Efectele stilului de viață asupra susceptibilității la boli

0
41

Cum îți poți construi imunitatea printr-un stil de viață mai sănătos? Efectele benefice ale stilului de viață asupra imunității au fost deja documentate în numeroase studii, realizate de cercetători. Aceștia au redescoperit importanța stilului în care trăim pentru îmbunătățirea sănătății generale a organismului. Ce sugestii practice oferă cercetătorii pentru creșterea imunității?

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum îți poți crește imunitatea organismului
  2. Ce poți face pentru a experimenta un somn mai bun

1. Cum îți poți crește imunitatea organismului

Fă mai multă mișcare!

Pentru a avea un sistem imunitar mai bun trebuie evitat stilul de viață sedentar. Activitatea fizică oferă beneficii sănătății și poate îmbunătăți imunitatea organismului. Un studiu recent, realizat de cercetători, arată că exercițiul fizic influențează echilibrul sistemului imunitar și crește vigilența imunitară. Cercetătorii recomandă exercițiile fizice la domiciliu și exercițiile în aer liber.

Majoritatea persoanelor în vârstă care fac zilnic exerciții fizice, timp de jumătate de oră, 5 zile pe săptămână, au o sănătate mai bună, un sistem imunitar mai activ.

Potrivit cercetătorilor, oamenii care au un stil de viață sedentar au următoarele riscuri:

  • Ei își folosesc mai puțin mușchii și asta duce la scăderea puterii musculare și a rezistenței corpului
  • Au tendința de a se îngrășa pentru că ard mai puține calorii
  • Au metabolismul afectat și asta va produce probleme în descompunerea zaharurilor și a grăsimilor
  • Circulația sanguină este mai slabă
  • Crește riscul de inflamație și de dezechilibre hormonale
  • Este afectat sistemul imuntar, acesta devine mai slab.

Probleme de sănătate asociate cu stilul de viață inactiv

Mai multe studii științifice arată că stilul de viață sedentar poate crește riscul de boli cronice și chiar de deces. Oamenii care nu duc o viață activă, sau care nu fac în mod regulat exerciții fizice, pot ajunge să sufere de anumite probleme de sănătate, cum ar fi: depresie, anxietate, osteoporoză, sindrom metabolic, colesterol ridicat, tensiune arterială crescută, obezitate, boli de inimă, diabet zaharat de tip 2, anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancer uterin, cancer de sân, cancer de colon.

Ține o dietă bine echilibrată!

Dieta echilibrată îți poate întări sistemul imunitar al organismului, spun nutriționiștii. Există o serie de alimente care stimulează imunitatea și care conțin nutrienți importanți, antioxidanți, vitamina A, B, C și E, dar și minerale, precum magneziu și zinc.

Vitamina A se găsește în semințe de dovleac și mango, iar vitamina E este în avocado. Zincul se ia din quinoa și fasole neagră, dar și din carne de vită și fructe de mare care sunt bogate și în proteine.

De asemenea, vitamina D este esențială pentru organism. Ea reduce grăsimea abdominală și crește rezistența corpului. Vitamina D scade riscul de boli infecțioase, declanșează un răspuns antimicrobian puternic, ajută în lupta împotriva agenților externi nedoriți, scade riscul de infecții și boli și deci are o acțiune benefică asupra imunității organismului.

Aportul de proteine după exercițiile fizice ajută în procesul de recuperare, la accelerarea creșterii musculare și la îmbunătățirea imunității. Oamenii de știință spun că anumiți anticorpi au proteine și luptă împotriva bolilor. Dacă se consumă proteine de calitate, acești anticorpi vor repara în mod eficient țesutul muscular și vor lupta împotriva infecției. Proteinele care au zinc ajută la producerea de globule albe, care combat infecțiile. Aminoacizii ajută în combaterea inflamațiilor și pot crește rezistența organismului.

Citește și:  Remedii naturiste pentru discopatia lombară – Cum să combați durerea?

Evită poluarea!

Prin studiile cercetătorilor, s-a dovedit că este foarte importantă curățarea organismului de toxinele din mediu, pentru a rămâne sănătoși. Poluarea aerului este o cauză majoră a cancerului.

Cercetătorii recomandă oamenilor evitarea zonelor cu poluare mare și detoxifierea organismului.

Alte sfaturi

Experții în nutriție, medicină internă, terapii complementare și alternative recomandă câteva sfaturi pentru creșterea imunității și anume:

  • Respectarea unui program de somn
  • Hidratarea corectă a organismului
  • Adoparea unei alimentații sănătoase care are un impact bun asupra imunității
  • Curățarea organismului de toxine și de alergeni.

Oamenii care mănâncă bine și includ exerciții fizice în programul lor de viață, își pot îmbunătăți starea de sănătate. Când oamenii se îmbolnăvesc și își pierd apetitul alimentar, ei pot avea un deficit de nutrienți și de proteine. Pentru a-și susține sistemul imunitar, ei ar trebui să aibă o alimentație bună și să ia suplimente de vitamine și minerale. De exemplu, zincul și vitaminele A, B6 sunt nutrienți cheie și ajută la restabilirea imunității.

2. Ce poți face pentru a experimenta un somn mai bun

Majoritatea dintre noi nu ne odihnim suficient și asta ne poate afecta imunitatea. Semnele deficitului de somn sunt:

  • Scăderea memoriei și apariția senzației de tensiune și stres
  • Schimbări frecvente de dispoziție, stări de iritabilitate și nervozitate
  • Apariția crizelor de anxietate și depresie
  • Creșterea riscului de accidente auto
  • Reducerea capacității de a rezolva problemele
  • Scăderea imunității și instalarea stării de somnolență în timpul zilei
  • Apariția unor dureri frecvente în anumite zone ale corpului și a oboselii cronice
  • Dezorientare și coordonare redusă.

Mulți oameni care acumulează un deficit de somn, pot suferi consecințe și deci starea lor de sănătate poate fi afectată. La adolescenți se pot vedea clar simptomele create de lipsa de somn în comportamentul lor, în stările de nervozitate și hiperactivitate și în lipsa de motivație. Adulții care au dificultăți în a adormi, care se trezesc în mod frecvent în timpul nopții și au vise ciudate, ori coșmaruri, cu siguranță au probleme de somn. Calitatea somnului este importantă pentru recuperarea organismului și menținerea sănătății.

Stresul a devenit un mod de viață în ultimii ani și poate deteriora sănătatea. Pentru a ne reface organismul avem nevoie de un somn adecvat, cât mai odihnitor. În timpul somnului, organismul eliberează substanțe care consolidează funcția imună, spun cercetătorii. Prin urmare, este important să ne odihnim mai mult, mai ales atunci când avem o suferință sau când suntem bolnavi.

Fă o baie caldă înainte de culcare!

Studiile cercetătorilor arată că o baie caldă, cu 1-2 ore înainte de culcare, te poate ajuta să ai un somn mai profund și mai bun. Încălzirea corpului cu ajutorul apei poate avea multe beneficii asupra sănătății, dar și asupra somnului.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii care fac baie înainte de culcare, adorm apoi mai repede și au o calitate a somnului mai bună. Este vorba despre încălzirea pasivă a corpului, în apă, la temperatura de 40-42,5⁰C și timp de 10 minute. Ei spun că baia caldă mărește procesul biologic natural de inducere a senzației de somnolență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.