Medicina personalizată are potențialul de a adapta tratamentul cu cel mai bun răspuns și cu cea mai mare marjă de siguranță pentru a asigura o mai bună îngrijire a pacientului. Permițând fiecărui bolnav să primească evaluări ale riscurilor și tratamente optime, medicina personalizată promite să îmbunătățească îngrijirea medicală, reducând, în același timp costurile, chiar și pentru persoanele care dețin o asigurare de sănătate cu acoperire internațională.
Termenul folosit cu sensul cunoscut astăzi a fost utilizat pentru prima dată în urmă cu peste 10 ani, în momentul în care s-a observat faptul că nu toți pacienții răspund la modelul clasic de tratament “one size fits all”.
Întrebări în medicina personalizată
Viitorul medicinei personalizate va implica, din ce în ce mai mult, genomica și secvențierea ADN-ului, ceea ce va face mai ușoară determinarea celui mai bun tratament bazat pe genetica bolii și a individului. În prezent, specialiștii în medicina personalizată caută răspunsuri pentru câteva întrebări importante:
- Care este motivul pentru care un tratament are efect la un pacient, dar este ineficient pentru un altul?
- Ce spune profilul genetic despre șansele și riscurile la care este supusă sănătatea fiecărei persoane?
- Cum pot datele de diagnosticare moleculară, clinică și stilul de viață să prevină, să diagnosticheze sau să trateze o boală?
În articolul Personalized Medicine, Part 1: Evolution and Development into Theranostics, autorii demonstrează faptul că cercetările realizate de-a lungul timpului indică faptul că efectul unui tratament este influențat atât de genetică, cât și de vârsta, nutriția, starea de sănătate, mediul în care a fost expus pacientul, de factorii epigenetici și de terapia concomitentă. Mai mult decât atât, obținerea unor rezultate bazate pe tratamentul individual depinde și de diferitele modele de răspuns la medicamente în rândul populațiilor etnice distincte sau provenite din diferite zone geografice.
Medicina personalizată urmărește, așadar, oferirea tratamentului potrivit pacientului potrivit, la momentul potrivit. În acest context, trebuie înțelese două aspecte conexe și anume: răspunsul tipic la un anumit tratament, respectiv variabilitatea individuală în răspuns și factorii care o afectează. Cu alte cuvinte, datele genetice, împreună cu informațiile privind rezultatele moleculare și ale bolii sunt un instrument cu potențial puternic de îmbunătățire a performanței în medicina personalizată. Spre exemplu, o asigurare medicală MediHelp Internațional permite beneficiarului consultarea celor mai buni medici, oriunde în lume. Dacă pacientului îi este recomandat un tratament disponibil pe alt continent datorită cercetărilor realizate în medicina personalizată, acesta va avea certitudinea că va primi cele mai bune îngrijiri medicale, acoperite de către asigurator.
Îmbunătățirea rezultatelor pentru bolnavii de cancer
Cercetări și descoperiri importante au fost făcute în diagnosticarea cancerului și în îmbunătățirea tratamentului. Întrucât această boală dezvoltă modificări ale ADN-ului care favorizează metastaza sau rezistența la tratamente, medicina personalizată vine în ajutorul luptei împotriva cancerului. Șansele pacientului pot crește, astfel, datorită noilor medicamente numite terapii vizate, concepute pentru a contracara moleculele care duc la răspândirea cancerului.
Un exemplu în acest sens este un pacient care suferă de cancer mamar, a cărui rezultate arată valori anormale de proteine HER2. Soluția pentru tratarea bolnavului este reprezentată de un medicament care blochează HER2.
2 beneficii vitale asigurate de medicina personalizată pentru pacienți
Studii în domeniul medicinei personalizate sunt în continuă dezvoltare, ceea ce face ca limitările actuale să fie reduse considerabil în următorii ani. Așadar, o asigurare de sănătate MediHelp va veni în ajutorul pacientului care va avea certitudinea celor mai bune servicii medicale, la nivel național și internațional. Medicii vor putea prescrie schema potrivită de tratament în funcție de caracteristicile individuale, ceea ce înseamnă că pacienții vor primi medicamente mai eficiente, care vor duce la accelerarea vindecării, evitarea reacțiilor adverse și îmbunătățirea asistenței medicale în general. Așadar, farmacogenomica are potențialul de a oferi câteva beneficii importante pentru pacienții care au acces la medicina personalizată:
1. Selecția corectă a medicamentelor
Medicamentele sunt supuse examinărilor riguroase și proceselor de testare înainte de a fi aprobate. Cu toate acestea, un medicament sigur pentru majoritatea oamenilor poate fi nociv pentru unii pacienți. Prevenirea acestor reacții poate fi asigurată de farmacogenomica prin determinarea cazurilor susceptibile la reacții toxice, de cele care pot răspunde cu succes la un tratament.
2. Dozare sigură
În funcție de cerințele din studiile clinice și de aprobări, un pacient poate primi fie o doză standard, fie un tratament bazat pe factori cheie precum funcția ficatului sau a rinichiului, greutatea și vârsta. În ciuda acestor măsuri, pacienții pot răspunde negativ la tratament din cauza specificațiilor genetice. Această situație poate fi evitată prin utilizarea farmacogenomicii care favorizează atât estimarea dozei optime de utilizare, cât și a medicamentelor care sunt potrivite pentru un pacient.
În concluzie, cu toate că nu există o definiție general acceptată de specialiști, medicina personalizată poate fi înțeleasă ca o abordare terapeutică axată pe tratamentul individual și bazată pe unicitatea clinică, genetică și genomică a fiecărui individ.
Referințe:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2957753/
https://report.nih.gov/nihfactsheets/ViewFactSheet.aspx?csid=89
Advertorial