Cum îți poți proteja dantura? Problemele legate de sănătatea dinților

0
62

Mulți oameni cred că este suficient să se spele pe dinți, pentru a avea o dantură sănătoasă. Alții folosesc chiar și ața dentară pentru o mai bună îngrijire a dinților. Totuși asta nu este suficient. Medicii stomatologi oferă câteva recomandări privind îngrijirea și protejarea danturii.

Navigare rapidă în articol:

  1. Sfaturi de igiena orală
  2. Ce obiceiuri rele trebuie evitate
  3. Alimente benefice pentru sănătatea orală

1. Sfaturi de igiena orală

Oamenii au în general o practică de igienă orală bună, ei se spală zilnic pe dinți și folosesc ața dentară. Totuși nu este suficient să se spele pe dinți de două ori pe zi, ei trebuie și să meargă în mod regulat la dentist pentru a preveni anumite probleme legate de sănătatea dinților. Dentiștii spun despre anumite complicații la pacienți și anume: carii, pulpită, paradontită, umflarea gingiilor.

Bacteriile din cavitatea orală se înmulțesc destul de repede și produc carii, mai ales dacă au un mediu favorabil, cum se întâmplă în următoarele cazuri:

  • Periajul este neregulat, ori necorespunzător; curățarea insuficientă a dinților duce la un conținut mai mare de bacterii în gură, ce pot provoca diferite carii
  • Alimentația este necorespunzătoare (ex. nu este bun un exces de carbohidrați)
  • Apare hipovitaminoză, un deficit de minerale (de calciu, fluor și fosfor)
  • Apar anumite boli ale tractului gastro-intestinal sau o scădere a imunității.

Pentru menținerea dinților sănătoși, stomatologii recomandă:

  • Schimbarea periuței de dinți o dată la 3 luni
  • Spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi (vezi ce inseamnă dungile colorate de pe tubul de pastă de dinți)
  • Folosirea aței dentare
  • Renunțarea la fumat.

Folosirea corectă a aței dentare

Despre folosirea aței dentare, dentiștii spun că aceasta oferă o serie de avantaje:

  • Îndepărtează alimentele blocate sau particulele depuse între dinți care duc la formarea de placă dentară
  • Reduce riscul de boli ale gingiilor
  • Reduce riscul de apariție a gingivitei.

Desigur, ața dentară ajută la îndepărtarea eficientă a plăcii bacteriene, dar este important să fie folosită corespunzător. Medicii stomatologi spun că ața dentară curăță spațiile dintre dinți dar trebuie utilizată astfel încât să nu deterioreze dinții sau gingiile.

Ei spun că atunci când ața dentară atinge brusc gingia și produce obturații poate crește riscul de pătrundere a bacteriilor patogene în fluxul sanguin. Asta crește riscul de infecție și boli ale gingiilor. Prin urmare, ața dentară oferă beneficii doar dacă se folosește corect. Medicii sfătuiesc oamenii să folosească ața dentară pentru îngrijirea dinților. Ei chiar le arată pacienților cum să o utilizeze corect.

2. Ce obiceiuri rele trebuie evitate

Unii oameni au obiceiuri ce se dovedesc a fi rele pentru sănătatea dinților. Iată câteva dintre ele:

Prea multe dulciuri și zahăr

Dulciurile care se lipesc de dinți (jeleuri, bomboane) și rămân pe smalț o anumită perioadă de timp pot afecta sănătatea dentară. Medicii stomatologi spun despre existența unei bacterii – numită Streptococcus mutans – care distruge dantura. Această bacterie apare în cavitate bucală și se hrănește cu zahăr. Ea produce acizi care distrug smalțul și astfel apar cariile dentare. Prin urmare, zahărul distruge și el dantura.

Citește și:  Cum să-ți crească dinții la loc? Revoluție în stomatologie! – Celulele stem și regenerarea dinților

Dacă identificați o pată albă pe suprafața dintelui, asta poate fi o zonă demineralizată a smalțului din cauza bacteriei Streptococcus mutans. Această bacterie se transmite în general prin salivă.

Consumul de cafea

Oamenii care beau cafea dimineața știu deja că această băutură le pătează dinții. Stomatologii recomandă clătirea dinților cu apă după consumul de cafea. În acest fel se îndepărtează pigmenții de cafea de la nivelul smalțului dinților și dantura nu este afectată.

Consumul de ceai

Și consumul de ceai poate provoca această problemă la dinți. Oamenii de știință au descoperit că pliculețele de ceai au fluor ce poate eroda smalțul dinților. De asemenea, ei au spus că și apa minerală îmbuteliată poate avea prea mult fluor. Ea nu trebuie să aibă mai mult de 2,4 mg de fluor pe litru.

Cercetătorii spun și despre băuturile acide că pot dăuna dinților. De exemplu ceaiurile din fructe, băuturile aromatice, băuturile pudră pentru slăbire pot crea în gură un mediu acid, care deteriorează smalțul dinților.

Consumul de vin

Despre vin se spune că are consecințe asupra danturii. Vinul este acid, indiferent dacă este alb, roșu, roze. Prin consum, el ajunge în cavitatea orală și astfel are efect asupra dinților. Din păcate, mediul acid pe care îl oferă dinților nu este bun pentru smalțul acestora.

Clorul afectează smalțul dinților

Persoanele care înoată într-o piscină în care apa are prea mult clor, pot avea probleme cu dantura. Clorul apare în bazine de înot și poate afecta smalțul dinților. Stomatologii recomandă înotul în bazine în care apa are un pH sub 7.

3. Alimente benefice pentru sănătatea orală

Specialiștii spun despre o serie de alimente care mențin sănătatea orală și anume:

  • Laptele și produsele lactate care au vitamine și calciu ce întăresc oasele și dinții
  • Somonul care este bogat în proteine, vitamina D și nutrienți care ajută la revitalizarea gingiilor, la menținerea sănătății oaselor
  • Țelină care are calciu și vitamina K ce poate ajuta la transportul calciului în corp, la combaterea bolilor gingiilor
  • Merele curăță dinții și au un nivel mic de aciditate
  • Spanacul care este o legumă bogată în fier și calciu, ce ajută la construcția smalțului
  • Migdale care sunt o sursă de calciu și proteine
  • Morcovi cruzi care curăță dinții, masează gingiile, repară smalțul dinților prin aportul de cheratină, vitamina A.

Apa plată cu un nivel normal de pH poate ajuta la hidratarea organismului și la refacerea nivelului de salivă din gură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.