De ce trebuie să evităm băuturile energizante?

0
116
De ce trebuie să evităm băuturile energizante

Băuturile energizante au efecte puternice asupra întregului organism și sunt consumate în cantitate mare de mulți oameni, mai ales de adolescenți și adulții tineri. Deși sunt atât de populare în ziua de azi, astfel de băuturi care creează impresia că alungă oboseala și oferă energie, au ingrediente care sunt interzise într-o dietă sănătoasă. Acesta este motivul pentru care deseori după ce le consumăm apar efecte secundare, de alergii, dureri de cap, insomnie, etc.

Orice băutură energizantă conține o serie de substanțe din care fac parte: apa, vitaminele și mineralele dar și cafeina, taurina, acidul carbonic, coloranții, aromele sintetice și alte substanțe. Datorită ingredientelor pe care le au în compoziția lor, apare și efectul de stimulare al băuturilor, de îndepărtare a oboselii și creștere a energiei în organism. Cafeina are un astfel de efect și apare și în cafea, dar în cantitate mare se transformă într-o substanță periculoasă pentru organism deosrece are efecte nocive asupra rinichilor, creierului și inimii.

Nu de puține ori s-a întâmplat să observăm persoane care sunt dependente de cafea și care dacă nu beau mai mult de 2 ceșcuțe de cafea pe zi, ajung să fie agitate, irascibile, neliniștite, depresive. Aceste simptome indică un fel de alergie mascată, o dependență de cafea, care poate deteriora starea de sănătate. Și cafeaua decafeinizată poate provoca probleme organismului mai ales dacă este consumată în exces, deoarece ea are urme ale substanțelor chimice folosite pentru eliminarea cafeinei.

Un aspect foarte important legat de băuturile energizante este acela că ele conțin foarte mult zahăr. Potrivit nutriționiștilor, astfel de băuturi au multe calorii din cauza zahărului și cresc riscul de obezitate și deteriorare a dinților. Acizii și zahărul din băuturi pot deteriora stratul protector al dinților, astfel aceștia se degradează cu timpul și se dezvoltă cariile și bolile dentare.

bautura energizanta

Taurina din compoziția băuturilor are efect de intensificare a eficacității celorlalte ingrediente ale băuturilor (de exemplu a cafeinei). Din categoria acestora fac parte și aromele sintetice, glucuronolactona (produs chimic cu toxicitate redusă), nicotinamina, agenții de îngroșare, aspartamul (ca îndulcitor) și altele. Astfel de ingrediente pot afecta sistemul nervos central și sistemul cardiovascular. Cofeina în cantitate mare poate fi cauza insomniei, disconfortului gastrointestinal, cefaleei, stărilor de nervi, tulburărilor de somn.

Citește și:  Suc din căpșuni și mango, un deliciu care ajută la consolidarea sistemului imunitar

Alcoolul amestecat cu băuturi energizante (de exemplu cu cafeina din acestea) poate fi o cauză a pierderii mari de lichide din organism. În plus, alcoolul are efecte negative asupra creierului și creează efecte secundare rele, din care amintim durerea de cap și starea de greață. Alte consecințe ale acestor combinații de băuturi consumate în exces sunt dezvoltarea aritmiei cardiace, insuficienței renale și chiar apariția convulsiilor.

Băuturile energizante sunt dăunătoare pentru organism dacă sunt consumate în cantitate mare și un timp îndelungat. Foarte mulți tineri aleg astfel de băuturi în baruri și discoteci. Ei le apreciază pentru că îi ajută să fie mai energici și să scape de oboseală. Treptat ajung la dependență și astfel își deteriorează starea de sănătate. Un alt dezavantaj este că aceste băuturi deschid cale și spre alte vicii, spre fumat, consumul de alcool și droguri. Combinația dintre glucuronolactonă, taurină, cafeină și alcool este mai degrabă nocivă pentru sănătate.

Sportivii aleg astfel de băuturi pentru a avea mai multă energie și pentru a rezista la efort însă pe de altă parte pot suferi de tulburări nervoase și insomnie.

De obicei astfel de băuturi sunt comercializate în doze de aluminiu care au în interior un strat de material ce conține un compus chimic prezent și în sticlele de plastic. Se spune că acest material conține bisfenol A și are efect negativ asupra sistemului endocrin și cardiovascular. Aceste ambalaje frumos colorate constituie un risc pentru sănătate și dacă s-ar înțelege acest lucru, cu siguranță s-ar evita cumpărarea lor. Cel mai bine este să se achiziționeze băuturi în ambalaje din sticlă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.