Planta Ashwagandha (Withania somnifera), ginsengul indian sau ciresul de iarna

0
5270
Planta Ashwagandha (Withania somnifera), ginsengul indian sau ciresul de iarna

Ashwaganda (Withania somnifera) este o planta tropicala care creste salbatic in India, Asia de Est, Africa de Sud si este folosita de secole in medicina ayurvedica. In India este cunoscuta drept ciresul de iarna si ginseng care hraneste mintea si corpul. Face parte din familia Solanaceae si este apreciata indeosebi pentru proprietatile ei neuroprotectoare dar si pentru alte multe efecte benefice pe care le are asupra organismului.

Sunt cunoscute 23 de specii diferite ale genului Withania, insa Withania somnifera este una dintre cele mai importante avand in vedere proprietatile ei medicinale deosebite. Aceasta planta erbacee are inaltimea de 60-120 cm, iar suprafata ei este acoperita cu perisori astfel incat coloritul are o usoara nuanta de gri. Frunzele sunt alungite, opuse doua cate doua, masoara cel mult 7 cm. Forile sunt in nuante de galben-verzui, iar fructele necoapte sunt verzi. Mai tarziu cand ajung la maturitate si devin coapte fructele au un colorit portocaliu-rosiatic.

Cu siguranta sunt persoane care au o doza de scepticism vizavi de proprietatile unor plante erbacee si este de inteles, poate chiar normal si sanatos, insa in acest caz rezultatele studiilor facute de cercetatori ani de zile au convins faptul ca tot ce se spune despre planta Ashwagandha este adevarat.

Planta are proprietati antitumorale, antistres, antipiretice, hepatoprotectoare, analgezice, antiaritmice, antispastice, antiinflamatorii, diuretice, de consolidare a sistemului imunitar al organismului, de vindecare a anxietatii, de calmare a durerilor, de prevenire a multor boli si afectiuni foarte grave.

Din radacina si frunzele plantei se fac diferite preparate medicinale precum sunt: infuzii, decocturi, uleiuri, tincturi si medicamente sub forma de capsule sau comprimate in doze perfect alese de specialisti.

Infuzia de Ashwagandha se realizeaza astfel: se pune o lingurita mica de radacina (aproximativ 2 g) la 200 ml apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 20 minute, se strecoara si se bea aceasta cantitate de 2 ori pe zi.

Uleiul de Ashwagandha se obtine prin amestecul a 200 ml ulei de ricin, cu 800 ml apa si 4 g frunze zdrobite. Se fierbe incet la foc mic timp de cel mult 8 ore pana se evapora apa.

Decoctul de Ashwagandha se prepara din 4 g radacina maruntita la 800 ml apa si 200 ml lapte. Se fierbe timp de 1-2 ore, astfel incat apa sa scada, se strecoara si se bea 400 ml pe zi. Se poate indulci cu putina miere de albine.

Planta Ashwagandha

Exista si preparate sub forma de tinctura si comprimate care se cumpara de la farmacii. Doza se stabileste de medic, in functie de boala sau afectiunea arespectiva, nu trebuie niciodata depasita. In cazul tincturii este indicat doar o lingurita mica de tinctura in fiecare zi, iar la comprimate doar cel mult 500 mg zilnic.

Citește și:  Care sunt utilizarile terapeutice si alimentare ale ghimbirului?

Dupa cum spuneam planta se remarca prin proprietatile neuroprotectoare. Ei bine, aceste beneficii sunt miraculoase in societatea de azi care se confrunta cu boli grave neurodegenerative precum sunt Alzheimer si Parkinson, boli de nervi, epilepsie, insomnie, depresie si alte afectiuni ale sistemului nervos. In medicina ayurvedica planta este folosita drept somnifer, este recomandata persoanelor care au insomnii, ea le ajuta sa aiba un somn linistit si odihnitor.

Planta este un bun remediu pentru starile de anxietate si depresie, dar si in ceea ce priveste efectele negative ale stresului, pentru ca reduce nivelul de cortizon cu 26%, scade zaharul din sange.

Cercetatorii au demonstrat ca planta inhiba o enzima care este responsabila de degradarea unor substante chimice din creier. Astfel ei au concluzionat ca reprezinta un bun tratament pentru boala Alzheimer si Parkinson. Prin rolul pe care il indeplineste – de regenerare si cel neuroprotector – planta are capacitatea de a inhiba celulele cancerului de colon si cancerului de san.

Datorita proprietatilor ei antimicrobiene poate fi utilizata in combaterea unor tulpini de bacterii, in categoria carora intra si Salmonela.

Este indicata in tratamentul unor boli precum sunt: reumatism, cancer, artrita, diaree, indigestie, hemoroizi, Parkinson, ulcer, tuberculoza, raie, psoriazis, hipoglicemie.

Are proprietati afrodisiace, sporeste energia in sfera sexuala, este recomandata in problemele de erectie, virilitate, slabiciune sexuala, in reducerea durerilor menstruale la femei, in prevenirea uscaciunii vaginale.

Imbunatateste calitatea si cantitatea de lapte matern la femeile care alapteaza.

Ajuta la normalizarea tensiunii arteriale, indeparteaza greata, reduce colesterolul, imbunatateste vederea, calmeaza sistemul nervos dar nu promoveaza somnolenta.

Beneficiile plantei sunt si asupra respiratiei, trateaza bronsita, astmul, raceala, tusea.

Intareste organismul, consolideaza sistemul imunitar, da vitalitate si vigoare, incetineste procesul de imbatranire prematura al organismului, ajuta in recuperarea organismului dupa operatii chirurgicale si boli grave.

Imbunatateste memoria, starea de spirit buna, promoveaza mecanismele creierului privind capacitatile mentale, calmeaza nervii si mintea, ajuta in concentrare si invatare.

Hraneste toate tesuturile, mai ales maduva osoasa si intareste sistemul osos. Are efect pozitiv asupra sistemului nervos, cardiovascular, osos, muscular si endocrin.

Are rol important in cresterea si dezvoltarea organismului la copii, trateaza malnutritia si anemia.

Este un excelent supliment alimentar pentru sportivi, creste rezistenta fizica si masa musculara, da energie organismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.