Planta-de-amoniac (Dorema ammoniacum) si rasina guma de amoniac

0
328
Planta-de-amoniac (Dorema ammoniacum) si rasina guma de amoniac

Planta-de-amoniac este o planta perena inalta de pana la 3 m, cunoscuta si cu numele de ammoniacum. Ca specie planta face parte din familia Apiaceae, are denumirea de Dorema ammoniacum si este originara din Asia. Creste in India, Persia si multe alte tari orientale.

Planta este renumita pentru secretia laptoasa de consistenta unei rasini care curge prin sectionarea tulpinei plantei si poarta numele de guma de amoniac.

Guma de amoniac se folosesc in scop terapeutic datorita proprietatilor sale importante pentru organism, de calmare a durerilor menstruale si a tusei. Este folosita in tratamentul astmului, racelii si bronsitei, leucoreei si amenoreei. Are efecte relaxante, emoliente, benefice asupra membranei mucoase. Ajuta in promovarea fluxului de urina si in tratamentul unor afectiuni ale pielii.

Guma de amoniac are mirosul putin neplacut, fad, care se schimba prin incalzire, are o culoare rosiatica-galbuie, gust acru persistent si aspect ceros. Se comercializeaza sub forma de bulgarasi de culoare galbuie-albicioasa, fiecare de forma compacta si destul de fragila. Daca este incalzita la foc moderat se inmoaie foarte usor, arde cu flacara si emana mult fum.

Citește și:  Coada șoricelului – plantă cu efect de calmare a durerilor mandibulare

Conform cercetatorilor extractul de guma de amoniac are proprietati antimicrobiene datorita continutului de diclormetan-metanol care poate distruge 14 tipuri de microorganisme din care fac parte bacterii si ciuperci, ca de exemplu: Bacillus pumilus, Bacillus cereus, Candida albicans, Escherichia coli si altele. Ei spun ca jumatate din cazurile de deces din tarile tropicale se datoreaza bolilor infectioase, iar riscul de mortalitate creste si in alte tari mai dezvoltate.

In urma evaluarii plantei s-a ajuns la concluzia ca obtinerea unor medicamente care pot fi utilizate contra infectiilor si sa ofere noi agenti antimicrobieni este o mare realizare. In medicina traditionala rasina acestei plante este folosita cu succes in tratamentul astmului, guturaiului, afectiunilor bronsice, ale ficatului si splinei. Ea are componente chimice importante care ajuta in combaterea infectiilor bacteriene.

In Antichitate aceasta planta era oferita ca ofranda zeului Jupiter Ammon, in cinstea lui a fost aleasa si denumirea stiintifica Dorema ammoniacum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.