Microdermabraziunea este una din cele mai recente tehnici de ingrijire a pielii, care a ajuns de la Hollywood in intreaga lume. Aceasta este promovata ca un “lifting facial instant”, o alternativa eficienta la proceduri mai costisitoare si mai invazive ca peeling-ul chimic, chirurgia plastica sau injectiile cu Botox. In ultimul timp, tot mai multe persoane incearca microdermabraziunea, in detrimentul chirurgiei plastice. Ce este mai exact, ce promite sa faca si ce efect are asupra pielii tale, este ceea ce vei afla din randurile de mai jos.
De asemenea vom vedea daca aceasta procedura se face numai cu ajutorul unui medic sau este ceva ce poti face si acasa. Microdermabraziunea este un termen general folosit in cadrul aplicarii unor granule mici si aspre pe suprafata pielii, pentru a indeparta stratul superficial al pielii. Multe produse si tratamente diferite utilizeaza aceasta metoda, fiind incluse procedurile medicale, tratamentele la saloane cosmetica si cremele pe care le aplici singura acasa.
De obicei, microdermabraziunea se face pe fata, gat, piept, brate si maini. Inainte de a intelege cum functioneaza acest procedeu, este necesar sa intelegi mai multe despre piele. Pielea ta este alcatuita din doua straturi principale, epiderma si derma. Epiderma este stratul de piele care se afla la suprafata, si este compus din celule moarte deasupra unui alt strat de celule care sunt in proces de maturizare. Stratul cel mai de sus se numeste strat cornos, iar acesta actioneaza ca o bariera intre lumea exterioara si straturile inferioare ale pielii. Acest strat permite patrunderea doar a celor mai mici molecule.
Atunci cand te dai cu lotiune sau crema pe piele, o parte din aceasta trece de stratul cornos, insa nu toata. Acest strat este “casa” multor imperfectiuni minore ale piele, ca de exemplu ridurile fine si petele. Microdermabraziunea are loc la nivelul stratului cornos. Intrucat aceasta tinteste doar epiderma, nu si derma, mai corect ar fi s-o numim micro-epi-dermabraziune. Daca procedeul ar afecta straturile profunde ale pielii, ar fi dureros si daunator, si ar exista riscul ca acele granule sa ramana permanent incorporate in piele.
Acest procedeu functioneaza cel mai bine ca modalitate de curatare a porilor si este o alternativa foarte buna pentru pacientii a caror piele este prea sensibila sa foloseasca medicamente antiacnee ca Retin-A. Acest procedeu nu este recomandat celor care au urmatoarele probleme: herpes oral activ, rozacee activa, capilare fragile, leziuni vasculare, acnee pe scara larga, negi, rani deschise, leziuni ale pielii, eczeme, dermatita, psoriazis, lupus; sau celor care sufera de diabet zaharat si celor care iau anticoagulante.
Indiferent ca se realizeaza acasa sau la un cabinet specializat, principiul microdermabraziunii este acelasi. Ideea este ca, daca elimini sau rupi stratul cornos, organismul interpreteaza asta ca pe o accidentare usoara si se grabeste sa inlocuiasca celulele pierdute cu unele noi si sanatoase. In prima ora dupa tratament, dermabraziunea cauzeaza roseata si o usoara umflare la nivelul zonei pe care s-a efectuat procedura. In functie de persoana, aceste efecte pot dura de la o ora la 2 zile.
Procedura are destule efecte benefice. Dupa ce stratul cornos este indepartat, suprafata pielii este imbunatatita. In procesul de vindecare se formeaza celule noi de piele care arata si se simt mai fine. Unele din imperfectiunile pielii (arsuri solare, pete, riduri fine etc.) sunt indepartate. De asemenea, odata ce stratul cornos, care actiona ca o bariera, este indepartat, cremele si lotiunile medicinale sunt mai eficiente deoarece pot patrunde mai bine in straturile inferioare ale pielii.
Intrucat procedura inlatura temporar o parte din umiditatea pielii, aceasta este intotdeauna urmata de aplicarea unei creme hidratante. Studiile arata ca daca procedura este repetata la intervale regulate, aceasta poate influenta modul in care cresc straturile inferioare ale pielii, iar in timp pot fi indepartate si petele mai profunde. Unele dovezi par sa indice ca pierderea rapida a umiditatii pielii poate fi ceea ce declanseaza accelerarea producerii de celule sanatoase de la suprafata.
Daca optezi pentru microdermabraziunea realizata la un cabinet medical sau la un salon cosmetic, trebuie sa stii ca tehnicianul sau dermatologul foloseste un instrument special pentru aceasta procedura. Acest instrument arunca un flux de cristale mici (oxid de aluminiu, clorura de sodiu sau bicarbonat de sodiu), si colecteaza celulele moarte ale pielii si cristalele folosite.
Actiunea de vacuum a instrumentului are 4 functii principale: trage si ridica o sectiune mica a pielii pentru a lucra la ea; creeaza umflaturi usoare si aduce unele impuritati la suprafata; arunca un flux de cristale peste portiunea de piele pe care trece; colecteaza celulele moarte ale pielii si cristalele utilizate, pentru a le elimina. Unele instrumente realizeaza toate aceste functii cu un singur circuit. Procesul de aspiratie in aceste instrumente se numeste “efectul Venturi”. Versiunile mai puternice folosesc 2 circuite, unul pentru a arunca cristalele si unul pentru a le colecta. De asemenea exista si instrumente care utilizeaza un varf de diamant in loc de fluxul de cristale.
O sesiune standard consta de obicei in 3 faze, iar in majoritatea cazurilor pacientul este rugat sa aplice creme si lotiuni speciale pe zona afectata, intre sedinte. Asta va rehidrata zona si va ajuta la refacerea pielii. De obicei se recomanda efectuarea a mai multor sesiuni de dermabraziune intr-un an, pentru eficienta maxima. Ca o alternativa la clinica medicala sau la salonul cosmetic, exista creme pentru microdermabraziune pe care le poti aplica singura acasa.
Acestea contin aceleasi cristale care sunt utilizate si in cabinete si saloane. Pentru a realiza microdermabraziunea cu aceste creme, te vei folosi de maini pentru a le intinde si a freca pielea. Unele din aceste creme contin si substante nutritive si hidratante, astfel vei indeparta celulele moarte si iti vei hidrata noul strat de piele in acelasi timp. Avantajul microdermabraziunii realizate acasa este ca este mai putin costisitoare fata de cea realizata la un cabinet medical sau salon cosmetic.