Copacul-sfant (Guaiacum sanctum) si aplicatiile sale medicinale

0
862
Copacul-sfant (Guaiacum sanctum) si aplicatiile sale medicinale

Copacul-sfant (Guaiacum sanctum) este un arbore originar din Caraibe, din America Centrala si de Sud – apare mai ales in Costa Rica, Belize, Republica Dominicana, Bahamas, Cuba, Haiti, Guatemala, Mexic, Panama, Nicaragua, Puerto Rico, Florida si Honduras.

Este cunoscut si sub denumirea de guaiacul-sfant si face parte din familia Zygophyllaceae. Acest arbore creste pana la inaltimea de 8-10 m si este deosebit de frumos mai ales primavara, in perioada cand are la capatul ramurilor numeroase flori mici, albastrui-violet, cu cate cinci petale si cinci sepale fiecare. Are frunzele mereu verzi, compuse, lungi de 3 cm si late de 2 cm. O particularitate a acestui arbore este ca lemnul sau este atat de dens si de greu, incat niciodata nu pluteste la suprafata apei. Fructele acestui arbore sunt rosii, iar semintele de culoare neagra.

In America Centrala, cu multi ani in urma, din lemnul acestui arbore se fabricau arcuri de vanatoare, iar in prezent se produc bilele de bowling. De asemenea, este apreciat in industria constructiilor navale, iar rasina sa actioneaza ca un foarte bun lubrifiant.

Guaiacum sanctum

Lemnul acestui arbore – parfumat, aromat si acrisor, dur si de culoare maronie sau verde-maronie – are si aplicatii medicinale, datorita proprietatilor sale diuretice, dezifectante si antifebrile. Este comercializat sub forma de rumegus, aschii sau ulei esential.

Citește și:  Sirop din lamaie verde si ardei iute pentru indepartarea tristetii

In industria parfumurilor, uleiul volatil – obtinut prin distilarea la abur a lemnului de copac-sfant – se numeste ulei esential de guaiac si este folosit ca inlocuitor pentru uleiul de trandafiri, datorita mirosului asemanator – lemnos si dulceag floral.

Poate fi utilizat pentru tratarea iritatiilor, eczemelor, inflamatiilor si ranilor de pe piele. Este recomandat persoanelor care sufera de psoriazis si diferite dermatite, deoarece regenereaza celulele si cicatrizeaza pielea. De asemenea, vindeca intepaturile de insecte si arsurile solare. Din uleiul volatil se obtin preparate cosmetice pentru regenerarea si revitalizarea tenului.

Daca se face o incizie in trunchiul copacului-sfant se obtine o rasina balsamica, numita rasina guaiac, care contine diferite elemente – acizi organici, guaiacina, vanilina, bulnesol, guaiol, etc. Folosita sub forma de pulbere, decoct are un bun efect depurativ si diuretic. De asemenea, in laboratoarele medicale tinctura de guaiac se utilizeaza drept reactiv pentru depistarea sangelui in urina sau a puroiului – prin obtinerea unei culori verde-intensa.

In Jamaica, specia Guaiacum officinale este considerata floarea nationala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.