Cum să calmezi durerile de gât? – 8 remedii din medicina populară

0
264

Există câteva remedii excelente pentru durerile de gât, folosite de secole în medicina populară. Află în acest articol câteva dintre acestea, prin care poți calma rapid tusea, inflamațiile mucoasei faringiene și durerile de gât.

Navigare rapidă în articol:

  1. Gargară cu ceai de salvie
  2. Gargară cu infuzie din cimbrișor
  3. Apă cu lămâie
  4. Infuzie din coada-șoricelului
  5. Gargară cu apă sărată
  6. Apă caldă cu miere și oțet de mere
  7. Gargară cu infuzie de arnică
  8. Gargară cu infuzie de fenicul

1. Gargară cu ceai de salvie

Salvia este o plantă medicinală minunată pentru gătit, este folosită frecvent în rețete care includ: pește, carne de gâscă, carne de curcan, chiftele, pizza, sosuri diferite. Salvia merge perfect în preparate culinare cum ar fi pui la cuptor cu usturoi, ori în amestec cu alte condimente pentru berbecue.

Salvia are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene și ajută în ameliorarea durerilor de gât.

Mod de utilizare: Se adaugă o linguriță de salvie uscată la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară și se lasă puțin la răcit. Se face gargară, fără a înghiți, ajută în calmarea durerilor de gât.

2. Gargară cu infuzie din cimbrișor

Cimbrișorul de munte este o plantă pentru plămâni și sistemului respirator. Ajută în reducerea inflamației mucoasei faringiene (care poate fi cauzată de infecții cu stafilococi și streptococi) și în calmarea tusei uscate, a durerilor de gât sau a durerilor la înghițit.

Infuzia din cimbrișor se prepară astfel: Se adaugă 2 lingurițe de pulbere de cimbrișor la 250 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit, timp de 15-20 de minute, apoi se strecoară infuzia obținută. Se face gargară cu infuzia din cimbrișor sau se beau 2 căni din acest preparat pe zi.

La fel de bun pentru calmarea durerilor de gât este și infuzia din cimbru. Se realizează la fel ca în cazul cimbrișorului. Sunt indicate de asemenea 2 căni de infuzie pe zi.

Cimbrul este cel mai bun remediu pentru afecțiunile respiratorii, gripă și răceală.

3. Apă cu lămâie

Apa cu lămâie menține mucoasele umede și calmează durerile de gât. În plus conține o cantitate semnificativă de  vitamina C și antioxidanți, care îmbunătățesc sănătatea organismului.

Pentru tratamentul durerilor de gât:

  • Bea un pahar de apă cu zeamă de lămâie zilnic
  • Dacă ai acea senzație de durere la înghițit este recomandat să iei câte o linguriță de zeamă de lămâie iar apoi o linguriță de miere, înainte de culcare. Acest preparat simplu calmează durerea de gât.

4. Infuzie din coada-șoricelului

Această infuzie este bună pentru reducerea inflamațiilor din zona mucoasei faringiene și a durerilor de gât. Coada-șoricelului este o plată medicinală care ajută la vindecarea rapidă în caz de inflamații, este bună și în cazuri de afecțiuni digestive, afecțiuni de vezică biliară și de ficat, în ameliorarea durerilor cauzate de spasme musculare, de infecții, răceală și febră.

Se prepară astfel: Se adaugă o lingură de flori de coada-șoricelului la o cană cu apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 5 minute. La final, infuzia se strecoară și se face gargară pentru tratamentul durerii de gât. Este recomandat și consumul de 2 căni de infuzie de coada-șoricelului pe zi.

Citește și:  Ardeiul iute tratează afecțiunile provocate de umiditate și frig

5. Gargară cu apă sărată

Acesta este un remediu excelent pentru a reduce inflamațiile și durerea de gât. Se face gargară cu apă cu sare și astfel se reduce senzația de gât umflat.

Se prepară astfel: La un pahar cu apă caldă se adaugă o linguriță de sare, se amestecă bine până se dizolvă toată sarea. Apoi se face gargară din oră în oră, fără a înghiți. Gargara se realizează timp de 20-30 secunde, pentru ca apa cu sare să acționeze cât mai bine la nivelul faringelui.

Sarea ajută la reducerea inflamației și a durerii de gât.

6. Apă caldă cu miere și oțet de mere

Oțetul de mere este un excelent remediu pentru durerile de gât. În statul Vermont din SUA, se folosește o băutură tradițională din apă fiartă și oțet de mere care ajută în tratamentul artritei, dar și în eliminarea toxinelor din corp, în combaterea virusurilor, a bacteriilor, prevenirea îmbătrânirii organismului.

Mod de preparare: Se adaugă o lingură de oțet de  mere la o cană cu apă caldă, se îndulcește cu o lingură de miere și se bea cu înghițituri mici. Se poate face și gargară timp de 30 secunde, de mai multe ori pe zi, pentru calmarea durerilor de gât.

7. Gargară cu infuzie de arnică

Arnica este o plantă medicinală care crește în general în regiunile de munte din țara noastră și care este folosită în tratamente specifice medicinei populare (infuzie, ceai, ulei, tinctură, gargară), pentru că ajută în calmarea durerilor de gât și a altor simptome.

Infuzia se realizează astfel: Se adaugă 3 linguri de flori de arnică la 250 ml apă clocotită. Se ține vasul acoperit timp de 20 minute, apoi se strecoară infuzia obținută, se lasă puțin la răcit și se face gargară. Infuzia nu trebuie să fie deloc fierbinte, ci doar călduță. Se face gargară de 4-5 ori pe zi, astfel este redusă senzația de durere la înghițit.

8. Gargară cu infuzie de fenicul

Feniculul este considerat condiment, dar și legumă și plantă medicinală.

Ca plantă medicinală se folosește sub formă de infuzie sau ceai. Ajută în calmarea durerilor de gât, a colicilor, durerilor menstruale, a durerilor de artrită. Are proprietăți antiinflamatorii puternice și antioxidante, de aceea este recomandat în ameliorarea unor simptome create de boli cronice (diabet zaharat de tip 2, cancer, artrită, boli cardiovasculare, boala Alzheimer).

Mod de realizare a infuziei din fenicul: Se adaugă o linguriță de semințe de fenicul la 250 ml apă fierbinte, se lasă să infuzeze timp de 20 de minute. Se strecoară și se lasă la răcit. Se face gargară de câteva ori pe zi.

În caz de dureri de gât și inflamație a zonei faringelui, este recomandat și consumul a 2-3 căni de infuzie de fenicul, pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.