Sofranul-indian este o planta perena cunoscuta si cu numele de radacina-galbena. Are o istorie lunga, originea sa este pe meleagurile Indiei si ale Asiei, se evidentiaza prin beneficiile sale pentru sanatate. Are denumirea stiintifica de Curcuma longasi si face parte din familia Zingiberaceae.
In multe tari ale lumii sofranul-indian este cunoscut drept condiment, radacina acestei plante are un miros asemanator ghimbirului (cunoscut cu denumirea de Zingiber officinale). Planta se inmulteste prin rizomi si nu prin seminte cum se intampla cu alte plante perene. Are frunzele foarte lungi, lucioase, in forma lanceolata, in nuante de verde-inchis, iar florile roz, albe sau galbene, infloresc in perioada lunilor de vara. Nu rezista la temperaturi scazute, trebuie tinuta la adapost de soarele puternic si de vant.
Are nevoie de sol bine drenat, bogat in materii organice, trebuie udata regulat dar nu exagerat, creste frumos in semiumbra. Se cultiva primavara si toamna, infloreste vara si creste inalta de 1-1,5 m. De la planta se recolteaza rizomii, sunt spalati sub jet de apa, curatati, fierti sau uscati si macinati. Din produsul final uscat se obtine o pulbere de culoare galbena-portocalie folosita in medicina la realizarea unor preparate, in gastronomie drept condiment pentru diferite retete culinare si ca un bun colorant alimentar natural.
Planta este apreciata pentru proprietatile sale deosebite (antibacteriene, antiinflamatorii, antimicrobiene, anticancerigene) si folosita sub forma de praf de sofran-indian in tratamentul multor boli si afectiuni. Aceasta planta are excelente proprietati medicinale datorita unei substante miraculoase din compozitia ei numita curcumina.
Principalul avantaj al acestei plante este ca reprezinta un antiseptic natural, de aceea este folosita in tratamentul arsurilor, taieturilor minore, ajuta la vindecarea unor afectiuni ale pielii, a ranilor, inflamatiilor. Este un bun detoxifiant, ajuta in eliminarea substantelor chimice nocive din organism si a toxinelor.
Praful de sofran-indian este un bun condiment pentru preparate culinare pe baza de orez si paste. Folosirea acestui condiment in fiecare zi poate intari rezistenta organismului la boli si consolida sistemul imunitar.
Conform cercetatorilor, praful miraculos de curcumina are un rol important in regenerarea celulara, in incetinirea procesului de imbatranire prematura a organismului, in stimularea metabolismului, in prevenirea leucemiei, si tratamentul unei boli frecvent intalnita artrita reumatoida.
In ultimii ani multi oameni sufera de afectiuni la nivelul pielii datorita unui stil de viata necorespunzator pe care il duc, la care se adauga poluarea mediului si stresul. Pentru astfel de afectiuni sofranul-indian este un remediu excelent. Poate fi utilizat pentru uz intern sau extern (cu aplicatie locala).
Sofranul-indian este o planta foarte buna pentru vindecarea acneei.
Aceasta afectiune este o adevarata problema pentru oameni si creaza un aspect atat de neatragator pielii. Cu ajutorul acestui praf acneea dispare, el ajutand si la reducerea excesului de sebum.
Daca pielea prezinta vanatai si taieturi datorita unor mici accidente se poate folosi pulberea de sofran-indian si astfel de rani se vindeca mai rapid. De asemenea in caz de arsuri se poate folosi acest produs natural si ele vor disparea complet, nu va ramane nici un semn pe piele.
Introducerea acestui condiment in mancare in fiecare zi ajuta la iluminarea fetei, a tenului in general.
In lunile de vara soarele prea puternic contribuie la pigmentarea si uscarea pielii, cu ajutorul pulberii si cremei de sofran-indian pielea este hidratata si pigmentarea redusa.
Tinerele mame au probleme cu vergeturile, acestea pot fi ameliorate cu ajutorul preparatelor pe baza de sofran-indian.
Curcumina din sofranul-indian ajuta la distrugerea celulelor canceroase, acest lucru a fost demonstrat in laborator prin studii si cercetari facute de o echipa de experti in cancer din Marea Britanie. Unul dintre cercetatori Dr. Sharon McKenna a ajuns la concluzia ca aceasta substanta incepe sa actioneze si celulele canceroase nu se mai multiplica, ele incep sa se digere singure in 24 de ore.
O astfel de descoperire a bucurat intreaga echipa de experti si promite sa duca la inventarea unor noi tratamente care sa-i ajute pe doctori in tratamentul unor asemenea boli. Sofranul ajuta in tratamentul leucemiei, cancerului de piele, cancerului de plamani, de oase, ficat, colon si tumorilor canceroase de san.
O alta calitate importanta a sofranului-indian este cel de a fi neuroprotector. In medicina este folosit ca medicament la prevenirea bolii Alzheimer, la ameliorarea simptomelor acestei boli, in tratamentul sclerozei multiple si tratamentul altor boli ale sistemului nervos.
Practic sofranul lor este turmericul?!