Moringa nu este o plantă, este un arbore. În multe culturi însă, Moringa este utilizată ca plantă medicinală, de aproximativ 5.000 de ani. Filipinezii numesc acest arbore Maroon gai. El are numeroase utilizări medicinale și beneficii pentru sănătate. De la arbore se folosesc rădăcinile, trunchiul, frunzele, păstăile și florile parfumate – toate aceste părți sunt comestibile.
Din rădăcina de Moringa se face un ceai folosit ca remediu popular pentru diferite afecțiuni ale organismului. Trunchiul are proprietăți vindecătoare asupra pielii, se folosește pentru uz extern. Frunzele au elemente nutritive și vitamine. Pulberea de Moringa se poate cumpăra de la plafar. Află în acest articol care sunt utilizările acestui arbore.
Navigare rapidă în articol:
1. Moringa – proprietăți nutritive
Moringa se folosește în America Centrală și de Sud, Africa, Asia de Sud-Est, mai ales în Myanmar, Cambodgia, Thailanda, India. Arborele apare și în Europa, pentru că se adaptează foarte bine climei și poate crește oriunde. Are denumirea științifică Moringa oleifera.
La noi în țară, pulberea de Moringa se poate lua de la farmaciile naturiste. De asemenea, se poate cumpăra și ceai de Moringa, de la plafar.
Oamenii de știință, botaniștii au confirmat că Moringa este bogată în multivitamine:
- Are mulți fitonutrienți, polifenoli, minerale, vitamine și antioxidanți
- Conține 8 din cei 9 aminoacizi esențiali pentru sănătatea organismului
- Are de 6 ori mai multă vitamina C decât portocalele
- Are de 4 ori mai mult vitamina A decât morcovii
- Conține seleniu și vitamina E
- Are de 3 ori mai mult K decât bananele
- Are de 4 ori mai mult Ca decât laptele
- Conține beta-caroten, quercitină, fier, potasiu
- Frunzele sunt o sursă importantă de vitamina A, care menține sănătatea ochilor
- Frunzele sunt bogate în proteine vegetale, ușor digerabile, pot înlocui carnea; o cantitate de 10 g pulbere de Moringa are 6 g proteine vegetale.
2. Ceai de Moringa
Ceaiul din frunze de Moringa este bogat în antioxidanți și alte substanțe active și are numeroase beneficii pentru sănătate:
- Scade glicemia, reduce nivelul de zahăr din sânge, previne diabetul de tip 1 și 2
- Îmbunătățește sănătatea inimii
- Reduce inflamațiile cronice din corp, suprimă enzimele inflamatorii, stimulează producția de citokine antiinflamatorii
- Stimulează starea de spirit
- Protejează celulele de efectul nociv al stresului oxidativ
- Previne creșterea în greutate, combate obezitatea
- Crește longevitatea, îmbunătățește rezistența organismului la boli cronice.
3. Suc de Moringa
Sucul de Moringa ajută la scăderea în greutate. Acest suc se bea în toată lumea, deși arborele este cultivat îndeosebi în Asia și Africa.
În India, Moringa se consumă în mod obișnuit, iar sucul se bea aproape zilnic. Din Moringa se face o tocăniță numită Sambar, care este delicioasă și ajută la scăderea în greutate, se condimentează cu mult curry.
Frunzele de Moringa sunt considerate superalimente în India. Celelalte părți comestibile al arborelui, cum sunt păstăile, sunt și ele bogate în substanțe nutritive, dar nu în cantitate atât de mare ca frunzele.
Prin urmare, pulberea obținută din frunze uscate de Moringa este cea mai apreciată, pentru că oferă multe vitamine, minerale și antioxidanți.
Suc de Moringa din pulbere, din frunzele arborelui:
- Menține sănătatea pielii și a părului
- Scade nivelul de colesterol din sânge
- Ajută la scăderea în greutate, la eliminarea colăceilor din jurul taliei
- Calmează durerea de sciatică și artrită
- Îmbunătățește aspectul pielii
- Poate crește cantitatea de lapte la sân la mamele care alăptează
- Scade nivelul de zahăr din sânge.
Suc de Moringa – Mod de realizare:
Este recomandată pulberea de Moringa organică – produs vegan, ecologic, care se găsește la plafar.
Se adaugă o lingură de pulbere la un pahar de 250 ml cu apă rece, o lingură de miere și puțină zeamă de lămâie. Sucul se face cu apă rece pentru a se păstra proprietățile. Se amestecă toate ingredientele și se bea dimineața pe stomacul gol.
Sucul Moringa se poate combina cu suc de mere, cu suc de portocale sau cu un suc din orice alt fruct. Moringa cu suc de mere este o băutură foarte delicioasă.
Pentru a scădea în greutate se recomandă un tratament de 7 zile cu suc de Moringa; se bea în fiecare dimineață câte un pahar de suc.
Guacamole și Moringa
De asemenea, pentru dieta de slăbit este indicat și consumul de guacamole cu o lingură de pulbere de Moringa. Guacamole de casă se prepară astfel:
- Se folosesc ingredientele – 2 roșii, 1 lămâie, 1 ceapă, 2 avocado, o legătură de coriandru verde.
- Toate aceste ingrediente se curăță, se spală și se amestecă la blender; se asezonează cu zeamă de lămâie și cu puțină sare.
- În guacamole se adaugă o lingură de pulbere de Moringa și se amestecă.
- Acest preparat este delicios și ajută al scăderea în greutate.
Această dietă (cu suc de Moringa și guacamole cu pulbere de Moringa) bogată în nutrienți și antioxidanți ajută la slăbit; se ține timp de 7 zile.
Frunzele de Moringa conțin un antioxidant foarte important, cunoscut cu denumirea de quercetină, care ajută în prevenirea căderii părului. Sucul de Moringa este bun și pentru păr, pentru combaterea calviției.
De asemenea, Moringa îmbunătățește și aspectul pielii, reduce pigmentarea și asigură hidratarea normală a țesuturilor. După acest tratament de 7 zile, prezentat mai sus, se observă o îmbunătățire a aspectului pielii, părul nu mai cade aproape deloc, firele de păr sunt mai groase și mai rezistente, iar organismul este revitalizat. În plus, se observă o reducere a greutății corporale – talia este mai mică, colăceii din jurul taliei sunt mai mici, grăsimea de pe fese și coapse a scăzut. În 5 zile se poate slăbi aproximativ 5 kg.
Vezi aici un video cu suc de Moringa:
Alte utilizări
Frunzele de Moringa sunt comestibile, se folosesc crude sau gătite, în smoothie-uri, salate, la diferite preparate culinare. Au proprietăți nutritive și vindecătoare. Frunzele se pun și la uscat, apoi se macină și se obține o pulbere de culoare verde, care este utilizată drept condiment. Frunzele uscate sunt utilizate în mod frecvent la ceai.
Florile de Moringa se adaugă la omletă sau în ceai.
Rădăcinile de Moringa sunt aromate ca hreanul și se utilizează la fel.
Păstăile de Moringa se gătesc la fel ca fasolea verde sau fasolea galbenă. Boabele din păstăi se pot fierbe și consuma în diferite preparate culinare.
Vezi aici un video cu arborele Moringa: