La ce riscuri te expui când consumi zilnic un pahar de băutură care conține zahăr?

0
142
La ce riscuri te expui când consumi zilnic un pahar de băutură care conține zahăr

Băuturile care conțin zahăr sau îndulcitori artificiali sunt pe rafturile tuturor supermarket-urilor și sunt preferate de consumatori. Aceste băuturi carbogazoase sunt apreciate de oameni pentru gustul lor dulce și aromat, însă fac parte din produsele care pot afecta sănătatea.

Potrivit cercetătorilor obișnuința de a consuma frecvent câte un pahar de băutură carbogazoasă care conține zahăr poate mări riscul de diabet zaharat de tip II prin creșterea rezistenței la insulină. Îndulcitorii și zahărul folosiți în băuturile răcoritoare pot provoca probleme de sănătate de aceea trebuie alese sucurile neîndulcite din fructe. De asemenea se pot alege ceaiurile neîndulcite, laptele degresat, limonada cu lămâie fără zahăr, apa plată și sucurile naturale din fructe și legume.

Riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip II este mare prin consumul de băuturi îndulcite deoarece, de exemplu aspartamul poate crește nivelul de zahăr din sânge și rezistența la insulină. Aspartamul este unul dintre cei mai folosiți îndulcitori pentru băuturile carbogazoase.

suc

Băuturile care conțin zahăr pot favoriza apariția cariilor dentare și a obezității, nu au nicio valoare nutritivă și în plus pot diminua cantitatea de minerale din organism, mai ales de calciu și magneziu. Sunt bogate în calorii goale, cresc pofta de mâncare, îmbolnăvesc stomacul deoarece perturbă echilibrul acido-bazic prin creșterea acidului din stomac. Astfel de băuturi sunt foarte dulci și de aceea creează senzația de sete, iar în plus efectul lor este de plenitudine și balonare. Dacă nu se bea suficientă apă se poate ajunge la deshidratare și astfel sunt perturbate digestia și metabolismul.

Citește și:  Carnitina - proteina si antioxidant

Potrivit unor studii realizate de cercetători în diferite state ale lumii s-a ajuns la concluzia că trebuie limitat consumul de băuturi care conțin zahăr deoarece pot crește cu o cincime riscul de diabet zaharat de tip II. Riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip II de o persoană care consumă zilnic un pahar de băutură ce conține zahăr este cu 22% mai mare decât a unei persoane care nu bea deloc o astfel de băutură.

Dr. Matthew Hobbs a relatat despre rezultatele studiilor efectuate și despre legătura dintre băuturile dulci și riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip II. Desigur sunt și alți factori care favorizează declanșarea acestei boli grave însă consumul moderat de astfel de băuturi trebuie aplicat și înțeles ca o măsură de prevenire a îmbolnăvirii organismului. Prin evitarea acestor băuturi care conțin zahăr se previne și obozitatea și deci se menține greutatea corporală normală. Potrivit medicilor, creșterea numărului de pacienți care suferă de diabet zaharat de tip II în ultimii ani este un lucru care arată că astfel de persoane au avut o dietă necorespunzătoare, un stil de viață nesănătos și probleme de obezitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.