Trompeta-ingerului (Brugmansia sanguinea), planta ornamentala si medicinala

0
2410
Trompeta-ingerului (Brugmansia sanguinea), planta ornamentala si medicinala

Trompeta-ingerului este un arbust inalt de cel mult 5 m si creste in America de Nord. Are denumirea stiintifica de Brugmansia sanguinea si face parte din familia Solanaceae. Numele de trompeta-ingerului vine de la florile sale foarte frumoase, mari, cu un miros delicat si foarte placut, in nuante de culori galbui-portocalii, in forma de trompeta.

Acest arbust exotic deosebit necesita ingrijire speciala pentru a se dezvolta cat mai bine si a inflori frumos. Are nevoie de sol fertil, temperaturi ridicate deoarece este foarte sensibil la frig. Limita de temperatura la care poate rezista trompeta-ingerului este de 4-12 grade Celsius.

In perioada de iarna arbustul poate fi protejat de frig prin acoperirea bazei tulpinei sale cu frunze uscate sau cu un strat gros de paie. In lunile de primavara solul trebuie imbogatit cu ingrasamant lichid bogat in potasiu si azot. Arbustul nu trebuie udat in exces, este suficient o galeata de apa la doua saptamani, doar in perioada de seceta udarea trebuie sa se faca mai des.

Trompeta-ingerului

In timpul zilei arbustul isi tine florile mai mult inchise, iar seara se deschid si corolele raspandesc parfumul lor delicat. Inmultirea se face primavara prin butasi, acestia se taie si se ingroapa in pamant. Dupa o perioada de timp lastarii inmuguresc si astfel noul arbust incepe incet sa creasca, iar dezvoltarea sa se face destul de rapid.

Citește și:  Hameiul folosit la bere reduce anxietatea și insomnia

Exista mai multe specii de Brugmansia din care amintim: Brugmansia sanguinea (are florile rosii-portocalii parfumate, provine din Brazilia), Brugmansia aurea (are florile galbene parfumate, creste in Ecuador si Columbia) si altele. Acesti arbusti sunt cultivati deseori in scop ornamental si pentru a crea un efect si mai deosebit se pot planta doua specii care au florile de culori diferite foarte aproape una de alta si astfel efectul va fi foarte frumos, extraordinar, exotic.

Trompeta-ingerului este cultivata la nivel mondial iar unele soiuri sunt native din jungla Amazonului si utilizate din cele mai vechi timpuri de samanii vindecatori in diferite tratamente medicinale traditionale si rituale. Planta contine anumiti alcaloizi (care apar in cantitate mai mare mai ales in florile acesteia) si care pot fi letali pentru om. In scop terapeutic planta este folosita in tratarea inflamatiilor si doar la recomandarea medicului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.