Unii oameni se gândesc mereu la mâncare. Când și-au potolit un pic foamea, ei tot mai sunt tentați să ia o gustare pentru a scăpa de stres. Acesta este un semn al alimentației compulsive, care apare din cauza incapacității lor de a face față emoțiilor negative.
Mâncarea poate fi un semn al legăturii emoționale, al plăcerii și distracției, dar și un mod de a te calma, de a scăpa de frică, furie și tristețe. Supraalimentarea compulsivă apare atunci când mâncatul devine o metodă de a face față emoțiilor trăite. Psihologii spun că această afecțiune apare la un număr mare de persoane cu tulburări de dispoziție, mai ales la femei.
De ce adoră oamenii să consume chipsuri și snacksuri? Adesea, mulți oameni caută mâncarea în momentele de conflict emoțional, de tristețe sau când sunt singuri. Ei aleg deseori să consume chipsuri, pentru a simți o stare de relaxare, fără să le fie foame. Un om are tendința de a mânca chipsuri sau alte alimente de ronțăit, pentru a nu simți stresul pe care îl trăiește.
Potrivit sondajelor din 2020, aproximativ 85% dintre americani mănâncă chipsuri de cartofi. Acestea sunt considerate delicioase pentru mulți oameni, dar nu sunt sănătoase, au multă sare și grăsimi. Ele sunt trecute pe lista alimentelor cu cea mai mare probabilitate de a duce la obezitate (carne procesată, îndulcitori artificiali, cartofi prăjiți, pâine albă, alcool și băuturi îndulcite) și care pot duce la boli cardiovasculare și cancer.
Dacă mănânci prea multe chipsuri te simți mereu umflat, din cauza excesului de sare și a retenției de apă din organism. În plus, chipsurile sunt bogate în calorii, ele duc rapid la creșterea în greutate. Cu cât mănânci mai multe chipsuri, cu atât consumi mai multă sare, grăsimi, iar riscul de obezitate crește. Chipsurile conțin uleiuri rafinate, carbohidrați procesați, care predispun la inflamație și durere în corp. Pe termen lung, consecințele consumului de chipsuri sunt mari; ele duc la hipertensiune arterială, probleme de somn, dureri de cap și altele. Fără tratament, hipertensiunea arterială duce la insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, boli de rinichi și boli coronariene.
Oamenii care au o tulburare alimentară de necontrolat devin în scurt timp obezi și au diferite probleme metabolice. Ei ajung în acel moment în care pierd controlul și dedică mult timp pentru a mânca o cantitate mare de alimente, într-un mod compulsiv.
Ei nu simt în asta o mare plăcere, ci mai degrabă simt o constrângere; simt că nu pot renunța la mâncare, le este poftă și foame, iar asta le produce apoi un sentiment de rușine, legat de modul cum arată. Pur și simplu le este rușine de ei înșiși, că au ajuns la un grad de obezitate. Asta le creează o stimă de sine scăzută și sentimente depresive.
Cum poți scăpa de tulburarea de comportament alimentar?
Mâncatul excesiv-compulsiv este cea mai comună formă de tulburare alimentară și apare la orice vârstă. Ea se manifestă prin episoade de consum necontrolat a unei cantități mari de alimente, într-o perioadă scurtă de timp. Pentru a scăpa de această problemă, există câteva strategii și anume:
Ține post în mod regulat!
Nu este bine de ținut post doar în urma unei perioade de alimentație excesivă. Cel mai bine este de ținut post în mod regulat, de pildă 3 zile pe săptămână: luni, miercuri și vineri. De asemenea, contează foarte mult calitatea alimentelor. Alege fructe și legume bio, care nu sunt tratate. Mănâncă puțin și des, astfel nu îți vei îngreuna stomacul.
Ține un jurnal alimentar și emoțional!
Asta înseamnă ca timp de o săptămână să scrii zilnic ce mănânci la fiecare masă. De asemenea, trebuie să scrii și emoțiile pe care le ai legate de alimentație. Astfel vei putea afla ce alimente îți oferă o stare de bine și care te fac să te simți vinovat. Jurnalul te va ajuta să înțelegi ce emoții experimentezi prin consumul excesiv al unor alimente nesănătoase.
Fii atent la modul cum mănânci!
Asta înseamnă să nu mănânci repede, fără a ține cont de cât de mult consumi. Fii atent la ce mănânci, ia câte puțin în lingură, fii atent și la respirație în timp ce mănânci! Ideea este să mănânci puțin și să savurezi fiecare aliment, fiind atent la arome.
La masă trebuie să fii liniștit, concentrat doar pe mâncare, să nu fii distras de smartphone sau alte gadgeturi. Dacă ești nervos sau ai parte de stres, ai un risc destul de mare să suferi de tulburări gastrointestinale.