Pandemia de COVID-19 a determinat schimbări comportamentale la oameni pe termen lung, pentru a depăși stările de stres, frică, anxietate, etc. Drept urmare, consumul de ceai este unul mare, oamenii doresc să ducă o viață mai sănătoasă și să găsească mai multe metode prin care să dobândească liniștea sufletească, acasă. Consumul de ceai a devenit o butură mai populară decât laptele și sucurile de fructe, spun experții în domeniul sănătății.
Navigare rapidă în articol:
- Consumul de ceai – Beneficii în pandemie
- Beneficiile ceaiul verde în ameliorarea depresiei și anxietății
1.Consumul de ceai – Beneficii în pandemie
Fără îndoială, 2020 a fost un an dificil pentru oameni, din cauza pandemiei care le-a schimbat rutina obișnuită și stilul de viață. Nu este de mirare că a apărut un număr mare de noi consumatori de ceai, mai ales că plantele medicinale sunt relativ accesibile pentru toți; se pot cumpăra de la magazinele cu produse naturiste de tip plafar. Unii oameni au observat că prin consumul de ceai starea lor psihică se îmbunătățește, scapă de stres și se calmează.
Iată câteva aspecte despre beneficiile consumului de ceai în pandemie:
- Pentru unii oameni, ceaiul este o băutură liniștitoare, relaxantă, care oferă o stare de bine. Când servesc ceai, ei experimentează cele mai mari bucurii ale zilei.
- Studiile cercetătorilor arată că ceaiul ameliorează simptomele anxietății și depresiei și nu mai este nevoie de administrarea de medicamente antidepresive (care pot avea și efecte secundare).
- Ceaiul ajută în controlul greutății corporale și echilibrează tensiunea arterială.
- Studiile arată că ceaiul îmbunătățește sănătatea inimii, a ficatului și a creierului.
Pe lângă faptul că este sănătos și o băutură care reduce factorii de stres ai vieții, ceaiul poate fi și un motiv de a te simți bine, de a te distra. Oamenii care beau frecvent ceai își pot îmbunătăți sănătatea, dar au și o mare plăcere în viața lor atunci când savurează această băutură. Ei aduc o mică schimbare în viața lor, prin consumul de ceai, alături de alte aspecte ale unui stil de viață sănătos: exerciții fizice regulate, dietă echilibrată, reducerea stresului, respectarea orelor de somn.
De ce este recomandat consumul de ceai?
Psihologii consideră că ceaiul servit în familie sau după muncă are un efect benefic asupra psihicului oamenilor. Se recomandă ceaiul verde, ceaiul Oolong (care te ajută să scapi de obezitate), ceaiul negru, ceaiul Pu-erh.
Ceaiul ameliorează depresia
Consumul frecvent de ceai poate reduce semnificativ stările depresive la oamenii în vârstă și le îmbunătățește funcțiile cognitive, arată un studiu din China. Cercetătorii consideră că este importantă promovarea unui stil de viață sănătos, care să includă și consumul de ceai. Asta ar fi o metodă bună de îmbătrânire sănătoasă, în China. Prin urmare, ceaiul verde are efect bun, pozitiv, la persoanele în vârstă.
Potrivit cercetătorilor, consumul de ceai poate reduce riscul de depresie cu 37%. Aceștia au realizat studii în anul 2015, la care au participat 23.000 de oameni, care au consumat fiecare câte trei căni de ceai pe zi, o perioadă îndelungată de timp. Rezultatele au arătat faptul că riscul de depresie a scăzut la ei cu 37%.
2. Beneficiile ceaiul verde în ameliorarea depresiei și anxietății
Ceaiul verde are proprietăți bune asupra sănătății emoționale și asupra stării de spirit. Specialiștii recomandă consumul de ceai verde zilnic, deoarece:
- Are efect antidepresiv prin conținutul de polifenoli; se recomandă consumul de ceai timp de 7 zile pentru a vedea efectul în combaterea depresiei
- Polifenolii din ceai verde reduc stresul și deci calmează astfel și tulburările depresive
- Reduce stresul oxidativ
- Previne bolile de inimă și accidentul vascular cerebral
- Scade riscul de a dezvolta boli hepatice și artrită reumatoidă
- Accelerează metabolismul, ajută la scăderea în greutate
- Previne creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge
- Previne deteriorarea celulelor creierului și scade riscul de boală Alzheimer
- Îmbunătățește metabolismul lipidelor și glucozei
- Protejează pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi (care pot cauza riduri și semne de îmbătrânire)
- Oferă protecție antioxidantă și ajută la regenerarea musculară
- Îmbunătățește capacitatea de memorie și de concentrare.
Mulți oameni suferă în ziua de azi de afecțiuni psihice, pentru că din cauza crizei create de pandemia de COVID-19, ei și-au pierdut locurile de muncă sau au avut probleme financiare mari. Prin urmare, nu este de mirare că pandemia a avut efecte psihologice negative asupra multora, ca de exemplu furie, confuzie, anxietate, depresie, teamă și altele.
Ceaiul verde este un bun remediu al stărilor psihice de acest fel. Poate reduce stările mentale negative și îmbunătățește funcția cognitivă (ca de exemplu puterea de concentrare, memoria).
Ceaiul verde în gastronomie
Oamenii au ajuns să acorde o mai mare importanță sănătății și chiar să ofere prioritate peste orice altceva. Ei caută modalități prin care să consume alimente mai sănătoase, să folosească mai puține grăsimi animale, ori să utilizeze anumite condimente pentru a adăuga mai multă aromă mâncării.
Ceaiul verde este folosit de unii bucătari pentru a da savoare grătarului, la marinada pentru carnea de pui, carnea de porc sau carnea de vită. Despre ceaiul verde se spune că are ingrediente și taninuri ce pot frăgezi foarte bine carnea indiferent cât de tare este aceasta.
În regiunile asiatice, se face un sos din ceai negru, usturoi, sos de soia, ulei de susan și ghimbir care este foarte bun pentru a marina și frăgezi carnea de pui sau de porc. La carnea de vită se face o combinație între ceai verde, ulei de măsline extravirgin, oregano tocat, boabe de muștar măcinate și muștar Dijon.
Vezi aici un video cu ceai verde: