Uleiul de măsline din soiul Koroneiki este considerat un adevărat medicament în Grecia

0
117

Cercetătorii americani sugerează că uleiul de măsline extravirgin din soiul Koroneiki este în topul lumii, în ceea ce privește beneficiile pentru sănătatea organismului și proprietățile sale vindecătoare. Acest soi de măsline este vechi de mai bine de 3.000 de ani și este originar din insula Creta. Ce substanțe terapeutice conține acest ulei și care sunt avantajele introducerii lui în dietă?

Navigare rapidă în articol:

  1. Uleiul de măsline din soiul Koroneiki, beneficii
  2. Importanța uleiului de măsline în dietă

1. Uleiul de măsline din soiul Koroneiki, beneficii

Conform specialiștilor, uleiul de măsline extravirgin din soiul Koroneiki este de fapt cel mai complet ulei de măsline. El este în topul preferințelor și chiar este considerat un standard mondial pentru evaluarea oricărui tip de ulei de măsline.

Grecii consideră acest ulei un dar al zeilor și o sursă prețioasă de nutrienți, necesari pentru o sănătate mai bună și o dietă bine echilibrată.

Uleiul grecesc conține substanțe terapeutice care mențin sănătatea organismului. Experții spun că uleiul Koroneiki se deosebește de alte tipuri de uleiuri de măsline prin rezistență mare la oxidare și menținerea calității în timp.

Reduce riscul de cancer

Uleiul de măsline Koroneiki are un conținut bogat în fenoli și polifenoli, de aceea poate reduce riscul de cancer.

Un studiu de pe NCBI arată că antioxidanții din uleiul extravirgin grecesc mențin sănătatea organismului. Cel mai mare beneficiu este activitatea antioxidantă și protecția pe care acești compuși o au asupra oxidării lipidelor din sânge. Cercetătorii precizează activitatea antinflamatorie dar și potențialul anticarcinogen al acestor compuși, faptul că uleiul reduce stresul oxidativ, inflamațiile și are un efect pozitiv pentru sănătate.

Uleiul de măsline din soiul Koroneiki, care este originar din insula Creta, are un conținut total de fenoli mg/kg de 130-205, spun cercetătorii.

Vitamine A, E, D și minerale

Uleiul de măsline are o cantitate semnificativă de vitamina A, E și D care sunt esențiale pentru sănătatea organismului. Aceste vitamine împreună cu mineralele pe care le conține (calciu, magneziu, potasiu) ajută la construirea țesuturilor din corp. Cantitatea de nutrienți depinde de cultivarea și gradul de coacere a măslinelor, dar și de condițiile și durata de depozitare.

Datorită faptului că este bogat în vitamina E, acest ulei ajută în combaterea efectului nociv al radicalilor liberi din organism. Alte beneficii:

  • Vitamina E are rol în protejarea membranelor celulare, în prevenirea procesului de îmbătrânire al organismului
  • Vitamina E îmbunătățește aspectul pielii și al părului, are efect pozitiv asupra globulelor roșii, mușchilor și țesuturilor
  • Vitamina E scade riscul de boli coronariene cu până la 65%.

Prin aportul de vitamina A, acest ulei ajută în menținerea vederii, în construirea țesuturilor epiteliale, a membranelor mucoase și țesuturilor articulare. Vitamina A este esențială și pentru sănătatea sistemului reproducător, în dezvoltarea placentei și a creșterii fetale. De asemenea, ajută la dezvoltarea spermei și în sinteza testosteronului.

Vitamina D din ulei are rol în promovarea absorbției calciului și fosfatului, în mineralizarea și menținerea sănătății oaselor, prevenirea cancerului și a osteoporozei.

Potasiul este important pentru sănătatea sistemului nervos și muscular, pentru menținerea presiunii osmotice din celule, previne contracția musculară și tulburările de nervi, ajută la formarea proteinelor și a mușchilor, controlând bătăile inimii.

Magneziul este necesar pentru metabolism, construirea oaselor și a tendoanelor, producerea de anticorpi. Acest mineral are numeroase beneficii pentru sănătate, redă echilibrul psihic și are efect antidepresiv.

Citește și:  B12 este singura vitamină solubilă în apă ce se depozitează în ficat – Ce efect are aceasta asupra sănătății ficatului?

2. Importanța uleiului de măsline în dietă

Principalul motiv pentru care uleiul de măsline Koroneiki trebuie introdus în dietă, este că ajută în lupta împotriva cancerului și bolilor de inimă. Acest lucru este confirmat de cercetători, chiar fondatorul medicinei – Hipocrate – spunea că uleiul de măsline are numeroase beneficii pentru sănătate.

Uleiul de măsline este principalul ingredient în dieta mediteraneană, care te ajută să slăbești eficient.

Potrivit cercetătorilor, aproximativ 80% din uleiul de măsline conține acizi grași mononesaturați, care ajută în reducerea nivelului de colesterol rău LDL din sânge și în menținerea colesterolului bun HDL.

Uleiul de măsline Koroneiki este considerat foarte sănătos pentru organism, deoarece are doar ingrediente bune. S-a dovedit științific că acest ulei ajută în prevenira bolilor cronice, cum este de pildă cancerul. Grecii apreciază acest ulei din soiul de Koroneiki pentru că este un adevărat leac pentru numeroase boli și afecțiuni ale organismului. Ei spun că este un medicament și că îmbunătățește vitalitatea corpului.

Uleiul are compuși cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care reduc riscul de boli de inimă și alte boli cronice grave.

Alte beneficii ale uleiului de măsline grecesc

Cercetătorii spun despre uleiul de măsline Koroneiki că are compuși ce ajută la scăderea nivelului de colesterolul rău din sânge și care acționează ca niște agenți ce pot opri creșterea celulelor cancerigene. Dintre acești compuși fac parte:

  • lignanii care sunt fitoestrogeni cu activitate anticancerigenă
  • flavonii care au proprietăți de protecție și de reducere a inflamațiilor.

Uleiul de măsline Koroneiki promovează buna funcționare a intestinului, reduce lichidul gastric în exces, îmbunătățește metabolismul și menține aspectul sănătos al pielii.

Grecii folosesc ulei de măsline în dieta zilnică, ei cred că este foarte sănătos și nu renunță niciodată la acest produs natural. Despre uleiul de măsline, ei spun că are beneficii mari și dacă este folosit pe stomacul gol, pentru că:

  • îmbunătățește funcția sistemului digestiv
  • stimulează tranzitul intestinal
  • reduce aciditatea și facilitează absorbția nutrienților din bolul alimentar.

Uleiul de măsline are și efect laxativ ușor, este recomandat în dieta zilnică, mai ales că nu are efecte secundare. Cei care vor să slăbească îl pot folosi în alimentație, pentru că are grăsimi mononesaturate și trigliceride și deci poate promova pierderea în greutate. Aceste grăsimi suprimă pofta de mâncare, spun nutriționiștii din întreaga lume.

Experții din Grecia pur și simplu adoră acest tip de ulei, ei consideră că trebuie folosit de toți oamenii care își doresc un stil de viață sănătos și o dietă mediteraneană. Uleiul impresionează și prin culoare, gust deosebit și aroma proaspătă.

Uleiul este stors în mod natural din fructele proaspete, din măsline, fără utilizarea tratamentului chimic și termic. Valoarea lui este ridicată, este considerat un ulei de măsline extravirgin de calitate Premium.

Mare atenție la ce tip de ulei cumpărați din magazine, să nu fie contrafăcut. Dacă prețul uleiului este ieftin, este posibil ca acela să nu fie într-adevăr extravirgin.

Vezi aici un video despre Creta și uleiul grecesc:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.