Plante medicinale și întrebuințările acestora – Brunfelsia

0
356
Plante medicinale și întrebuințările acestora - Brunfelsia

Brunfelsia este un arbust de aproximativ 2 m de origine din America de Sud. Crește în pădurile tropicale din Rio de Janeiro, în estul Braziliei, Bolivia și Venezuela. Poate fi găsit la altitudini foarte mari și de 3000 m. Se dezvoltă în toate tipurile de sol, chiar și în cel argilos și nisipos. Are denumirea științifică Brunfelsia uniflora și face parte din familia Solanaceae. Planta este numită și floare de Crăciun, gerataca, iasomie de Paraguay, copac alb, etc.

Brunfelsia are florile foarte frumoase și parfumate, de culoare albă-violacee, cu diametrul de 2,5 cm. Frunzele sunt alungite și lanceolate, mereu verzi, lucioase, au marginile rotunjite iar pețiolul este destul de scurt. Lungimea unei frunze este de 2-8 cm iar lățimea de 1-4 cm.

Rămurelele sunt subțiri și au coaja gri-maronie strălucitoare. Fructul este de forma unei capsule sferice sau ovoide, cu lungimea de 0,7 cm și diametrul de 0,8-1,8 cm. Fiecare fruct are semințe de culoare roșie-închisă. Perioada de înflorire este în lunile septembrie-martie. Pentru toate aceste aspecte deosebite, planta se cultivă în scop decorativ în ghiveci pentru înfrumusețarea teraselor, balcoanelor deschise și grădinilor.

Citește și:  Marul - origine, valoare nutritiva si terapeutica

Brunfelsia

Planta este folosită în scop terapeutic dar numai la recomandarea unui specialist. Are proprietăți sedative, laxative, antispastice, febrifuge, insecticide, anticoagulante, antiinflamatoare, de reducere a inflamației, ameliorare a durerii, stimulare a circulației limfatice, promovare a menstruației, detoxifiere a sângelui, vindecare a stărilor febrile și a depresiei.

Poate fi utilizată în tratamentul febrei deoarece induce transpirația corpului și scăderea temperaturii acestuia. De la plantă se folosește rădăcina sub formă de tinctură, decoct. Aceasta are efect de stimulare a sistemului urinar.

Planta este considerată otrăvitoare de aceea este important să fie administrată în cantitate mică. Dacă este înghițită accidental în cantitate mare poate cauza hiperactivitate glandulară și stop respirator. Este contraindicată copiilor, femeilor gravide sau care alăptează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.