Iarba-tantarilor (Agastache cana), planta aromatica ce alunga tantarii

0
422
Iarba-tantarilor (Agastache cana), planta aromatica ce alunga tantarii

Iarba-tantarilor este o planta originara din Mexic, are denumirea stiintifica de Agastache cana si apartine familiei Lamiaceae sau Lamiacee. Dupa cum ii spune si numele, aceasta planta este folosita la indepartarea tantarilor si are si denumirea populara de iarba-de-anason. Este cultivata atat in scop ornamental, cat si pentru proprietatile sale aromatice. De cativa ani a inceput sa fie plantata si in gradinile din tarile Europei.

Aceasta planta perena erbacee are tulpina inalta de 80 cm, se aseamana cu un mic arbust. Are frunzele petiolate, simple, pozitionate in perechi doua cate doua de-a lungul tulpinei, cu un colorit verde-gri si miros puternic foarte placut – o combinatie de portocala, anason, menta, lemn dulce si bergamota. Florile sunt tubulare, alcatuiesc inflorescente in culori variate violacee, movii-rosiatice, sunt polenizate de albine si alte insecte. Fructele sunt netede, contin numeroase seminte.

Iarba-tantarilor este o planta rezistenta, se adapteaza bine si la temperaturi mai scazute, poate creste in toate tipurile de sol cu o singura conditie – acesta trebuie sa fie bine drenat. Prefera locurile semi-umbrite, cu putin soare, nu trebuie udata in exces, in lunile de vara secetoase rezista destul de bine. Nu este atacata de daunatori probabil datorita aromei deosebite care alunga insectele, se poate inmulti foarte usor prin seminte, de aceea de multe ori devine invaziva.

Citește și:  Planta aromatica - Cedronela (Cedronella canariensis)

Frunzele acestei plante sunt comestibile, au o aroma deosebit de placuta de portocale si de aceea sunt folosite in gastronomie la diferite preparate culinare, la salate, gemuri, inghetate si aromarea unor bauturi, ceaiuri si lichioruri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.