Ai suferit o înțepătură de albină? Află care sunt soluțiile eficiente de tratament naturist pentru înțepăturile de albină

0
633
Albina

Albinele sunt insecte care polenizează florile plantelor și ale copacilor. Uneori pot deveni destul de agresive deși în mod normal nu sunt așa. Dacă sunt deranjate pot ataca și înțepa, iar acest lucru provoacă alergii destul de grave, uneori chiar periculoase pentru victimă. Albina înțeapă din reflex pentru a se apăra, iar prin introducerea acului în piele glandele secretoare elimină un venin. Cantitatea de venin ce poate fi introdusă printr-o înțepătură este de aproximativ 0,3 mg. Structura acestuia este complexă, mirosul este particular, aspectul este de lichid dens și incolor, gustul este amărui-acid. În stare cristalizată, veninul este cenușiu, amar, iritant, solubil în apă, insolubil în alcool, cu pH-ul de 4,5-5,5.

Albina

Principalele simptome care apar în cazuri de înțepături de albine sunt: edemul local, mialgia, stările febrile, cianoza, dispneea, cefaleea, agitația. În cazuri grave apar crize convulsive și se poate intra în comă. Dacă înțepătura este endovenoasă se produce edem cerebral, victima intră în colaps. O simplă înțepătură de albină la o persoană sensibilă poate produce șoc anafilactic.

Îndepărtarea albinei
Îndepărtarea albinei de pe piele

Ai suferit o înțepătură de albină? Trebuie să urmezi câteva reguli de tratament. În primul rând să îndepărtezi acul albinei din piele. Pentru a reduce absorbția substanței toxice este bine să aplici gheață pe zona unde a avut loc înțepătura. În cazuri grave se solicită ambulanța sau se transportă victima la spital. Dacă înțepătura este endobucală se poate forma edemul glotic care pune viața în pericol. În acest caz este necesară intervenția medicală de specialitate prin traheostomie sau intubație traheală. Alte cazuri de urgență sunt de edem pulmonar acut sau de insuficiență circulatorie produse din cauza înțepăturilor de albine.

Soluții naturiste pentru tratamentul înțepăturilor de albine:

Bicarbonatul de sodiu este un bun remediu pentru înțepăturile de albine. Se dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă și se aplică comprese umezite cu această soluție pe locul unde a avut loc înțepătura.

Citește și:  Cancerul de prostata - cauze, simptome si tratament
Oțetul organic, Fotopopsugar.com.au
Oțetul organic, Fotopopsugar.com.au

Oțetul ajută în tratamentul înțepăturilor de albine. Se aplică comprese sterile umezite cu oțet pe locul afectat.

Ceapa
Ceapa

Ceapa are efect bun în ameliorarea simptomelor provocate de înțepătura de albină. Se aplică felii de ceapă local pentru că alină durerea, ameliorează edemul și reduce înroșirea.

Frunzele de patlagina vindeca rana, Foto: healing.about.com
Frunzele de pătlagină vindecă rana, Foto: healing.about.com

Pătlagina este o plantă medicinală care ajută în cazuri de acest gen. Se zdrobesc frunze proaspete de pătlagină și se aplică pe zona afectată. Acest tratament reduce simptomele cauzate de înțepătura de albină.

Usturoi si patrunjel, Foto: foodandstyle.com
Usturoi și pătrunjel, Foto: foodandstyle.com

Pătrunjelul are efect calmant și relaxant. Se aplică proaspăt pe zona afectată deoarece ajută la ameliorarea senzației intense de durere creată de toxicitatea veninului de albină.

Busuioc
Busuioc

Frunzele de busuioc proaspete sunt eficiente în tratamentul înțepăturii de albină. Se aplică planta direct pe zona unde a înțepat insecta.

Ulei esential de lavanda, Foto: elena-fantasia.blogspot.ro
Ulei esential de lavanda, Foto: elena-fantasia.blogspot.ro

Lavanda are efect în reducerea reacției alergice provocate de înțepătura de albină. Se folosește uleiul din lavandă pentru ameliorarea simptomelor.

Usturoiul este un remediu popular excelent pentru tratamentul pielii afectate de înțepătura de albină. Sucul de usturoi are efect de reducere a durerii și a mâncărimii.

Gel de aloe vera, Foto: blognutricionysalud.com
Gel de aloe vera, Foto: blognutricionysalud.com

Gelul de aloe vera este recomandat în tratamentul alergiei cauzată de înțepătura de albină. Se aplică local de câteva ori pe zi.

Mierea de albine, Foto: mynavigatornews.com
Mierea de albine, Foto: mynavigatornews.com

Un alt remediu contra stărilor rele ale înțepăturii de albine este mierea. Aceasta are proprietăți calmante și decongestionante.

Galbenele, Foto: gatheringthyme.blogspot.ro
Galbenele, Foto: gatheringthyme.blogspot.ro
Alifia de gălbenele, Foto: fimby.tougas.net
Alifia de gălbenele, Foto: fimby.tougas.net

O altă plantă medicinală folosită în medicina tradițională pentru calmarea simptomelor înțepăturii de albină este Calendula Officinalis. Este vorba despre florile de gălbenele care reduc durerea și umflătura. Se toacă mărunt florile proaspete de gălbenele și se aplică pe zona afectată.

Dacă ai fost înțepat de albină și ai stări foarte rele trebuie să mergi cât mai repede la medic. Este vorba despre cazul în care ai fost înțepat de mai multe albine, ai limba umflată, ai tulburări de vedere, ai stări de greață și vărsături, stări de amețeală, dificultăți respiratorii, edem și iritații locale grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.