Principalele remedii naturiste pentru vindecarea afecțiunilor picioarelor sunt infuziile și maceratele de plante. Specialiștii în hidroterapie recomandă băile din plante. Acestea sunt foarte eficiente în vindecarea celulitei, varicelor, vergeturilor, aspectului de picioare umflate, prea groase, flebitei, erupțiilor cutanate, transpirației excesive a picioarelor, eczemelor pielii, mirosului persistent al picioarelor.
Cum se pregătesc băile din plante?
În primul rând trebuie alese plantele medicinale corespunzătoare, recomandat este să fie uscate. Dacă sunt folosite plante proaspete, acestea trebuie inițial zdrobite și apoi folosite. Pentru o singură baie în cadă este necesară o cantitate de minim 300 g plantă. Se mărunțește planta uscată, se pune la înmuiat într-un vas încăpător plin cu 8 l apă.
După o perioadă de timp de 8 ore s-a obținut un macerat. Se strecoară, iar restul de plantă se pune la infuzat în 4 l apă clocotită. După 20 de minute de infuzare, se strecoară și infuzia este gata preparată. Se adaugă în apa de baie maceratul și infuzia care s-au strecurat. Maceratul și infuzia de plante se țin în vase emailate, nemetalice. În cazul în care sunt depozitate în vase de metal poate fi diminuată puterea curativă a plantei.
Pentru tratamentul celulitei se recomandă băile cu apă rece și exercițiile fizice. De asemenea băile de plante din frunze de iederă, mătase de porumb, coada calului, rostopască sunt de ajutor în combaterea acestei deficiențe a picioarelor. Foarte bune sunt și unguentele din plante, mai ales din coada calului, frunze de iederă, frunze de lemn câinesc (sau Ligustrum vulgaris).
Flebita se tratează cu băile răcoroase din macerat sau decoct din scoarță de castan. Varicele se pot ameliora cu un tratament zilnic de băi de soare dimineața, până la ora 10. Alte variante de tratament sunt băile reci zilnice la picioare, dușurile alternante fără schimbări bruște de temperatură, mersul prin apă la mare, băile din salvie, păpădie, frunze de alun. Unguentul de tătăneasă și gălbenele ajută în tratamentul flebitei.
Cataplasmele din frunze zdrobite de varză și păpădie sunt foarte eficiente în combaterea flebitei. Astfel de tratamente ajută și în cazuri de tromboflebită. În plus, maceratul din coajă și miez de lămâie este un preparat pentru uz intern care ajută în cazuri de tromboflebită. Se pune coaja rasă de lămâie la macerat în zeama acesteia, apoi se filtrează și se bea câte puțin în fiecare zi.
Femeile care au vergeturi pot face băi cu frunze de iederă și crețișoară deoarece ajută în ameliorarea aspectului inestetic al pielii. Vergeturile dispar prin masajul cu unguente din coada calului, frunze de iederă, crețișoară, frunze de lemn câinesc.
Retenția de apă în țesuturi este un factor principal al picioarelor umflate. Pentru aceasta se recomandă băile din plante pentru combaterea edemului și anume din rozmarin, frunze de salvie, sare și frunze de nuc. Băile calde la picioare urmate de clătire cu apă rece sunt de asemenea un bun remediu pentru picioarele umflate. Plantele cu efect diuretic sunt indicate pentru subțierea picioarelor. Dintre acestea fac parte: florile de soc, păducelul, salvia, vâscul, trei-frați-pătați.
Băile reconfortante sunt indicate femeilor care au kg în plus, picioarele prea subțiri, stări de insomnie, balonare, indigestie, aerofagie, anxietate, stres, plictiseală. Se pot folosi dușuri alternative calde și reci, spălări cu apă rece sau băi relaxante din plante.
Cele mai indicate plante medicinale pentru astfel de simptome sunt: păducelul, cimbrul, acele de brad, usturoiul. Dușurile reci ajută la dezumflarea picioarelor dar și la ameliorarea aspectului de picioare prea groase. Masajul cu creme ce conțin extracte din ardei iute, muștar, hrean, coada racului, salvie este un bun remediu în combaterea aspectului umflat deoarece au prorietăți astringente și antiinflamatoare.
Băile de plante sunt un bun remediu pentru afecțiunile pielii picioarelor. În cazuri de eczeme sunt indicate băile din frunze de anghinare, urzică, tătăneasă, gălbenele, rostopască. Alte plante – salvia, cozile de cireșe, mușețelul, urzica, frunzele de brusture, păducelul, rădăcina de pir – sunt recomandate pentru tratamentul erupțiilor cutanate de tip alergic. Pentru eczeme sunt eficiente și plantele antiseptice, sucul de rostopască, unguentul din tătăneasă, crema din extract din sânziene galbene, tinctura din muguri de plopi. Toate se folosesc pentru uz extern.
Cum tratam transpirația excesivă a picioarelor?
Infuzia cu ramuri de pin este un bun remediu dar și băile alternative calde timp de 10 minute și reci tot timp de 10 minute.
Plantele medicinale sunt bune și pentru tratamentul crampelor la picioare. Cele mai eficiente sunt păducelul, mesteacănul, feniculul, valeriana, vâscul, cimbrul, mușețelul, crinul și nucul. Se fac băi de plante, din decocturi și infuzii cu proprietăți anticonvulsive.
Transpirația excesivă a picioarelor poate provoca și mirosul neplăcut al acestora. Picioarele umede pot genera apariția bătăturilor, bolile infecțioase, afecțiunile fungice, ciuperca piciorului. Igiena picioarelor este foarte importantă în combaterea acestor deficiențe ale picioarelor. Spălați-vă picioarele de două ori pe zi cu apă și săpun. Înainte de a merge să dormiți faceți o baie caldă la picioare.
Foarte important este să vă păstrați picioarele calde și uscate mereu. Pentru combaterea mirosului neplăcut al picioarelor faceți băi de plante, cu infuzii și decocturi naturale. Băile alternative calde-reci ajută în astfel de cazuri. Decocotul din frunze de nuc, scoarță de stejar vindecă astfel de deficiențe. Băile calde din scoarță de mesteacăn (decoct, infuzie) au efect bun contra transpirației excesive a picioarelor.