Pirul-gros (Cynodon dactylon) planta ce contine amidon

0
1036
Pirul-gros (Cynodon dactylon) planta ce contine amidon

Pirul-gros este o planta care se aseamana cu pirul-tarator dar nu trebuie confundat cu acesta. Face parte tot din aceeasi familie Poaceae sau Poacee si are denumirea stiintifica de Cynodon dactylon. Creste in Asia si Europa pe terenuri cultivate, la marginea drumurilor, pe pajisti, campii si dealuri, in zone viticule.

Aceasta iarba inalta de aproximativ 30 cm apare cam in acelasi locuri cu pirul-tarator insa nu are exact aceleasi proprietati ca si acesta. In popor pirul-gros este cunoscut si sub numele de iarba-cainelui sau pirul curcubeu. Daca ar fi sa facem o comparatie intre cele doua plante inainte de aparitia spicului din varful tulpinei am putea spune ca sunt aproape la fel insa in realitate daca le privim cu mai multa atentie ajungem sa observam mici detalii care fac diferenta.

La pirul-gros radacina este mai groasa iar in locurile de unire dintre frunzulite si teaca apare un fel de guleras cu peri. Elementul principal care le deosebeste una de alta este spicul. Acesta la pirul-gros este alcatuit din 3-4 elemente care se dezvolta din acelasi punct si au o nuanta de culoare violacee. La pirul-tarator spicul este lung si are de-a lungul lui mai multe spiculete turtite, de dimensiuni mici.

Citește și:  Stiati ca ceaiul de busuioc combate raceala si amelioreaza durerile de gat?

Rizomul de la pirul-gros contine amidon fapt ce face ca atunci cand este fiert si racit, apoi amestecat cu putina tinctura de iod (doar 3 picaturi) sa isi schimbe culoarea in albastru-inchis spre negru. Acest lucru nu se intampla la pirul-tarator deoarece nu contine deloc amidon.

In medicina traditionala radacina de la pirul-gros este folosita pentru proprietatile sale diuretice, antiinflamatoare si diaforetice. Planta este folosita in tratamentul afectiunilor tractului urinar, in cazuri de hipertensiune arteriala si ameliorarea proceselor inflamatorii gasro-intestinale si urinare.

In America pirul-gros este utilizat ca iarba furajera si chiar este semanat pe pajisti intregi in acest scop. Inmultirea plantei se realizeaza prin radacini, seminte si noduri noi. Se pare ca fanul din aceasta planta este bogat in substante nutritive si este mai bun si de calitate superioara comparativ cu cel obtinut din alte soiuri de plante perene de acest tip.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.