține sănătatea ochilor

Frunzele de rucola au vitamina A, aproximativ 2373 UI la 100 g. Prin consumul de vitamina A se menține sănătatea ochilor și se consolidează imunitatea. Vitamina A ajută la formarea de globule roșii, la formarea țesuturilor.

Rucola are și beta-caroten care menține sănătatea ochilor. De asemenea, rucola are o cantitate de 3556 pg de luteină și zeaxantină la 100 g, care protejează ochii de radiațiile ultraviolete nocive.

Rucola are efect afrodisiac

Despre rucola se spune că este un excelent afrodisiac, excelent pentru bărbați. Frunzele de rucola sunt recomandate în cazuri de boli ale prostatei și chiar în alimentația bărbaților pentru prevenirea cancerului de prostată.

Rucola este o sursă de calciu și vitamina K

Prin consumul de rucola se oferă organismului necesarul de nutrienți pentru sănătatea oaselor. Rucola are antioxidanți, minerale și vitamine care previn apariția osteoporozei și altor boli de oase și articulații.

Cam 100 g de rucola are 80 mcg de vitamina K, ce ajută la formarea oaselor puternice, la prevenirea cancerului, a osteoporozei și bolilor de inimă.

Rucola se poate consuma în salate, în amestec cu diferite legume și verdețuri, dar și în amestec cu măsline, brânzeturi, sau la pizza, sandvișuri și wrap-uri, cu varză kale, avocado, năut, lămâie și altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.