Ayurveda este cea mai veche știință medicală. Multe din tehnicile occidentale de vindecare provin din Ayurveda și sunt foarte eficiente. Care sunt principalele 5 condimente ayurvedice cu puteri terapeutice care îmbunătățesc sănătatea organismului?
Navigare rapidă în articol:
1. Cuișoare
Aceste condimente sunt folosite de mii de ani în India și au proprietăți terapeutice pentru organism. În Ayurveda, cuișoarele sunt apreciate în special pentru proprietățile antibacteriene, antiparazitare, antivirale și antifungice.
Cuișoarele sunt extrem de utile pentru sănătate, pentru că:
- Reduc dispepsia, iritabilitatea gastrică, stările de greață și vărsături
- Au eugenol cu proprietăți antibacteriene și antioxidante puternice
- Scad nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge și stimulează secreția de insulină
- Scad nivelul de glucoză și de trigliceride din organism
- Elimină oboseala și epuizarea mentală, au efect bun în reducerea stresului
- Ameliorează crampele musculare; în acest caz ajută și uleiul de cuișoare
- Calmează durerile de dinți și sunt eficiente în eliminarea mirosului urât din gură
- Sunt un bun remediu în caz de astm, calmează gâtul și ușurează respirația
- Reduc simptomele de bronșită, cum este de exemplu tusea spasmodică.
Cuișoarele au efect benefic asupra stomacului, cresc pofta de mâncare, îmbunătățesc secreția de sucuri digestive, combat efectele negative produse de radicalii liberi și astfel previn îmbătrânirea prematură a organismului. Prin consumul de cuișoare se reduce inflamația, riscul de gripă, se stimulează imunitatea organismului.
Cuișoarele au și proprietăți antitumorale, reglează funcțiile sistemului nervos și îmbunătățesc calitatea somnului. Uleiul de cuișoare are efect calmant, reduce durerile de cap și atacurile de migrenă și în plus poate îmbunătăți și circulația sângelui. De asemenea, uleiul de cuișoare poate ajuta în tratamentul micozei, aftelor, candidozei.
2. Nucșoara
Acest condiment parfumat și cu aromă puternică provine din Asia și este folosit în Ayurveda. Nucșoara conține minerale, vitamine și compuși organici din uleiuri esențiale. Este un condiment bogat în fibre, vitamina B6, tiamină, mangan, cupru, magneziu și acid folic.
Nucșoara apare în numeroase medicamente ayurvedice și este apreciată pentru proprietățile sale deosebite: antispasmodice, neuroprotectoare, calmante, chimiopreventive, hepatoprotectoare, antidepresive, de promovare a digestiei.
Ea este utilizată în tratamentul afecțiunilor hepatice, deoarece are un compus care reduce leziunile hepatice. Uleiul de nucșoară are beneficii pentru ficat, spun oamenii de știință. Nucșoara este folosită în Ayurveda în tratamentul diareei, pentru că ajută digestia și are efect bun în combaterea deranjului la burtă.
Un studiu realizat de cercetători arată că nucșoara are efect analgezic și ajută în calmarea durerilor persistente care sunt produse de boli cronice, boli inflamatorii și cancer. Despre nucșoară s-a spus că reduce hipertensiunea arterială, deci este recomandată în dietă deoarece menține un nivel normal al tensiunii arteriale.
Un alt studiu realizat pe animale de laborator sugerează că nucșoara are efect în reducerea semnificativă a nivelului de colesterol rău din sânge (LDL) și a lipoproteinelor rele din organism.
Pudra de nucșoară îmbunătățește digestia, ameliorează greața și combate insomnia. Un praf de nucșoară în lapte cald este un remediu excelent împotriva insomniei. Laptele cald în combinație cu puțină nucșoară induce senzația de somn, este recomandat și la copiii care plâng și nu reușesc să adoarmă noaptea.
Nucșoara este eficientă și în tratamentul bolilor de piele, în reducerea infecțiilor cutanate, vindecă eczemele și îmbunătățește aspectul pielii. Despre ea s-a spus că întârzie îmbătrânirea prematură a pielii, produsă de expunerea mult timp la radiațiile ultraviolete (UV).
Potrivit studiilor realizate de cercetători, nucșoara are uleiuri volatile care cresc nivelul de dopamină, serotonină și norepinefrină și deci are efect bun în combaterea depresiei. Uleiul de nușcoară are efect terapetic în prevenirea bolilor neurodegenerative, cum sunt de exemplu: boala Parkinson, Alzheimer și boala Huntington (caracterizată prin demență și declin cognitiv).
3. Usturoiul
Acest condiment atât de cunoscut și la noi în țară, este folosit și în Ayurveda – mai ales în tratamentul aterosclerozei, astmului, tusei, viermilor intestinai, febrei, etc.
Usturoiul este recomandat în alimentație pentru beneficiile sale oferite sistemului digestiv. Prin consumul de usturoi se stimulează peristaltismul intestinal și se îmbunătățește secreția sucurilor digestive. Usturoiul previne ateroscleroza, mai ales dacă este consumat în mod frecvent. De asemenea, el are efect benefic asupra florei intestinale esențiale pentru sănătate și îndepărtează toxinele din sânge, revitalizând circulația sanguină și imunitatea organismului.
Usturoiul are proprietăți antiseptice, antibiotice și ajută în ameliorarea simptomelor bolilor infecțioase. El reduce inflamațiile intestinului, stomacului și elimină paraziții intestinali.
4. Cardamom
Cardamomul este unul dintre cele mai apreciate condimente din lume, are proprietăți vindecătoare pentru organism. Acest condiment din India se folosește foarte mult în Ayurveda și este apreciat pentru proprietățile sale deosebite, ca de exemplu:
- Îmbunătățește digestia, reduce balonarea, arsurile la stomac și flatulența
- Ajută în tratamentul depresiei, cistitei, senzației de arsură în timpul urinării, gonoreei
- Combate respirația urât mirositoare
- Are efect pozitiv în cazuri de disfuncții sexuale.
5. Păpădia
Această plantă perenă este utilizată și în gastronomie, în salate, dar și în ceaiuri pentru slăbit și detoxifierea ficatului. Sucul obținut din păpădie (din frunze, tulpină și rădăcină) poate ajuta în vindecarea unor boli de oase. El se amestecă și cu suc din napi și morcovi.
Păpădia este o plantă care oferă beneficii ficatului și vezicii biliare. Ea ajută la detoxifierea organismului și eliminarea grăsimilor acumulate în organism. Ceaiul de păpădie este bun în cazuri de hepatită. Ceaiul de oregano și de păpădie ajută la pierderea în greutate.
Păpădia oferă beneficii și vezicii urinare, ea vindecă tulburările tractului urinar.