Cum alegem crema de bronzat? – Aceasta este o intrebare care ne preocupa in timpul verii. Baile de soare si bronzatul ne dau o stare buna de spirit insa uneori pot fi periculoase pentru piele. De aceea este foarte important sa ne protejam impotriva radiatiilor IR, UVA, UVB si UVC cu o crema de protectie solara.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca daca se sta la soare cresterea nivelului de vitamina D are bune efecte asupra psihicului persoanelor varstnice. Se pare ca in urma expunerii la soare organismul uman sintetizeaza aceasta vitamina. Oamenii de stiinta considera de mare ajutor cura de vitamina D (luata din alimentatie sau cu ajutorul soarelui) insa cu mare atentie, fara a exagera mult cu radiatiile ultraviolete deoarece acestea absorbite in mod exagerat de epiderma pot creste riscul aparitiei unor tumori ale pielii.
Indiferent daca mergem la plaja sau ne expunem la soare sau prin simplul fapt ca mergem la o plimbare pe strada trebuie sa ne protejam impotriva razelor solare IR, UVA, UVB, UVC. Astazi oferta de produse de protectie solara este foarte mare, mai ramane sa stim cum sa le gasim, ce tip de produs sa alegem, cu ce indice de protectie solara sa fie acel produs.
Razele solare sunt alcatuite din raze ultraviolete UV care nu se pot vedea cu ochiul liber.
Razele UVA au capacitatea de a patrunde in epiderma, sunt cele mai numeroase si ajung in profunzimea tesutului. Acestea produc de obicei o inrosire imediata a pielii, dar temporara. Ca efect negativ trebuie spus ca genereaza radicali liberi in cantitati mari, afecteaza fibrele de elastina si colagen, uneori pot cauza mutatii in AND-ul pielii care duc fie la fotoimbatranirea pielii sau chiar la tumori ale pielii. Aceste raze UVA sunt puternice tot anul si variaza in functie de anotimp.
Razele UVB afecteaza epiderma in sensul ca fiind mai scurte decat razele UVA ele nu patrund in profunzimea tesutului, ci raman in stratul de suprafata al pielii. In urma actiunii lor pielea se bronzeaza dar pot avea loc si arsuri sau inflamatii la nivelul ei. Aceste raze sunt esentiale pentru sinteza vitaminei D, ele ajuta la bronzarea pielii. Ca efect negativ razele UVB pot favoriza imbatranirea, sunt responsabile pentru arsurile solare si pot provoca anumite mutatii celulare care cauzeaza cancerul cutanat.
Razele IR sau razele infrarosii sunt cele mai lungi dintre toate, nu se pot vedea cu ochiul liber si cum era si de asteptat ajung in cele mai profunde straturi ale pielii. Ele ne provoaca senzatia de caldura cand ne expunem la soare. Ele pot usca pielea, pot afecta in sens negativ AND-ul celular, pot elibera radicalii liberi si duce la imbatranirea pielii.
Razele UVC sunt cele mai periculoase dar sunt filtrate prin stratul de ozon – care are rolul de a ne proteja planeta.
Intotdeauna calitatea radiatiei solare depinde si variza in functie de anotimp, latitudine sau altitudine, de poluare, de nori si de momentul zilei. Pentru a sti cum sa alegem crema de bronzat trebuie sa cunoastem in ce conditii ne expunem la soare, acestea pot varia in functie de loc, latitudine, inaltime mare, de zona unde ne bronzam. De exemplu in zonele tropicale iradierea razelor UV este verticala si necesita o protectie solara foarte mare.
Pentru a te proteja de radiatiile solare trebuie tinut cont de o serie de factori: tipul de piele, culoare pielii, culoarea parului, capacitatea de bronzare a pielii.
- Tip de piele 1 si 2: Pielea este deschisa, parul este roscat, pielea are tendinta sa se inroseasca fara a se bronza, sau se bronzeaza foarte putin.
- Tip de piele 3: Pielea este deschisa sau foarte putin inchisa, se bronzeaza in mod treptat.
- Tip de piele 4: Pielea este mai rezistenta, inchisa la culoare, se bronzeaza fara sa se arda.
Cel mai important lucru este ca indicele de protectie solar sa fie cu atat mai ridicat cu cat pielea este mai deschisa. De asemenea pentru a se evita arsurile solare trebuie sa se opteze pentru o crema care sa se aplice rapid si care sa protejeze pielea de razele UVB si UVA pe termen lung. Astfel pielea va fi protejata impotriva imbatranirii si nu va exista riscul aparitiei cancerului de piele.
Exista patru categorii de protectie solara:
- Protectie scazuta – Factorul de protectie UVB este 6-14, iar pe eticheta produsului apare SPF 6 sau 10.
- Protectie medie – Factorul de protectie UVB este de 15-19, iar pe eticheta produsului apare SPF 15, 20 sau 25.
- Protectie inalta – Factorul de protectie UVB este de 30-59, iar pe eticheta produsului apare SPF 30 sau 50.
- Protectie foarte inalta – Factorul de protectie UVB este mai mare de 60, iar pe eticheta produsului apare SPF 50+.
Se poate alege o crema lichida pentru fata, care sa nu fie prea grasa, iar pentru corp o lotiune hidratanta sau un spray. Decat sa se aleaga un produs cu factor de protectie mare, foarte consistent, greu de aplicat si care sa lase urme albe pe piele, este recomandat sa se aleaga un produs cu factor de protectie putin mai mic, dar care sa se aplice mai usor. Crema de protectie solara se aplica pe corp din doua in doua ore, iar la plaja nu se sta intre orele 11-17.
Daca se fac drumetii vara la altitudini mari este indicat sa se utilizeze un produs care are pe eticheta un indice ridicat SPF 50+. Ochii trebuie protejati cu ochelari de soare, iar capul cu o palarie sau sapca.
La mare trebuie sa te protejezi atat de razele de soare, cat si de vant si lumina orbitoare a apei si nisipului. Corpul si fata se vor proteja cu o crema cu indice SPF 40 sau SPF 30, iar dupa o perioada cand pielea are un bronz auriu se foloseste o crema cu indice mai mic, ca de exemplu SPF 20 sau SPF 15.
La tara in gradina nu trebuie uitat de protectia solara in timpul expunerii la soare. Factorul de protectie trebuie sa fie de cel putin SPF 20. Uneori razele solare pot arde pielea chiar si prin nori. Chiar daca pielea este deja bronzata este bine sa fie protejata cu o crema impotriva soarelui si a vantului.
Daca se face o excursie in desert corpul trebuie acoperit iar capul protejat de o palarie. Pe fata se aplica o crema cu indice SPF 40, iar pe corp in special pe maini si antebrate se aplica o lotiune cu indice de protectie SPF 30.
Cei care calatoresc la tropice, la mare pe plaja cu nisip alb trebuie sa foloseasca cu factor de protectie foarte ridicat. Aceasta trebuie sa fie cu indicele de protectie SPF 40 la inceput si SPF 20 mai tarziu. Razele solare au efect puternic asupra pielii chiar daca se sta sub umbrela, ele fiind reflectate puternic de apa si nisip.
Daca se merge la piscina in aer liber sau la plimbare in oras, corpul si fata trebuie protejate cu o crema cu indice SPF 15.
Din marea gama de produse solare trebuie alese acelea care protejeaza cel mai bine de soare, in timpul verii.