Viola-de-noapte este o planta rustica perena care creste in locuri insorite, in gradini, la marginea padurilor si pe vaile raurilor, este originara din Europa si Asia. Are denumirea stiintifica de Hesperis matronalis si face parte din familia Brassicaceae. In popor este cunoscuta cu numele de micsunea, floarea-noptii, viola-de-primavara sau nopticoasa. Oamenii iubesc aceasta planta pentru aspectul ei delicat si parfumul suav, dulceag al florilor albe sau violet.
Viola-de-noapte este o planta care iubeste soarele dar si umbra.
Cel mai bine se dezvolta in locuri semiumbrite. Are nevoie de lumina directa a soarelui cateva ore pe zi si este rezistenta la temperaturi scazute, nu se sperie de frigul din sezonul rece. Trebuie udata regulat, macar o data pe spatamana, are nevoie de sol umed si rece.
Pentru a se dezvolta frumos are nevoie de ingrasamant special pentru plante cu flori, acesta se adauga in apa de irigat, o data la doua saptamani. In lunile de vara viola-de-noapte poate fi atacata de rugina si acarieni, de aceea este bine sa fie protejata cu substante contra insectelor ce au spectru larg de actiune.
Aceasta planta erbacee creste inalta de aproximativ 45-50 cm, are frunzele netede si verzi, florile mici, cu petale delicate, alungite, mov, albe si violet. Parfumul este fin si de intensitate medie, se simte mai ales dupa apusul soarelui, pe inserate sau noaptea. De la el vine si numele plantei de floarea-noptii sau viola-de-noapte. Perioada de inflorire este in lunile mai-iunie.
Din punct de vedere terapeutic viola-de-noapte este apreciata pentru proprietatile ei diuretice, antiscorbutice si tonice. De la ea se recolteaza florile si frunzele. Frunzele uscate sunt folosite in tratamentul scorbutului. Florile se utilizeaza pentru decorarea deserturilor, a prajiturilor. Frunzele se folosesc in amestec cu alte legume la salate, gustul lor este placut.
Florile sunt apreciate pentru parfumul lor si deseori sunt puse in camera pentru improspatarea aerului. Tot datorita aspectului, viola-de-noapte este cultivata ca planta decorativa in gradini, parcuri, pe langa lacuri si piscine.