Grauntele-paradisului (Aframomum melegueta), planta cu seminte aromate

0
627
Grauntele-paradisului (Aframomum melegueta), planta cu seminte aromate

Grauntele-paradisului este numele unor seminte mici si maronii care apartin unei plante originare din Africa de Vest, din Ghana, Nigeria, Coasta de Fildes, Liberia si Togo, ce creste mai ales in regiunile umede impadurite. Planta are denumirea stiintifica de Aframomum melegueta si apartine de familia Zingiberaceae.

Aceasta planta perena tropicala creste pana la inaltimea de 1m, are radacina de forma unui rizom, tulpina asemanatoare trestiei si frunzele verzi, foarte inguste si lungi. Florile se dezvolta la baza tulpinei si au un colorit in nuante roz-violet. Fructele sunt rosii, de forma unor capsule ovoide, masoara cca. 3 cm si contin numeroase seminte de culoare maronie sau roscat-cafenie, de forma rotunjita si pulpa gelatinoasa.

Interesant la aceasta planta este asemanarea ei cu cardamomul deoarece are semintele aproape la fel. Mirosul radacinei si al florilor este ca al ghimbirului – puternic si iute – iar gustul semintelor patrunzator, piperat, ceea ce a facut sa fie folosite cu ani in urma la falsificarea piperului adevarat pentru costul lor mai mic.

Citește și:  Insolatia si alte probleme datorate caldurii

Grauntele-paradisului

Semintele plantei erau folosite drept condiment inca din Evul Mediu cand erau cunoscute cu numele de ,,grana paradisi” sau grauntele-paradisului. Ele se pot folosi macinate la fel ca si piperul sau gatite intregi, la diferite mancaruri. Se pot pastra sub forma de boabe sau pudra in recipiente cu capac, ferite de umezeala si caldura.

In Africa semintele sunt folosite in amestecuri traditionale de condimente numite ,,ras el hanout”, in Tunisia sunt folosite la condimentarea mancarurilor si mai ales a sosurilor in amestecuri cu nucsoara, scortisoara sau cuisoare. In America de Nord semintele se folosesc la obtinerea berii dar si in condimentarea preparatelor culinare.

In scop medicinal semintele sunt folosite in cazuri de raceala, probleme intestinale, dureri in zona coloanei vertebrale, rani, dureri musculare, colici abdominale, greata si balonare si afectiuni ale cavitatii bucale. Au efect afrodisiac, alunga somnul si improspateaza respiratia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.