Intoxicația cu cupru afectează în special tractul digestiv. Corpul uman are nevoie de cupru, dar doza nu trebuie să depășească 1-2 mg zilnic. În organism, conținutul total de cupru este de aproximativ 100-150 mg. Dacă apare un exces de săruri de cupru se ajunge la intoxicație sau otrăvire.
Intoxicația cu cupru – simptome
Un exces de cupru în organism se recunoaște prin apariția unui inel la marginea corneei. Acesta are culoarea brun-roșcat-verde.
Cantitățile mari de cupru pot produce simptome și numeroase afecțiuni în organism. După cum spuneam mai sus, cel mai afectat este tractul digestiv. La intoxicația cu cupru apar următoarele simptome:
- Dureri de stomac
- Anemie hemolitică
- Presiunea crescută a sângelui
- Diaree, greață, vărsături
- Colici gastro-intestinale
- Arsuri locale, melenă
- Oboseală, dureri de cap, amețeală
- Anemia feripivă
- Eczeme, icter.
Intoxicația cu cupru afectează și sistemul nervos, poate provoca:
- Stări emoționale rele
- Dereglări mentale
- Anxietate, depresii, insomnie
- Dificultăți de vorbire, schimbări de dispoziție
- Schizofrenie, hiperactivitate, autism, senilitate.
Pe termen lung o astfel de intoxicație cu cupru poate afecta ficatul și:
- Poate deteriora celule renale.
- Poate cauza artrită, infecții ale prostatei, depresie.
- Poate duce la infecții ale tractului respirator, hemoglobinurie și hemoliză.
Pentru determinarea nivelului cuprului se pot face analize de sânge, analize ale firelor de păr sau ale urinei. Persoanele care iau contraceptive sau fumează pot avea un nivel ridicat de cupru în organism. De asemenea, bolnavii de leucemie, ciroză hepatică, anemie, hipoproteinemie pot avea un exces de cupru în corp.
Prea mult cupru în organism? – Care sunt cauzele?
În ultimii ani, numeroase persoane suferă de intoxicație cu cupru sau de boli care se datorează acumulării în exces a cuprului în organism. Din păcate acest lucru face să se ajungă la o deteriorare a creierului și ficatului. Faptul că ficatul nu elimină normal cuprul poate avea consecințe asupra sănătății organismului.
Posibile cauze:
- O sursă comună de cupru ingerat provine și din aprovizionarea cu apă potabilă. Dacă apa trece prin conducte de cupru și există riscul de corodare a țevilor, cupru se va găsi în apa potabilă.
- Fumul de țigară poate conține cupru.
- Contraceptivele orale pot favoriza acumularea de cupru în organism.
- Gătitul alimentelor acide în vase de cupru nu este indicată.
Boala Wilson, intoxicația cu cupru
Boala Wilson este o intoxicație ereditară cu cupru. Acest lucru arată că boala poate fi moștenită, indiferent dacă este vorba despre un bărbat sau femeie.
În cazul bolii Wilson, organismul este în imposibilitatea de a metaboliza cuprul în mod normal. Acest lucru produce acumularea cuprului în ficat și apoi în anumite regiuni ale creierului, în ganglionii bazali. Fără tratament corespunzător, boala Wilson poate duce la complicații grave:
- Hepatită
- Ciroză hepatică
- Afecțiuni ale creierului.
Principalele simptome care apar sunt:
- Disconfortul la nivelul organului sau țesutului afectat
- Greața și vărsăturile cu sânge
- Salivarea
- Dificultățile de vorbire
- Pierderea poftei de mâncare
- Icterul
- Deteriorarea capacității psihice și intelectuale
- Acumularea de fluid în zona abdominală
- Scăderea în greutate
- Spasmele musculare.
Semnele că a fost afectat ficatul sunt:
- Inflamația acestui organ
- Creșterea enzimelor hepatice
- Ficatul gras, hepatita, ciroza.
Dacă a fost afectat și creierul poate să apară:
- Boala Parkinson
- Tremurături, rigiditate musculară
- Depresie, schimbări psihologice, tulburări de limbaj.
Această boală trebuie prevenită deoarece dacă organele de care am spus mai sus ajung să fie deteriorate, recuperarea poate fi uneori și imposibilă. Un tratament precoce poate fi o soluție pentru a evita deteriorarea completă a ficatului și creierului. Tratamentul constă în medicamente care pot ajuta la eliminarea cuprului din organism.
Scopul tratamentului este reducerea cuprului din organism. Se fac controale regulate la ficat (pentru a vedea funcția hepatică), se urmărește metabolismul cuprului, se urmăresc simptomele neurologice. În cazuri grave de insuficiență hepatică este nevoie de transplant de ficat. Acest lucru se recomandă și în caz de inflamație hepatică acută.
Cum se tratează naturist intoxicația cu cupru?
În medicina convențională, intoxicația cu cupru reprezintă una din cele mai frecvente intoxicații cu metale grele. Aceasta se tratează cu mare atenție, se pune un diagnostic corect și apoi se aplică un tratament adecvat. În cazuri grave de intoxicație se face lavaj gastric, perfuzii, terapie cu medicamente diuretice pentru a intensifica excreția de cupru din organism. În multe cazuri se aplică un tratament pentru ameliorarea simptomelor, cu medicamente recomandate de medic.
Tratament naturist:
- Zincul este util în tratamentul intoxicației cu cupru deoarece, acest mineral, dacă este în cantitate scăzută în organism poate predispune la un exces de cupru.
- Pentru tratamentul intoxicației cu plumb și alte metale grele se folosește calciul și magneziul.
- Molibdenul are rolul de a preveni acumularea cuprului în corp de aceea sunt recomandate suplimentele cu acest micronutrient.
- Tot pentru eliminarea cuprului din organism este indicat și manganul.
- Cei mai indicați aminoacizi pentru a trata intoxicația cu cupru sunt: L-metionina și L-cistina. În plus, aceștia protejează și ficatul de efectul negativ al cuprului în exces.
- Alimentația trebuie să cuprindă alimente bogate în vitamina C, mangan, zinc, deoarece acestea ajută la eliminarea cuprului în exces din organism.
- Sulful ajută și el la revenirea la normal a nivelului de cupru din organism, la eliminare surplusului de cupru. Sulful se găsește în ceapă, ouă și usturoi.
Deficitul de cupru
Având în vedere faptul că sunt multe alimente care conțin cupru, un deficit în dietă apare mai rar. Un deficit poate să apară din cauza administrării unor suplimente de zinc un timp îndelungat pentru că zincul și cupru se contracarează reciproc. Cuprul se găsește în: nuci, fructe de mare, cereale integrale.
Simptomele deficitului de cupru sunt:
- Stările de iritabilitate și depresie
- Oboseala și anemia
- Încărunțirea rapidă a părului
- Senzație de furnicături la mâini și picioare
- Un număr scăzut de globule albe în sânge
- Osteoporoza, hemoroizi, varice
- Carența de fier, de vitamina B12, de acid folic și alte vitamine solubile în grăsimi.
Cuprul este important în organism pentru formarea țesutului conjunctiv, pentru funcția sistemului nervos și formarea sângelui. Doza zilnică este de 1-2 mg cupru, nu trebuie depășită.
AM O INTREBARE:OARE DACA UMBLI CU CUPRU MANEVRINDU-L TE POTI IMBOLNAVI? MULTUMESC CU I8MI VA RASPUNDE